Το «σπέρμα σολομού» είναι το νέο πολυτελές ενέσιμο- Η θεραπεία που έχουν ακολουθήσει Κιμ Καρντάσιαν και Τζένιφερ Άνιστον

Το «σπέρμα σολομού» είναι το νέο πολυτελές ενέσιμο- Η θεραπεία που έχουν ακολουθήσει Κιμ Καρντάσιαν και Τζένιφερ Άνιστον Facebook Twitter
0

Σε μια εποχή όπου οι περίεργες θεραπείες ομορφιάς γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, θεραπεία με σπέρμα σολομού έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας, ειδικά μετά από δηλώσεις διασημοτήτων όπως η Κιμ Καρντάσιαν και η Τζένιφερ Άνιστον. Αλλά τι ακριβώς είναι αυτή η θεραπεία και, κυρίως, γιατί επιλέγουν κάποιοι να την κάνουν;

Το «salmon sperm facial» είναι πιο γνωστό στον ιατρικό κόσμο ως «πολυνουκλεοτιδική θεραπεία». Πρόκειται για μια διαδικασία όπου μικρά θραύσματα DNA και RNA από σπέρμα σολομού εισάγονται στο δέρμα. Όταν αυτά τα θραύσματα εγχέονται ή εφαρμόζονται στο δέρμα, μπορούν να τονώσουν την παραγωγή νέων αιμοφόρων αγγείων, κολλαγόνου και κερατινοκυττάρων, που βοηθούν στη δημιουργία νέων κυττάρων του δέρματος. Σύμφωνα με τον Δρ Ρίτσαρντ Ουέστριτς, πλαστικό χειρουργό στη Νέα Υόρκη, αυτή η διαδικασία δίνει στο δέρμα πιο υγιή και ενυδατωμένη εμφάνιση.

Οι θεραπείες αυτές έχουν γίνει δημοφιλείς στην Ευρώπη και την Κορέα από το 2015. Στις ΗΠΑ, ωστόσο, η FDA δεν έχει ακόμη εγκρίνει τη χρήση πολυνουκλεοτιδίων για ενέσεις, κάτι που σημαίνει ότι πιθανώς οι διασημότητες, όπως η Kim Kardashian, να έχουν υποβληθεί στη θεραπεία σε άλλες χώρες.

Γιατί χρησιμοποιείται το σπέρμα σολομού;

Οι νουκλεοτίδες από το DNA του σολομού είναι παρόμοιες με εκείνες των ανθρώπων, καθιστώντας τις ανεκτές από τον οργανισμό, χωρίς να προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Ένας βιοχημικός εξήγησε ότι οι όρχεις του σολομού περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις DNA, γεγονός που καθιστά πιο οικονομική την εξαγωγή τους για τέτοιες θεραπείες.

Η αποτελεσματικότητα του «salmon sperm facial» ποικίλλει. Μια ανασκόπηση του 2024 σχετικά με τη χρήση των πολυνουκλεοτιδίων στην αισθητική ιατρική έδειξε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στην ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος, ενώ άλλες μελέτες δεν παρουσίασαν αξιοσημείωτα οφέλη.

Ο Δρ Λόρεν Τάγκλια, δερματολόγος και ιατρική διευθύντρια, δήλωσε ότι αναμένει περισσότερες μελέτες πριν προτείνει τη θεραπεία στους ασθενείς της, τονίζοντας ότι η αντίδραση του οργανισμού διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Οι παρενέργειες είναι συνήθως λίγες και μικρές. Όπως σε κάθε ενέσιμη θεραπεία, μπορεί να προκληθεί μελανιά ή φλεγμονή, ενώ η μικροβελόναση μπορεί να προκαλέσει οίδημα και ερυθρότητα. Συνήθως, τα αποτελέσματα της θεραπείας διαρκούν περίπου έξι έως εννέα μήνες.

Με πληροφορίες από Guardian

It's Viral
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ