«Η μεταπτυχιακή μου εργασία, η οποία ολοκληρώθηκε το 2012», λέει ο Νικόλας Κατσουλώτος στο LIFO.gr, «είχε ως θέμα αφίσες δημοψηφίσματος με ερώτημα: Ναι ή Όχι στην παραμονή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη».
Συνεχίζει ο Ν. Κατσουλώτος: «Στα 38 χρόνια που μεσολαβούν από τη Μεταπολίτευση του 1974 μέχρι τις πρόσφατες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου 2015, έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα συνολικά 29 εκλογικές αναμετρήσεις (βουλευτικές, ευρωεκλογές, δημοτικές, νομαρχιακές, περιφερειακές) και μόνον ένα δημοψήφισμα: αυτό που πραγματοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1974, για τη μορφή του πολιτεύματος (επιλογή βασιλευόμενης ή αβασίλευτης δημοκρατίας).
Στις 31 Οκτωβρίου 2011, ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γεώργιος Α. Παπανδρέου, μιλώντας στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ανακοίνωσε την πρόθεσή του για διενέργεια δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση που είχε υπογραφεί στα πλαίσια Έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ξημερώματα της 27ης Οκτωβρίου 2011. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Γεώργιος Α. Παπανδρέου σε συνέντευξή του (22/2/12, κανάλι BBC, εκπομπή HARDtalk, από την Zeinab Badawi): «Το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα ήταν λίγο πολύ το εξής: "αποδέχεστε αυτά τα μέτρα και το πρόγραμμα λιτότητας, που θα μας κρατήσουν στο ευρώ;"».
Οι σαρωτικές αντιδράσεις από πολιτικά στελέχη του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος και όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και των σημαντικότερων ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν τόσο ισχυρές, ώστε οδηγηθήκαμε σε άμεση ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα: στις 11 Νοεμβρίου 2011, ο Γεώργιος Παπανδρέου εξαναγκάστηκε ουσιαστικά να παραδώσει την εξουσία σε νέο Πρωθυπουργό, τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής Κυβέρνησης συνεργασίας.
Όσο για το ίδιο το δημοψήφισμα; Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά ποτέ!
Η τότε αποτυχημένη απόπειρα του Γεωργίου Α. Παπανδρέου με είχε ωθήσει ώστε να δημιουργήσω έντεκα πρωτότυπες αφίσες στα πλαίσια της Μεταπτυχιακής μου εργασίας ή οποία στηριζόταν σε ένα υποθετικό δημοψήφισμα που ρωτούσε: «Ναί ή Όχι στην παραμονή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη;»
Οι αφίσες χωρίστηκαν σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες:
α) αυτές που υποστηρίζουν τη συμμετοχή στην ψηφοφορία,
β) αυτές που προτείνουν την απάντηση «Ναι» ως την κατάλληλη για το δημοψήφισμα,
γ) αυτές που προτείνουν το «Όχι» ως την ιδανική επιλογή.
ΝΑΙ
ΟΧΙ
σχόλια