Είναι απ' τα χαριτωμένα των ημερών. Ειδικά σε μια περίοδο που δεν ξέρεις τι να πιστέψεις (είναι τρολ η "Μηλιού"; έβαλε στ' αλήθεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Άδωνι αντιπρόεδρο;) και που η πραγματικότητα συνήθως είναι πιο σουρεαλιστική κι απ' την φαντασία.
Η ΕΡΤ πάντως, μετά το αμίμητο με την Τεχεράνη και το Ιράν, παρουσίασε και μια άλλη παγκόσμια πρωτοτυπία.
Στην χτεσινή πρεμιέρα της νέας ενημερωτικής εκπομπής "Πρωινή Ζώνη" της ΕΡΤ (να πω την αμαρτία μου, κάθε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ ίδια μου φαίνεται), οι δημοσιογράφοι παρουσίασαν τα νέα της Παρασκευής ως καινούργια...
Όταν το κατάλαβαν επανόρθωσαν, χωρίς να εξηγήσουν στους τηλεθεατές ότι τόσην ώρα τους διάβαζαν αντιπροχτεσινά νέα, αλλά έστω απολογήθηκαν και παραδέχτηκαν ότι έγινε κάποιο λάθος.
«Να είστε λίγο επιεικείς» είπαν οι παρουσιαστές στο τέλος, και δεν μπορούμε να μην είμαστε, γιατί όλοι κάνουμε γκάφες. (Συμβαίνει μάλιστα και στα καλύτερα μέσα: Την περασμένη εβδομάδα στο πρωτοσέλιδο των International New York Times είχαν γράψει με τεράστια γράμματα τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως MITSOTAKOS.)
Δεν είναι όμως τρομερά επιεικείς οι τηλεθεατές με την ΕΡΤ γενικότερα. ελάχιστοι είναι αυτοί που την παρακολουθούν. Το προϊόν που παρουσιάζει δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπο: πανομοιότυπες -ενίοτε φιλοκυβερνητικές- ενημερωτικές εκπομπές, κάποιες σειρές που έπαιζε κι η ΝΕΡΙΤ, και άπειρες αρχειακές επαναλήψεις συνθέτουν ένα πρόγραμμα που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν πραγματικά αξιοποιεί τα χρήματα που πληρώνουμε απ' το τέλος στη ΔΕΗ.
Έχουν περάσει πάνω από 6 μήνες λειτουργίας της νέας ΕΡΤ, αλλά κανένα απ' τα δύο κανάλια της -με ελάχιστες εξαιρέσεις- δεν παρουσιάζει κάτι άξιο παρακολούθησης ή κάτι πραγματικά καινούργιο. Τίποτα που να δικαιολογεί το χαμό που έγινε και τη λαϊκή απαίτηση να ξανανοίξουν τα κανάλια με αυτήν την ονομασία και αυτούς τους ανθρώπους.
Ο Τέλης Σαμαντάς αναδημοσίευσε στο Facebook του τα χτεσινά νούμερα τηλεθέασης της ΕΡΤ (είναι έτσι κι αλλιώς χαμηλά, αλλά στα δυναμικά κοινά τα ποσοστά των δύο καναλιών ξεκινούν απ' το 0.4% και μετά βίας φτάνουν ως το 3% το πολύ), και έγραψε:
Στον πάτο η τηλεθέαση της ΕΡΤ
(Αλλά το πρόβλημα είναι ποιους και πόσους θα βολέψουμε στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο -για να ελεγχθεί ο ανταγωνισμός)
-----------------
Εκεί στο Ίδρυμα της Αγίας Παρασκευής –το επονομαζόμενο και Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ή απλώς ΕΡΤ- παρακολουθεί κανείς τις τηλεθεάσεις; (Ξέρετε, τους αριθμούς εκείνους που λένε πόσοι άνθρωποι βλέπουν ή ακούνε -και τι). Για να ξέρουμε, τουλάχιστον, πόσο πιάνει τόπο ο οβολός που καταθέτουμε, σταθερά, κάθε μήνα. Και πόσοι από τους συμπολίτες μας βλέπουν αυτό τον «οβολό» να τους επιστρέφεται ως πληροφόρηση ή ψυχαγωγία –σύμφωνα, τουλάχιστον, με τις επιταγές του Συντάγματος μας. Και για να αποφασίσουν αν είναι ή όχι προτιμότερο αυτά τα λίγα χρήματα να τα ρίχνουν στο παγκάρι της κοντινότερης εκκλησίας τους –με μάλλον μεγαλύτερη πιθανότητα εκεί να χρησιμέψουν περισσότερο.
[Η ΕΡΤ] όσον αφορά την ενημέρωση είναι στον πάτο, συναγωνιζόμενη με το κανάλι «Ε», όσον αφορά δε την ψυχαγωγία –πέρα από κάτι «ξαναζεσταμένα πιάτα» από το αρχείο, που γεύονται οι παλαιότεροι για να θυμηθούν τα νειάτα τους- ακόμη χαμηλότερα κι από τον πάτο.
Κατά τα άλλα, το άνοιγμα της ΕΡΤ είναι από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της «αριστερής» κυβέρνησης. Και τώρα το πρόβλημα της είναι πώς θα εξυγειάνει και τον άλλο –μεγάλο, πράγματι- ασθενή: την ιδιωτική τηλεόραση. Μετατρέποντας το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο σε ένα είδος «ακορντεόν» όπου όλοι οι «καλοί δικοί μας» θα χωράνε –αρκεί να εξυπηρετούν τους σκοπούς μας. Να πάψουν, πάει να πει, αυτοί οι αδυσώπητοι αριθμοί της τηλεθέασης να ξεφτιλίζουν το «επίτευγμα» μας. (Και λέω μόνο τηλεθέαση γιατί οι ακροαματικότητες των δημόσιων ραδιοφώνων βρίσκονται εκτός μετρήσεων –για προφανείς λόγους).
(*Η τηλεκριτικός Πόπη Διαμαντάκου σχολίασε κάτω απ' την ανάρτηση του κου Σαμαντά για το τι θα χρειαζόταν στην πραγματικότητα: «Δυο εθνικά κανάλια ΕΝΑ κανονικό με πλήρες πρόγραμμα και ένα με ζώνες ανά περιφέρειες πχ Μακεδονία, Θεσσσαλια , Κρήτη κλπ όπου προβάλλουν τα θέματά τους. Και τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς: το Πρώτο, το Κόσμος και το Τρίτο. Το πολύ 800 υπάλληλοι όχι οι δημοσιογράφοι μόνιμοι όμως κλπ. Υπάρχουν σχέδια. Εντωμεταξύ εγώ φοβάμαι ΠΑΛΙ "μαύρο"»)