Η Σώτη Τριανταφύλλου δεν επιτρέπεται να κράζει τους πιστούς, ο Stephen Fry δεν επιτρέπεται να κράζει τον 'Θεό'

Η Σώτη Τριανταφύλλου δεν επιτρέπεται να κράζει τους πιστούς, ο Stephen Fry δεν επιτρέπεται να κράζει τον 'Θεό' Facebook Twitter
Ο Stephen Fry είναι γνωστός στην Ελλάδα και για τον αγώνα του υπέρ της επιστροφής στη χώρα μας των γλυπτών του Παρθενώνα
18

Γίνεται όλο και πιο περίεργη η φάση. Και άντε, η Σώτη Τριανταφύλλου έθιξε τους πιστούς και υπάρχει κίνδυνος κάποιος τρελός να επηρεαστεί απ' τα λεγόμενά της και να φερθεί ρατσιστικά σ' αυτούς. (Αυτή φυσικά δεν είναι δικαιολογία για να μη μπορεί να πει τη γνώμη της για όσους επέλεξαν να ακολουθούν μια εξαιρετικά οπισθοδρομική θρησκεία). 

Η δικαιολογία όμως για την επίσημη έρευνα που διατάχτηκε για τον Stephen Fry -γνωστό στην Ελλάδα και για τον αγώνα του υπέρ της επιστροφής στη χώρα μας των γλυπτών του Παρθενώνα- είναι απλά εξωφρενική: προσέβαλλε, λέει, τον Θεό, στον οποίο έτσι κι αλλιώς ο γνωστός καλλιτέχνης έχει πει δεκάδες φορές πως δεν πιστεύει. 

 Οι νόμοι περί βλασφημίας, σε αντίθεση με αντιρατσιστικούς νόμους, δεν προστατεύουν αδύναμους ανθρώπους αλλά τη θρησκευτική εξουσία καθώς και κάποια ανώτερα όντα για τα οποία δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη. 

Το 2015, μιλώντας στην τηλεόραση της Ιρλανδίας, ο Fry είχε περιέγραψε έναν υποθετικό Δημιουργό ως «ανόητο» αν όντως ήθελε να δημιουργήσει έναν κόσμο γεμάτο πόνο.

Το βίντεο είχε γίνει viral τότε.

  

Ο παρουσιαστής τον είχε ρωτήσει τι θα έλεγε στον Θεό αν υποθετικά υπήρχε και τον συναντούσε, και ο ηθοποιός και συγγραφέας είχε απαντήσει:

«Θα του έλεγα, καλά, καρκίνο των οστών σε παιδιά; Τι παίζει; (...) Πώς τολμάς; Πώς τολμάς να δημιουργείς έναν κόσμο με τόσο πόνο και τόση δυστυχία για τα οποία δεν φταίμε. Δεν είναι σωστό, είναι τελείως, τελείως μοχθηρό...

Γιατί θα έπρεπε να σεβαστώ έναν ιδιότροπο, κακό, ανόητο θεό που δημιουργεί έναν κόσμο και τον γεμίζει αδικία και πόνο... Και πρέπει να περνάμε τη ζωή μας γονατισμένοι για να τον ευχαριστούμε; Τι είδους θεός θα το έκανε αυτό;

Αν κάποιος θεός δημιούργησε αυτό το σύμπαν, τότε θα ήταν ξεκάθαρα ένας μανιακός, εντελώς μανιακός, απόλυτα εγωιστής.»

Δύο χρόνια αργότερα, η αστυνομία εξετάζει την πιθανότητα να του ασκηθεί δίωξη.

Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει, όμως ο Ρίτσαρντ Ντόκινς, γνωστός άθεος και πολέμιος των θρησκειών έστειλε την ακόλουθη επιστολή στην εφημερίδα Irish Times, παραθέτοντας ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Fry ένα απόσπασμα απ' το βιβλίο του "Η περί Θεού αυταπάτη" και τονίζοντας ότι θα δώσει μια διάλεξη στην Ιρλανδία τον επόμενο μήνα και μετά απ' αυτήν θα είναι στη διάθεση των αρχών για να συλληφθεί κι αυτός για βλασφημία. 

Μεταφράζω πρόχειρα το απόσπασμα απ' το βιβλίο "Η περί Θεού αυταπάτη" (στα ελληνικά κυκλοφορεί απ' τις εκδόσεις Κάτοπτρο):

"Ο Θεός της Παλιάς Διαθήκης είναι χωρίς αμφιβολία ο πιο δυσάρεστος χαρακτήρας όλων των λογοτεχνικών έργων: ξεδιάντροπα ζηλιάρης, ένα μικροπρεπές, άδικο, δίχως συγχώρεση control-freak, ένας εκδικητικός και διψασμένος για αίμα και εθνοκάθαρση, ένας μισογύνης, ομοφοβικός, ρατσιστής, υπέρ της βρεφοκτονίας, της παιδοκτονίας, ένας μιασματικός, μεγαλομανής, σαδομαζοχιστής, κακόβουλος νταής". 

(Κάθε ένα απ' τα επίθετα που αποδίδει ο Richard Dawkins στον Θεό της Παλαιάς Διαθήκης εξηγείται επαρκέστατα μαζί και παρουσιάζεται με τις αντίστοιχες ρήσεις και τα συγκεκριμένα χωρία απ' τη Βίβλο, στο βιβλίο του Dan Barker "God: The Most Unpleasant Character in All Fiction".) 

Mικροπράγματα
18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ