Τα λεφτά δε φέρνουν ευτυχία, ερεθισμένα μοντέλα, οι χειρότερες ταινίες όλων των εποχών, μυστηριώδες κλιπ,ντροπιασμένος μετεωρολόγος, retrozone, κ.α..
.
.
1) Μίνι Media Trip Για κάποιον κουφό λόγο και η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και η Καθημερινή της Κυριακής συνεργάζονται με τους New York Times και μεταφράζουν άρθρα τους. Την περασμένη Κυριακή και οι δύο Ελληνικές εφημερίδες είχαν το ίδιο ακριβώς άρθρο των NYTimes για το πώς τα λεφτά δε φέρνουν την ευτυχία. Και μάλιστα είχαν και την ίδια (αυθεντική) εικονογράφηση. Μια γρήγορη σύγκριση… Τίτλος New York Times: But Will It Make You Happy? Καθημερινή: Η αλόγιστη δαπάνη δεν φέρνει την ευτυχία Ελευθεροτυπία: Ουκ εν τω πολλώ το ευ Εικόνα Η ίδια και στις 3.
Άρθρο:
Η Ελευθεροτυπία ξεκινά τελείως διαφορετικά απ’ την Καθημερινή, τόσο που πίστευα ότι οι μεταφράσεις τους είναι τελείως ελεύθερες, έως και επινοημένες. Δεν είναι. Απλώς τα κείμενα είναι συντομευμένα σε σχέση με το αυθεντικό των Times και η κάθε εφημερίδα βάζει άλλες φράσεις ή παραγράφους.
Κι όσο για το πιο τέλειο κομμάτι του άρθρου των Times, αυτό δεν χώρεσε στην Ελευθεροτυπία (παρ’ όλο που νομίζω ότι το κείμενό της είναι μεγαλύτερο απ’ της Καθημερινής) οπότε θα το βάλω απ’ την Καθημερινή.
«Ο Τόμας ντε Λιρ, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ουινσκόνσιν διαπίστωσε ότι μόνο τα έξοδα που κάνουμε για αναψυχή (όπως οι διακοπές, ψυχαγωγία, ακόμα και για διάφορα αθλήματα) συνδέονται με την ευδαιμονία μας. «Μια αύξηση των δαπανών για ψυχαγωγία κατά 20.000 δολάρια γεννά την ίδια “ποσότητα” ευτυχίας που λαμβάνει κανείς όταν παντρεύεται.»
Και κάτι άλλο που μ’ άρεσε, απ’ την εκδοχή της Ελευθεροτυπίας: «Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η ευτυχία που βιώνουμε όταν δαπανούμε χρήματα σε δραστηριότητες διαρκεί περισσότερο και για έναν ακόμη λόγο: διότι έχουμε τη δυνατότητα να τις αναπολούμε. Αυτό ισχύει ακόμη και για τις λιγότερο ευχάριστες εμπειρίες μας.»
Και η συνέχεια απ’ την εκδοχή της Καθημερινής:
Οπως λέει η Σόνια Λιουμπομίρσκι, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, «τα ταξίδια δεν είναι πάντα τέλεια. Αλλά γίνονται τέλεια όταν τα επαναφέρουμε στη μνήμη».
*Online βρήκα μόνο τα κείμενα των Times και της Καθημερινής, σε κάθε περίπτωση όμως είναι κουφό (δηλαδή τέλειο) που δύο ελληνικές εφημερίδες είχαν την ίδια μέρα το ίδιο άρθρο με την ίδια εικόνα.
2) Twilight Zone
(Στα ρούχα των διαφημίσεων Banana Republic ή ερεθίζουν τα μοντέλα ή βάζουν μπανάνες στα παντελόνια...)
3) Urban Oblivion
Είδα ότι ο συγγραφέας Γιάννης Φαρσάρης άνοιξε ένα ωραίο μπλογκ εδώ, στο lifo.gr, και βάζει μικρές ιστορίες που έχει γράψει κατά καιρούς. Αυτή που λέγεται ‘Διανυκτερεύων τζίτζικας’ λέει πολλά πράγματα που θα ήθελα να είχα πει κι εγώ για το καλοκαίρι, την παιδική ηλικία, και το σήμερα.
4) Λίστα
Μερικές απ’ τις ταινίες που θεωρούνται οι χειρότερες όλων των εποχών (και είναι απολαυστικές ακριβώς γι’ αυτό το λόγο.) Παλιές αλλά και καινούριες, η λίστα είναι εδώ.
5) Πόστερ
Απ’ την παραπάνω λίστα, να μία που λέγεται «Μάνος». [Περισσότερα για τον Μάνο, που δεν έχει όμως σχέση με οτιδήποτε ελληνικό, εδώ.]
6) Lifo Tube
Ίσως είδατε τον μετεωρολόγο του BBC που έκανε κωλοδάχτυλο στον αέρα χωρίς να ξέρει ότι είναι στον αέρα και μετά πήγε να το καλύψει κάνοντας ότι ξύνεται αλλά το έκανε ακόμα χειρότερο. Αν δε το είδατε να η ευκαιρία.
Λίγη ώρα μετά ο μετεωρολόγος έγραψε στο blog του για το περιστατικό και τα σχόλια που συγκέντρωσε αυτό το ποστ έχουν το ενδιαφέρον τους...
7) Ικανοποιητικό Ξυλοκόπημα
Απογευματινή, 27-9-1966.
[Ναι, ήταν οι εποχές. Υποψιάζομαι όμως ότι η εφημερίδα Απογευματινή ήταν ήδη από τότε κάπως αξιογέλαστη.]
8) Δηλώσεις
Ονόρε ντε Μπαλζάκ:
Καθετί το χρήσιμο είναι φριχτό και άσχημο […] Μόνο ό,τι μας φαίνεται άχρηστο είναι ωραίο…
9) Πινακοθήκη
(Έχουν περάσει σχεδόν 13 χρόνια απ’ τον Αυγουστιάτικο θάνατό της. Αυτή είναι μια προσωπογραφία της Diana, φτιαγμένη απ’ τον Andy Warhol.)
10) Aggregator
Μια μικρή πόλη, δύο βιβλιοπωλεία – ο πόλεμος ξεκίνησε. Μια αληθινή ιστορία απ’ τους New York Times που θα μπορούσε όχι μόνο να μεταφραστεί από τις ελληνικές εφημερίδες, αλλά και να γίνει ρομαντική κομεντί στο σινεμά (κυρίως αν ο ιδιοκτήτης του καινούριου βιβλιοπωλείου ερωτευτεί με την ιδιοκτήτρια του παλιού). /// Το μπικίνι και η ιστορία του. /// Το διαδικτυακό (μουσικό) φλερτ του Kanye West με τον Justin Bieber. /// Τέλειες (και πολύ δυνατές) εικόνες: το μετρό της Νέας Υόρκης στη δεκαετία του ’80. /// Μόνο οι διάσημες είναι cougar, κι όχι οι κοινές θνητές, λέει έρευνα. /// Η στήλη δεν υποστηρίζει καθόλου την κατάργηση του βραδινού δελτίου της ΕΤ1. /// Τρανσέξουαλ στη ζωή, γυναίκα στο θέατρο (Μπράβο στη Μίνα Ορφανού). /// κάπως σέξι RETROZONE /// Τα τραγούδια του αγγλόφωνου δίσκου του Χατζηγιάννη – άκουσα τα αποσπάσματα προσπαθώντας να καταλάβω ποιο αντίστοιχο ελληνικό είχε μεταφραστεί για διεθνή καριέρα… ///
11) Νέο Βίντεοκλιπ
Η μυστηριώδης iamamiwhoami ξαναχτύπησε με το καινούριο οπτικοποιημένο κομμάτι της. Νομίζω έχω ξαναγράψει γι’ αυτήν και το περίεργο project της, η ιστορία της είναι εδώ.
.
.
----------------------------------
.
.
.
σχόλια