Κορωνοϊός: Ποια κρίσιμα ζητήματα έχουν μείνει αναπάντητα, 6 μήνες μετά

Κορωνοϊός: Ποια κρίσιμα ζητήματα έχουν μείνει αναπάντητα, 6 μήνες μετά Facebook Twitter
0

Πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί

Σύμφωνα με το άρθρο των New York Times, μέχρι τα τέλη Μαΐου λιγότεροι από δύο εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν διαγνωστεί ως θετικοί στον ιό, οι στατιστικολόγοι όμως πιστεύουν ότι το πραγματικό νούμερο είναι πολύ μεγαλύτερο (κάτι που κατ' αναλογία ισχύει και για τον υπόλοιπο κόσμο), είναι αδύνατον όμως να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός, έστω και κατά προσέγγιση.

Η ποσότητα του ιού που χρειάζεται για να αρρωστήσει κάποιος

Η πιο «ακριβής» απάντηση που μπορεί υπεύθυνα να δοθεί σχετικά με τον αριθμό των ιογενών σωματιδίων που χρειάζονται για την μόλυνση του οργανισμού από τον κορωνοϊό, είναι η εξής: Κάπου ανάμεσα στο ένα και στο ένα εκατομμύριο. Αν πιεστούν, κάποιοι επιστήμονες μπορεί και να προσδιορίσουν τον αριθμό γύρω στις πολλές εκατοντάδες κατά μέσο όρο, με βάση την συμπεριφορά του κορωνοϊού που είχε προκαλέσει την επιδημία του SARS το 2002-03, η ουσία είναι όμως θα χρειαστούν πολλές έρευνες ακόμα για να καταλήξουμε σε κάποιο, κατά προσέγγιση έστω, νούμερο.

Γιατί κάποιοι ασθενούν τόσο πιο βαριά από άλλους

Κάποιοι παρουσιάζουν ήπια, φευγαλέα συμπτώματα, κάποιοι ταλαιπωρούνται για αρκετές εβδομάδες με βαριά συμπτώματα που θυμίζουν ισχυρότατη γρίπη, κάποιοι παρουσιάζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα, κάποιοι αντιμετωπίζουν σοβαρότατες επιπλοκές, κάποιοι πεθαίνουν. Πώς εξηγούνται αυτές οι διαφορές; Αυτό παραμένει ένα από τα μεγάλα μυστήρια της πανδημίας με την ονομασία Covid-19. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς με σχετική βεβαιότητα είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η δόση του ιού στην οποία εκτίθεται κάποιος, τόσο πιο γρήγορα αρρωσταίνει.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενή είναι αυτή που καθορίζει την σοβαρότητα της ασθένειας. Η λειτουργία του ανοσοποιητικού εξασθενίζει με τα χρόνια, γι' αυτό και οι μεγαλύτερες ηλικίες εμφανίζονται πιο ευάλωτες, καθώς και όσοι έχουν υψηλή πίεση, διαβήτη ή καρδιολογικά προβλήματα. Η παχυσαρκία επίσης φαίνεται να είναι επιβαρυντικός παράγοντας.

Ο ρόλος των παιδιών στην εξάπλωση του ιού

Τα παιδιά εμφανίζονται να έχουν λιγότερες πιθανότητες σοβαρής ασθένειας από τον ιό σε σχέση με τους ενήλικες (στις ΗΠΑ αποτελούν το δύο τοις εκατό περίπου των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων), οι θεωρίες όμως διίστανται για το αν αυτό συμβαίνει επειδή παρουσιάζουν μια φυσική ανθεκτικότητα στην μόλυνση από τον κορωνοϊό ή επειδή μολύνονται μεν με την ίδια ευκολία, απλά εμφανίζουν λιγότερα (ή και καθόλου) συμπτώματα.

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν μολυνθεί μπορούν να μεταδώσουν τον ιό με την ίδια ευκολία με τους ενήλικες. Και όπως έδειξε μια πρόσφατη έρευνα, όταν πηγαίνουν σχολείο έρχονται σε επαφή με τριπλάσιο αριθμό ατόμων από τον μέσο ενήλικα, εμφανίζοντας έτσι περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν και να μολύνουν άλλους.

Κάποιες έρευνες επίσης, δείχνουν ότι τα βρέφη και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στον ιό από τα μεγαλύτερα παιδιά.

Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι ένας μικρός αριθμός παιδιών, συμπεριλαμβανομένων και εφήβων, που δεν είχαν παρουσιάσει συμπτώματα όταν μολύνθηκαν αρχικά από τον ιό, στη συνέχεια ανέπτυξαν ένα καινούριο πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά καρδιακά προβλήματα, ακόμα και θάνατο, όπως συνέβη σε κάποιες περιπτώσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πότε και από πού ξεκίνησε η εξάπλωση του ιού

Η ιδέα της ύπαρξης ενός και μοναδικού «μηδενικού ασθενούς» είναι συγχρόνως μυθιστορηματική και πραγματική. Σε κάθε νέα επιδημία, υπάρχει κάποιος ή κάποια που ξεκινά την «Μεγάλη Έκρηξη» του ιού. Αναλύοντας το γενετικό υλικό των ατόμων που βρέθηκαν θετικοί, οι επιστήμονες μπορούν να ανιχνεύσουν την γενεαλογία του κάθε ιού φτάνοντας μέχρι έναν κοινό «πρόγονο», και συχνά μέχρι και έναν πρωταρχικό φορέα.
Δεν είναι όμως απαραίτητα οι πρώτοι φορείς του ιού που εισέρχονται σε μια κοινότητα, αυτοί που ανάβουν την σπίθα.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο μηδενικός ασθενής στον πλανήτη βρισκόταν στην Κίνα όταν ξεκίνησε να μολύνει και άλλους στα τέλη του φθινοπώρου της περσινής χρονιάς.
Κάποιοι επιστήμονες πάντως έχουν υποστηρίξει ότι είναι πιθανό ο ιός να είχε προσβάλλει ανθρώπους αρκετά νωρίτερα από το φθινόπωρο, σε μια μορφή του που ακόμα δεν προκαλούσε ασθένεια, και ακολούθως αναπτύχθηκαν τα παθογενή στοιχεία του, παράλληλα με την εξάπλωσή του.

Πόσο μπορεί να διαρκέσει η ανοσία μετά την ασθένεια

Τα περισσότερα τεστ αναζήτησης αντισωμάτων στον κορωνοϊό έχουν αποδειχθεί ελαττωματικά. Τουλάχιστον ένα όμως από τα έγκυρα, δείχνει ότι οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένων και όσων πέρασαν με πολύ ήπια συμπτώματα την ασθένεια, αναπτύσσουν ισχυρά αντισώματα. Όσον αφορά στην έρευνα σχετικά με τα ανοσοποιητικά κύτταρα, δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα, κάποιες έρευνες όμως δείχνουν μια ισχυρή ανταπόκριση και από αυτά.

Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτή η ανοσία. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις νέας προσβολής από τον ιό σε ασθενείς που είχαν αναρρώσει, οι επιστήμονες όμως λένε ότι πρόκειται είτε για εσφαλμένο τεστ είτε για ιικά κατάλοιπα που κυκλοφορούν στον οργανισμό αρκετό καιρό αφότου η ενεργή μόλυνση έχει λήξει. Πιστεύουν επίσης ότι, με βάση την μελέτη άλλων κορωνοϊών όπως αυτούς που προκαλούν την κοινή γρίπη ή τον SARS και τον MERS στο παρελθόν, η ανοσία στον νέο κορωνοϊό μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον για ένα χρόνο. Προς το παρόν όμως, κι αυτό το ζήτημα εξακολουθεί να παραμένει ένα μυστήριο.

Με στοιχεία από τους New York Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Η Χαμάς θέλει «σοβαρή συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων» για να προχωρήσει η κατάπαυση πυρός

Διεθνή / Γάζα: Η Χαμάς θέλει «σοβαρή συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων» για να προχωρήσει η κατάπαυση πυρός

«Η Χαμάς είναι έτοιμη για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και μια σοβαρή συμφωνία για την ανταλλαγή αιχμαλώτων», φέρεται να είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς.
LIFO NEWSROOM