Nordic Monitor: Μυστικά έγγραφα αποκαλύπτουν σχέδιο της Τουρκίας για εισβολή στην Ελλάδα

Nordic Monitor: Μυστικά έγγραφα αποκαλύπτουν σχέδιο της Τουρκίας για εισβολή στην Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Η Τουρκία έχει σχέδιο για εισβολή στην Ελλάδα, με το κωδικό όνομα ενός στρατιωτικού διοικητή του 11ου αιώνα, σύμφωνα με μυστικά έγγραφα, γράφει το Nordic Monitor.

Το δημοσίευμα του Nordic Monitor- το οποίο υπογράφει ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ- κάνει αναφορά σε μυστικά έγγραφα τα οποία συμπεριλήφθηκαν, από λάθος σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, στον φάκελο υπόθεσης που κατατέθηκε από εισαγγελείς σε δικαστήριο της Άγκυρας.

«Σύμφωνα με παρουσίαση power point που προετοιμάστηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού για εσωτερική αξιολόγηση σχεδίων, η Τουρκία κατάρτισε ένα πλάνο για μυστική στρατιωτική επιχείρηση με την κωδική ονομασία "TSK Cakabey Operation Planning Directive" (Οδηγία σχεδιασμού της επιχείρησης Τσάκα Μπέη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων). Το έγγραφο έχει ημερομηνία 13 Ιουνίου 2014, κάτι που δείχνει ότι πιθανότατα επικαιροποιήθηκε και οριστικοποιήθηκε εκείνη την ημερομηνία, έπειτα από αναθεώρηση προγενέστερης έκδοσης και κατά πάσα πιθανότητα είναι ακόμη ενεργό», αναφέρει το Nordic Monitor.

Nordic Monitor: Μυστικά έγγραφα αποκαλύπτουν σχέδιο της Τουρκίας για εισβολή στην Ελλάδα Facebook Twitter
Η πρώτη σελίδα από την παρουσίαση Power Point με το όνομα του πλάνου της τουρκικής επιχείρησης εναντίον της Ελλάδας, σύμφωνα με το Nordic Monitor

Πώς βρέθηκαν τα έγγραφα

Τα έγγραφα βρέθηκαν σε φάκελο υπόθεσης που έφτασε σε δικαστήριο στην Άγκυρα, καθώς ο εισαγγελέας Σερντάρ Κοσκούν, αφοσιωμένος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται ότι ξέχασε να αφαιρέσει τα απόρρητα έγγραφα προτού υποβάλει τον φάκελο στο δικαστήριο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τα έγγραφα συγκεντρώθηκαν από το αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου σε έρευνα για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, σύμφωνα με το Nordic Monitor. Τα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου εισβολής στην Ελλάδα, είχε διακινηθεί μεταξύ υψηλόβαθμων διοικητών στο Γενικό Επιτελείο, μέσω συστήματος ασφαλούς επικοινωνίας με email. Ο Κοσκούν την 1η Αυγούστου 2016 έδωσε εντολή στον στρατό να προωθήσει αντίγραφα από όλα τα email των δύο προηγούμενων μηνών, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτογραφημένων.

Δέκα ημέρες αργότερα, στις 11 Αυγούστου 2016, ο εισαγγελέας ανέθεσε σε έναν έμπιστο βοηθό του- έναν αστυνομικό ονόματι Γιουκσέλ Βαρ- να συλλέξει τα email από τους εσωτερικούς server του Γενικού Επιτελείου και να του δώσει αναφορά, γράφει το Nordic Monitor.

Nordic Monitor: Μυστικά έγγραφα αποκαλύπτουν σχέδιο της Τουρκίας για εισβολή στην Ελλάδα Facebook Twitter
Άλλη σελίδα από το μυστικό έγγραφο που αναφέρει τα πλάνα εναντίον της Ελλάδας και της Αρμενίας και τις ημερομηνίες που συντάχθηκαν, σύμφωνα με το Nordic Monitor.

Μία επιτροπή που συγκροτήθηκε από στρατιωτικούς τεχνικούς υπό τον Βαρ, ολοκλήρωσε το έργο της στις 14 Φεβρουαρίου 2017. Στο τέλος, το κατηγορητήριο που κατατέθηκε από τους εισαγγελείς Νεσίπ Τσεμ Ισκίμεν, Κεμάλ Ακσακάλ και Ίστικλαλ Ακάγια, τον Μάρτιο του 2017, στο 17ο ποινικό δικαστήριο της Άγκυρας περιελάμβανε όλα τα email που συγκεντρώθηκαν από τους υπολογιστές του Γενικού Επιτελείου.

«Στα email δεν βρέθηκε καμία επικοινωνία που να δίνει κάποιο στοιχείο για το αποτυχημένο πραξικόπημα, που πολλοί πιστεύουν ότι ήταν μια επιχείρηση που ενορχήστρωσε ο Ερντογάν και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και του στρατού, για να παγιδεύσουν την αντιπολίτευση για διώξεις και μαζικές εκκαθαρίσεις», σημειώνει το δημοσίευμα.

Το όνομα της επιχείρησης

Το Nordic Monitor σχολιάζει πως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στην επιχείρηση ενάντια στην Ελλάδα δόθηκε το όνομα του Τσάκα Μπέη (ή Τζαχάς), που θεωρείται ότι ηγήθηκε της πρώτης τουρκικής αποστολής στο Αιγαίο. Οι δυνάμεις του είχαν καταλάβει νησιά όπως η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος και η Ρόδος, το διάστημα 1088-91, σημειώνει το δημοσίευμα, που συμπληρώνει ότι κάποιοι στην Τουρκία τον αποκαλούν ιδρυτή του Πολεμικού Ναυτικού.

Πάντως, το έγγραφο δεν έχει λεπτομέρειες για το σχέδιο εναντίον της Ελλάδας, πέρα από το όνομα και την επικαιροποιημένη ημερομηνία, σύμφωνα με το Nordic Monitor. «Οι λεπτομέρειες της εισβολής πρέπει να είχαν χαρακτηριστεί ως άκρως απόρρητες και ως τέτοιες δεν μπορούσαν να μοιραστούν μέσω του εσωτερικού συστήματος για ανταλλαγή email στον τουρκικό στρατό», σημειώνει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με ντιρεκτίβα των Ενόπλων Δυνάμεων, τέτοια απόρρητα σχέδια μπορούν να κοινοποιηθούν μόνο μέσω ειδικών συστημάτων επικοινωνίας.

«Το έγγραφο power point φαίνεται ότι είχε προετοιμαστεί για παρουσίαση στο αρχηγείο, ως ενδεχόμενο πλάνο σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία. Ο τουρκικός στρατός αξιολογούσε τις δυνατότητές του και τις δεσμεύσεις δυνάμεων σύμφωνα με διάφορες ισχύουσες ντιρεκτίβες αναφορικά με τις γειτονικές χώρες. Ήθελαν να διατηρήσουν την ικανότητα επίθεσης και αποτροπής στο δυτικό μέτωπο ενώ μετέφεραν κάποια στρατεύματα και εξοπλισμό στα σύνορα με τη Συρία», σημειώνει ακόμη το Nordic Monitor, επισημαίνοντας ότι στα έγγραφα γινόταν αναφορά και σε πλάνο για στρατιωτική δράση στην Αρμενία, με την κωδική ονομασία «Αλτάι».

Τέλος, το Nordic Monitor αποκαλύπτει ότι υπήρξε και «πανικός» στο Γενικό Επιτελείο, για την αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων. Στις 8 Μαρτίου 2017 ο στρατηγός Ουγκούρ Ταρτσίν, επικεφαλής επικοινωνιών του Γενικού Επιτελείου, προειδοποίησε το νομικό τμήμα ότι το υλικό περιελάμβανε απόρρητα έγγραφα για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, απόρρητες εκθέσεις πληροφοριών και επιχειρήσεις στη Συρία και την ανατολική Μεσόγειο. Ανέφερε ότι τα έγγραφα πρέπει να παραμείνουν μυστικά και να μην κοινοποιηθούν σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου Αϊντίν Σέβις επανέλαβε τις ανησυχίες αυτές σε επιστολή του προς το δικαστήριο της Άγκυρας, στις 24 Αυγούστου 2017 και ζήτησε τη συγκρότηση επιτροπής για την προστασία των εγγράφων. «Όμως, οι Τούρκοι εισαγγελείς φαίνεται ότι δεν έδωσαν σημασία σε αυτές τις ανησυχίες και συμπεριέλαβαν όλα τα email με τα επισυναπτόμενα μυστικά έγγραφα στον φάκελο της υπόθεσης, αποκαλύπτοντας άκρως απόρρητες πληροφορίες, μεταξύ των οποίων το όνομα του σχεδίου εισβολής στην Ελλάδα», αναφέρει το Nordic Monitor.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM