Μεταβολή του καιρού προβλέπει η ΕΜΥ από σήμερα Κυριακή, από τα βόρεια, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την πρόγνωση τς ΕΜΥ βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σήμερα στη Μακεδονία και τη Θράκη (ήδη εκδηλώνονται έντονα φαινόμενα), οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές στη Μακεδονία. Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται τη νύχτα.
Αύριο, Δευτέρα και την Τρίτη τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν όλα τα ηπειρωτικά, την Εύβοια και πιθανώς τις Σποράδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, ενώ την Τρίτη πρόσκαιρα και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται τις βραδινές ώρες.
Την Τετάρτη η αστάθεια τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα περιοριστεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Στο #έκτακτο_δελτίο της @EMY_HNMS περιγράφονται οι περιοχές που θα επηρεαστούν από τοπικά έντονη aστάθεια τις επόμενες ημέρες https://t.co/H08WQPTCYW
— EMY (@EMY_HNMS) June 21, 2020
Δείτε όμως παρακάτω με τη δύναμη της εικόνας το υετό ανά εξάωρο και ενημερωθείτε ποιές περιοχές θα έχουν εντονότερη αστάθεια . pic.twitter.com/bGMjVieLRK
Τι πρέπει να προσέξετε
Αναλυτικές οδηγίες για την επιδείνωση του καιρού έδωσε ο διευθυντής της ΕΜΚ, μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς.
Αναλυτικότερα αναφέρει πως «Το εκτεταμένο ανώτερο χαμηλό στην στάθμη των 500 hPa (σε ύψος 5.500 m από την επιφάνεια της θάλασσας) συνοδεύεται από ασταθείς αέριες μάζες που θα επηρεάσουν με τοπικά έντονη αστάθεια τη χώρα μας όπως αναφέρουμε στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης.
Οι διαδοχικές διαταραχές που παρουσιάζονται στον χάρτη που ακολουθεί , καθώς θα περνάνε πάνω από τη χώρα μας θα εντείνουν την αστάθεια που ξέρουμε ότι παρουσιάζεται κατά κανόνα τις πρώτες απογευματινές ώρες.
Σας έχουμε ήδη ενημερώσει με ανάρτηση στο Tweeter της ΕΜΥ με σχετικό βίντεο για τις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο το επόμενο τριήμερο. Ουσιαστικά την Κυριακή περισσότερο θα επηρεαστεί η Βόρεια Ελλάδα, τη Δευτέρα σχεδόν όλα τα ηπειρωτικά με σχετική ύφεση την Τρίτη. Στους 3 χάρτες που ακολουθούν βλέπετε τα 12ωρα ύψη υετού πάνω από την χώρα μας.
Ακολουθούν οι χάρτες με τον δείκτη ακραίων φαινομένων- Extreme Forecast Index (EFI) από το Ευρωπαϊκό Κέντρο (ECMWF) που χρησιμοποιούμε και ο οποίος είναι λίγο πιο "βαρύς" για τη Δευτέρα , καθώς έχει πορτοκαλί χρωματισμό, ενώ την Τρίτη είναι κίτρινος.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έντονα φαινόμενα δεν μπορούν να συμβούν και σε περιοχές που δεν περικλείονται από τους αντίστοιχους χρωματικούς δείκτες. Σας παρουσιάζουμε τα σημεία που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να συμβούν.
Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυξημένη πιθανότητα βροχής σε μια περιοχή ας δούμε παρακάτω για παράδειγμα την Αθήνα τις επόμενες ημέρες η οποία παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον. Παραθέτουμε το μετεώγραμμα για το επόμενο 10ημερο και εξετάζουμε τη Δευτέρα 22/6. Εκεί βλέπουμε ότι έχουμε πιθανότητες 93% για βροχή τουλάχιστον ύψους ενός χιλιοστού (1 mm με πορτοκαλί χρωματισμό στο διάγραμμα).
Υπάρχει επίσης 68% πιθανότητα για βροχή έως 5 mm ( με κόκκινη στήλη) , συνέχεια με 38% για ύψος βροχής έως 10 mm ( πράσινη στήλη) και τέλος πιθανότητα 12% για βροχή τουλάχιστον 20 mm (με μπλε χρώμα).
Άρα βγάζουμε το συμπέρασμα ότι θα βρέξει και υπάρχει υπολογίσιμη πιθανότητα να έχουμε μεγάλα ύψη βροχής πάνω από πχ. 10 mm για το σημείο του μετεωγράμματος που εξετάζουμε. Την τοπικότητα θα την εξετάσουν περαιτέρω οι μετεωρολόγοι μελετώντας άλλες παραμέτρους.
Ακολουθούν οι 3 χάρτες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την Αττική. Σημειώνουμε ότι το ύψος της βροχής αναφέρεται για το προηγούμενο 12ωρο που αναφέρεται στον χάρτη.