Υπάρχουν περιοχές που ξεχωρίζουν για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, την ποιότητα ζωής και το κάλλος τους. Η Κηφισιά συγκαταλέγεται στα κορυφαία προάστια της Αττικής και γοητεύει ως μια περιπατητική καταπράσινη περιοχή που διαθέτει εξαιρετικό κλίμα, αρχοντικά που κεντρίζουν το βλέμμα του επισκέπτη και μια εμπορική αγορά υψηλής αισθητικής.
Ένας αγαπημένος προορισμός για όλα τα γούστα με ιδανικές διαδρομές και εξαιρετικούς ποδηλατόδρομους, που συνδυάζει αρμονικά το παραδοσιακό με το σύγχρονο. Βέβαια, παρά το επιτυχημένο μοντέλο ανάπτυξής της, παραμένουν κάποια προβλήματα, όπως η στάθμευση, το κυκλοφοριακό ή και τοπικά θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Στο πλαίσιο του αφιερώματός μας, ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, παραχωρεί συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στη LiFO και μιλά για τις καινοτομίες, τα έργα και τις δράσεις, τα προβλήματα, τον «Κλεισθένη», αλλά και τι αγαπά στην Κηφισιά.
Η Κηφισιά διαθέτει μια αξιοζήλευτη αγορά και θεωρείται ένας καταναλωτικός προορισμός υψηλού επιπέδου, πάντοτε με κριτήρια ήπιας αναψυχής. Γι' αυτό δεν δεχόμαστε η πόλη μας να μετατραπεί σε ένα απέραντο διασκεδαστήριο, σε μια «μπαρούπολη» ή μια «ταβερνούπολη».
— Ο δήμος Κηφισιάς απέσπασε πρόσφατα τρία χρυσά βραβεία. Ένα από αυτά αφορά τη δράση «Ξαναζούν τα αρχοντικά». Μιλήστε μας γι' αυτή την πρωτοβουλία.
Τα τελευταία δύο χρόνια φέραμε στην επιφάνεια τον κρυμμένο θησαυρό της πόλης μας, που δεν είναι άλλος από τα περίπου 180 χαρακτηρισμένα διατηρητέα αρχοντικά του 18ου, του 19ου και του 20ού αιώνα. Μάλιστα, εκπροσωπούν αρχιτεκτονικά ρεύματα διαφορετικών περιόδων και ο συνδυασμός αυτός είναι ίσως μοναδικός στον κόσμο.
Έχουμε οργανώσει σημαντικές εξορμήσεις και το ενδιαφέρον αποτυπώνεται στο γεγονός ότι οι λίστες συμμετοχής συμπληρώνονται σχεδόν αμέσως. Κάθε φορά ξεναγούνται πεντακόσιοι άνθρωποι, στους οποίους δίνουμε την ευκαιρία να ακούσουν την ιστορία της πόλης μας και να μάθουν για την ποικιλία των αρχιτεκτονικών ρυθμών και επιρροών της.
Οι δράσεις αυτές πραγματοποιούνται με ιστορικούς, ξεναγούς ή αρχιτέκτονες και οι ψηλές μάντρες των αρχοντικών ανοίγουν, ώστε οι περιπατητές να μπουν στις αυλές τους και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και στο εσωτερικό τους. Πρόκειται για ένα ταξίδι στον χρόνο, μοιραζόμαστε μνήμες και ιστορίες της καθημερινότητας του παρελθόντος που θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.
— Ποια πρωτοποριακή ιδέα εφαρμόσατε στη διάρκεια της θητείας σας;
Ο δήμος Κηφισιάς είναι σταθερά προσανατολισμένος στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, οι οποίες βοηθούν τους δημότες και τους επισκέπτες να απολαύσουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητά τους στην πόλη μας. Γι' αυτό και στον χώρο της καινοτομίας ο δήμος μας είναι από τους πρωτοστάτες.
Ενδεικτικά να αναφέρω τον συμμετοχικό προϋπολογισμό, τις συνοικιακές συνελεύσεις αλλά και την εισαγωγή προγραμμάτων νεανικής επιχειρηματικότητας, στα οποία μπορούν να υποστηριχτούν οι πρωτότυπες ιδέες νέων ανθρώπων, οι οποίοι, μέσα από μια σειρά επιχειρηματικών εργαστηρίων που οργανώνει ο δήμος μας, μπορούν να αποκτήσουν γνώσεις και εφόδια προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους και να δουν τις ιδέες τους να γίνονται πράξη. Το βασικότερο είναι πως τους προσφέρεται η δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους και να εφαρμόσουν τα πρωτότυπα σχέδιά τους.
Επίσης, προμηθευτήκαμε και τοποθετήσαμε έξυπνα «ηλιακά παγκάκια» σε έξι σημεία των δημοτικών ενοτήτων Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης. Το «έξυπνο παγκάκι» είναι μια καινοτομία που εντάσσεται στις ολοκληρωμένες δράσεις «Έξυπνης Πόλης» του δήμου Κηφισιάς. Διαθέτει ενσωματωμένες κυψέλες που μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική, ενώ παράλληλα διαθέτουν δύο θύρες USB, ώστε ο καθένας να μπορεί να φορτίσει οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή, και μία θύρα επαγωγικής φόρτισης, μέσω της οποίας η φόρτιση μπορεί να γίνει χωρίς καλώδιο, εφόσον τα κινητά διαθέτουν αντίστοιχη τεχνολογία.
Εντυπωσιακή είναι η παρουσία τους το βράδυ, όταν πέφτει το φως του ήλιου, καθώς φωτίζονται με μπλε χρώμα. Επιπλέον, υπάρχει ένας αισθητήρας, ώστε, σε περίπτωση βροχής, τα παγκάκια να απενεργοποιούνται, αποφεύγοντας έτσι την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας. Διατηρώντας τα βασικά χαρακτηριστικά της ταυτότητας της Κηφισιάς, προσπαθούμε να εντάξουμε δράσεις ήπιας ανάπτυξης και σύγχρονης τεχνολογίας.
— Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος είναι ότι κάποιες ημέρες, τις ώρες αιχμής, υπάρχει έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα και επικρατεί αναρχία στο παρκάρισμα. Τι σκοπεύετε να κάνετε;
Πρώτα απ' όλα, επαναφέραμε την ελεγχόμενη στάθμευση στο εμπορικό κέντρο της Κηφισιάς, η οποία είχε καταργηθεί πριν από κάποια χρόνια. Αυτό έφερε μια σχετική ανακούφιση, χωρίς, φυσικά, να δίνει την οριστική λύση, εναλλάσσοντας τις θέσεις στάθμευσης. Έχουμε κάνει προσπάθειες –και συνεχίζουμε– να βρούμε έναν ιδιωτικό χώρο που θα μπορούμε να τον μισθώσουμε, αλλά αυτή η ενέργεια ακόμα δεν έχει αποφέρει καρπούς. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του ότι οι ιδιώτες μισθώνουν τους χώρους στάθμευσης για μεγάλες περιόδους και οι ιδιοκτήτες τους ανανεώνουν αμέσως τις μισθώσεις. Πλησιάσαμε κάποιους, αλλά είχαν προλάβει να κάνουν την ανανέωση.
Επίσης, προσπαθούμε, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Χατζηκώστα, να εκμεταλλευτούμε τον χώρο που βρίσκεται έξω από το Μουσείο Γουλανδρή, στην οδό Λεβίδου, αλλά δυστυχώς υπάρχουν νομικά προβλήματα χρήσης. Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι εύκολη η λύση, ούτε και διαφαίνεται κάποια στον ορίζοντα.
Παράλληλα, η Δημοτική Αστυνομία είναι υποστελεχωμένη, το έμψυχο δυναμικό της απαρτίζεται από έξι άτομα μόνο και αυτό δημιουργεί ακόμα περισσότερα εμπόδια ως προς την εξεύρεση κάποιας λύσης. Την ίδια στιγμή, όπως έχουμε διαπιστώσει, ο κόσμος δεν έχει στραφεί στο πάρκινγκ που βρίσκεται δίπλα στο άλσος, το οποίο προβλέπεται να περάσει στην κυριότητα του δήμου σε περίπου είκοσι χρόνια.
— Υπάρχουν σοβαρές διαμαρτυρίες από μόνιμους κατοίκους για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έχετε λάβει κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης;
Πράγματι, παρά το γεγονός ότι προωθούμε ενεργά την επιχειρηματικότητα, δεν θεωρούμε ότι η άναρχη, αβασάνιστη και παράνομη ανάπτυξη των προηγούμενων ετών σε χώρους όπου αυτό δεν επιτρεπόταν, με τη χρήση μάλιστα καταχρηστικών αδειών που είχαν πάρει διαστάσεις «βιομηχανίας», συνεισφέρει στην ανάπτυξη της πόλης.
Η Κηφισιά διαθέτει μια αξιοζήλευτη αγορά και θεωρείται ένας καταναλωτικός προορισμός υψηλού επιπέδου, πάντοτε με κριτήρια ήπιας αναψυχής. Γι' αυτό δεν δεχόμαστε η πόλη μας να μετατραπεί σε ένα απέραντο διασκεδαστήριο, σε μια «μπαρούπολη» ή μια «ταβερνούπολη». Με δύσκολες αποφάσεις και έντονες αντιδράσεις πετύχαμε τη διατήρηση του παραδοσιακού της χαρακτήρα, ο οποίος προστατεύεται από ειδικό διάταγμα. Απλώς, κατά το παρελθόν το διάταγμα αυτό καταστρατηγήθηκε από συμφέροντα που είχαν διεισδύσει στον δήμο.
— Επειδή Κηφισιά δεν είναι μόνο το κέντρο αλλά και οι εργατικές κατοικίες κάτω από τον Ηλεκτρικό π.χ., τι απαντάτε στις κατηγορίες για δρόμους που πλημμυρίζουν, για τον ελλιπή φωτισμό αλλά και για τα θέματα αποχέτευσης που έχουν επισημάνει οι κάτοικοι;
Κάθε χρόνο ο δήμος μας δημοπρατεί διαγωνισμούς για τον ηλεκτροφωτισμό, τα πεζοδρόμια και τη διάνοιξη οδών. Ήδη, πολλά τμήματα έχουν ηλεκτροφωτιστεί, αλλά είναι αλήθεια ότι οι διαδικασίες προχωρούν με αργούς ρυθμούς λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων. Επομένως, ο δημότης καθυστερεί να δει το τελικό αποτέλεσμα. Μπορώ να σας πω ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχουμε υπογράψει άλλη μια σύμβαση στον τομέα του ηλεκτροφωτισμού και το επόμενο έτος προβλέπονται άλλες δύο εργολαβίες. Οι πολίτες θα δουν πρακτικό αποτέλεσμα, αλλά χρειάζεται να δείξουν κατανόηση εξαιτίας των χρονοβόρων διαδικασιών και των ενστάσεων, επειδή κυριαρχεί το εκδικητικό κυνηγητό ορισμένων εργολάβων.
Η αποχέτευση είναι διαφορετικό θέμα και έχουμε ολοκληρώσει ήδη δύο αποχετευτικά έργα στις περιοχές των Αδαμών και της Εκάλης. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 150 συνδέσεις αγωγών, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η δημοπράτηση μίας ακόμη εργολαβίας. Βέβαια, υπάρχουν περιοχές που μέχρι στιγμής δεν έχουν αγωγούς, αλλά βρίσκονται στη φάση προγραμματισμού.
Όσον αφορά τον τομέα των αντιπλημμυρικών έργων, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη, αφού για ένα τέτοιο έργο απαιτείται πολυετής προετοιμασία που μας δυσκολεύει σε επίπεδο χρηματοδότησης, δημοπράτησης και υλοποίησης. Είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι πολίτες ότι οι πόροι για τα αντιπλημμυρικά έργα προέρχονται αποκλειστικά από την περιφέρεια, όχι από τον δήμο, η οποία δέχεται άλλα περίπου πενήντα αιτήματα από τους άλλους δήμους του Λεκανοπεδίου. Φυσικά, η περιφέρεια θέτει και τα δικά της κριτήρια, που πολλές φορές μπορεί να είναι «έγχρωμα» – αντιλαμβάνεστε πλήρως τι εννοώ.
Το «έξυπνο παγκάκι» είναι μια καινοτομία του δήμου Κηφισιάς. Διαθέτει ενσωματωμένες κυψέλες που μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική, ενώ παράλληλα διαθέτουν δύο θύρες USB, ώστε ο καθένας να μπορεί να φορτίσει οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή, και μία θύρα επαγωγικής φόρτισης, μέσω της οποίας η φόρτιση μπορεί να γίνει χωρίς καλώδιο, εφόσον τα κινητά διαθέτουν αντίστοιχη τεχνολογία.
— Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε με τη συνένωση της Κηφισιάς με όμορες περιοχές, όπως η Νέα Ερυθραία και η Εκάλη;
Ο δήμος διογκώθηκε, με αποτέλεσμα να είμαστε τρίτοι από πλευράς έκτασης. Η καθημερινότητα ανατρέπεται από τα εκατοντάδες αιτήματα που καταφθάνουν στο δημαρχείο και πολλά από αυτά είναι επείγοντα. Είναι διαφορετικό να διαχειρίζεσαι μία πόλη και διαφορετικό τρεις. Ο όγκος εργασίας είναι δύσκολα διαχειρίσιμος. Για να απαντήσω, όμως, ευθέως, το μεγάλο πρόβλημα είναι πανελλαδικό και καθολικό και αφορά το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό που μας αλυσοδένει είναι η γραφειοκρατία. Ακόμα και ο τελευταίος εργολάβος μπορεί να κάνει ένσταση και να καθυστερήσει ένα έργο. Είναι προβλήματα που μας γονατίζουν, παρότι έχουμε τη βούληση και την οικονομική δυνατότητα ως δήμος.
Αυτά τα τέσσερα χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί πενήντα τέσσερις διαγωνισμοί μεσαίων και μεγάλων έργων. Ταυτόχρονα, να αναφέρουμε ότι ο «Κλεισθένης» μας προβληματίζει, κρίνουμε, δε, ότι η πρώτη εφαρμογή του θα είναι τραυματική. Η τοπική αυτοδιοίκηση χρειαζόταν ένα πιο αναλογικό σύστημα, αλλά όχι την απλή αναλογική. Δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών, με αποτέλεσμα να βασίζονται πλέον στη συναλλαγή, να είναι βραχύβιες και ο δήμαρχος να γίνεται επαίτης, παρακαλώντας για συναίνεση.
— Τι είναι αυτό που αγαπάτε στην Κηφισιά;
Είτε τη διασχίζεις με τα πόδια είτε κυκλοφορείς με το αυτοκίνητο, νομίζω ότι η Κηφισιά διαθέτει ένα βασικό προτέρημα. Αυτός ο σχηματισμός θόλων από τα ενωμένα πλατάνια που μπορούν πολλοί να θαυμάσουν στους δρόμους της πόλης μας είναι μια μαγική εικόνα. Επιπλέον, με έλκει η πλούσια πολιτιστική και πνευματική ζωή που μας προσφέρει μια ποιοτική ψυχαγωγία και αναψυχή.
— Τι ξεχωρίζει την Κηφισιά από τους άλλους δήμους;
Είναι μια ξεχωριστή και υπέροχη κηπούπολη. Εκτός της ύπαρξης του δημοτικού και περιαστικού πρασίνου, κάθε σπίτι διαθέτει από έναν κήπο. Οι ζωογόνοι πνεύμονες της Πεντέλης και της Πάρνηθας, το ρέμα του Κηφισού, το δάσος της Εκάλης, το οικολογικό πάρκο της Νέας Ερυθραίας, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον δήμο μας να είναι αρκετά τυχερός και προικισμένος. Πολλοί μάς χαρακτηρίζουν «Ελβετία της Ελλάδας», ίσως είναι υπερβολικοί. Όμως, εξ αφορμής των επικείμενων γιορτών έχουμε στολίσει όλη την πόλη κι έχουμε βάλει μουσική στους εμπορικούς δρόμους, πλησιάζοντας, κατ' αυτό τον τρόπο, την όψη διαφόρων κεντροευρωπαϊκών πόλεων.
σχόλια