Κρασί & Φαγητό | Να πώς θα τα συνδυάσεις σαν σομελιέ!

Κρασί & Φαγητό | Να πώς θα τα συνδυάσεις σαν σομελιέ!

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι μία από τις πιο απαιτητικές δοκιμασίες που καλείται να φέρει σε πέρας κάθε οικοδεσπότης!

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι μία από τις πιο απαιτητικές δοκιμασίες που καλείται να φέρει σε πέρας κάθε οικοδεσπότης!

 

Ακόμα κι αν έχεις σχεδιάσει ένα υπέροχο μενού και έχεις καταλήξει σε ένα εντυπωσιακό art de la table, η οργάνωση ενός άψογου εορταστικού δείπνου δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι να αποφασίσεις με ποιο κρασί να συνοδεύσεις κάθε πιάτο! Ο τέλειος συνδυασμός κρασιού και φαγητού είναι μια μορφή τέχνης που απαιτεί να έχει κανείς ποικίλες γνώσεις, χρόνια εμπειρίας και άριστη γνώση του κρασιού.

 

Είναι γεγονός: η επιτυχία κάθε δείπνου έχει άμεση σχέση με την επιλογή του κρασιού. Δεν χρειάζεται ωστόσο να είσαι... σομελιέ για να κάνεις μια άρτια επιλογή που θα ικανοποιήσει τους καλεσμένους σου! Άφησε πάνω μας το ρόλο αυτό και ακολούθησε τον παρακάτω εύχρηστο οδηγό για να ανακαλύψεις το τέλειο κρασί για 10 υπέροχα χριστουγεννιάτικα πιάτα!

 

Πιατέλα τυριών & αλλαντικών

Υπάρχει στ'αλήθεια κάποιο χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς μια τέτοια πιατέλα; Ανάδειξε τα delicatessen αλλαντικά από κόκκινο κρέας αλλά και τα ώριμα τυριά με ένα πλούσιο ερυθρό κρασί Μελισσόμαντρα-Καλλιγά Ερυθρό με βαθυκόκκινο πορφυρό χρώμα και άρωμα χαρακτηριστικό της ποικιλίας του Cabernet Sauvignon και του Syrah. Προτίμησε, ωστόσο, ένα Samos Anthemis του ΕΟΣ Σάμου για μία ποικιλία που αποτελείται από παλαιωμένα κίτρινα τυριά, ξηρούς καρπούς και μαρμελάδες. Το γλυκό σαμιώτικο κρασί που ξεχωρίζει χάρη στην πενταετή παλαίωσή του σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, με αρώματα μελιού, καραμέλας βουτύρου και κερασιών. Με ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης, απολαμβάνεται στους 12-14οC.

 

Κρασί & Φαγητό | Να πώς θα τα συνδυάσεις σαν σομελιέ!

 

Ψητή Γαλοπούλα 

Το πιο παραδοσιακό πιάτο του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού χρειάζεται ένα ροζέ ξηρό κρασί που θα αναδείξει τα αρώματά του. Ιδανική επιλογή είναι το Ροζέ Μελλισόμαντρα-Καλλιγά, της Ελληνικά Κελλάρια Οίνων, ποικιλίας Grenache. Με το λαμπερό του χρώμα και το υπέροχο άρωμα γαρδένιας και τριαντάφυλλων είναι ό,τι πρέπει για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

 

Χοιρινό με Σέλινο

Το παραδοσιακό ελληνικό πιάτο των Χριστουγέννων συνδυάζει τη γλυκύτητα του λευκού κρέατος με την οξύτητα του αυγολέμονου. Γι'αυτό και η τέλεια επιλογή είναι το ασύρτικο Μελισσόμαντρα-Καλλιγά Λευκό, της Ελληνικά Κελλάρια Οίνων που έχει γεμάτη, μεστή γεύση με τόνους λεμονιού και πορτοκαλιού. Σερβίρεται πολύ δροσερό, στους 8ο – 12ο C. 

 

Κρασί & Φαγητό | Να πώς θα τα συνδυάσεις σαν σομελιέ!

 

Χοιρινό Γλυκόξινο

Ένα ακόμα πιάτο που απολαμβάνουμε μέσα στις γιορτές είναι η... πιο gourmet εκδοχή του αποπάνω: χοιρινό γλυκόξινο, με βερίκοκα! Για την ανατολίτικη αυτή συνταγή, τέλειο ταίρι είναι ένα άκρως ελληνικό κρασί από τη Σάμο. Το Μοσχάτο Άσπρο του ΕΟΣ Σάμου διαθέτει«τραγανή», δροσιστική οξύτητα και λαμπερό ανοιχτοκίτρινο χρώμα. Με πολύπλοκο στόμα, παρουσιάζεται ως εξαιρετικά φρουτώδες και ισορροπεί υπέροχα μεταξύ ξηρού και γλυκού. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 8-10ο C.

 

 

Μοσχάρι με Δαμάσκηνα

Εύκολο, νόστιμο και εντυπωσιακό, το απόλυτο κόκκινο κρέας των γιορτών είναι το μοσχαράκι με δαμάσκηνα στην κατσαρόλα! Τέλεια συνοδεία γι'αυτό είναι το Αγιωργίτικο της σειράς Ποικιλιακά Λουλούδια-Flowers της Ελληνικά Κελλάρια Οίνων που παράγεται σε αμπελώνες που βρίσκονται σε υψόμετρο 350- 650 μέτρων στην περιοχή της Νεμέας. Πρόκειται για ένα κρασί με πλούσιο άρωμα, βελούδινη, γεμάτη γεύση και λαμπερό ρουμπινί χρώμα και σερβίρεται ελαφρά δροσερό στους 15°-18° C.

 

Κρασί & Φαγητό | Να πώς θα τα συνδυάσεις σαν σομελιέ!

 

Λαχανοντολμάδες

Αν σχεδιάζεις να σερβίρεις αυτό το απόλυτα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό, θα χρειαστείς ένα ξηρό λευκό κρασί με έντονο άρωμα. Όλα αυτά και πολλά παραπάνω συνδυάζει το Μοσχοφίλερο, της σειράς Ποικιλιακά Λουλούδια-Flowers της Ελληνικά Κελλάρια Οίνων. Πρόκειται για ένα λευκό ξηρό κρασί, με ανοιχτόχρωμο, λαμπερό χρώμα, εκλεπτυσμένο άρωμα εσπεριδοειδών και απαλή φρουτώδη γεύση.

 

 

Fondue Chinoise

Το παραδοσιακά ελβετικό πιάτο βρίσκει συχνά 'στέγη' και στα ελληνικά τραπέζια κατά τη διάρκεια των γιορτών! Ιδανικό για όσους δεν συμπαθούν το κρέας, το 'κινέζικο φοντί' αποτελείται από ζωμό λαχανικών μέσα στον οποίο οι καλεσμένοι βουτούν λεπτές φέτες ψαριού (ή και κρέατος) μέχρι να ψηθούν. Ιδανική επιλογή είναι ένα ελαφρύ και αρωματικό λευκό κρασί όπως το Μελισσόμαντρα-Καλλιγά Λευκό, το Μοσχάτο Άσπρο του ΕΟΣ Σάμου αλλά και το Μοσχοφίλερο, της σειράς Ποικιλιακά Λουλούδια-Flowers της Ελληνικά Κελλάρια Οίνων των οποίων τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έχουμε ήδη αναφέρει. Όποιο κι αν διαλέξεις, η επιτυχία είναι δεδομένη.

 

Κρασί & Φαγητό | Να πώς θα τα συνδυάσεις σαν σομελιέ!

 

 

Μπακλαβάς

Μπελαλίδικο γλυκό αλλά άκρως απολαυστικό και, φυσικά, παραδοσιακό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι! Το γλυκόπιοτο Samos Nectar είναι ένα από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο από υπερώριμο, λιαστό σταφύλι που παλαιώνεται 6 χρόνια σε δρύινα βαρέλια, και άρα αποτελεί την τέλεια συνοδεία για τον βασιλιά των γλυκών. Στη μύτη επικρατούν αρώματα σταφίδας και αποξηραμένων φρούτων ενώ στη γεύση παρουσιάζονται ακούσματα καραμέλας βουτύρου, καρυδιού, ώριμου πορτοκαλιού ακόμα και γαρύφαλλου. Σερβίρεται στους 12-14 C. 

 

 

Πάβλοβα

Σχεδιάζεις να προσφέρεις ένα ελαφρύ, φρουτώδες επιδόρπιο για να κλείσεις το χριστουγεννιάτικο μενού σου; Τότε το φημισμένο Samos Vin Doux του ΕΟΣ Σάμου, σερβιρισμένο στους 8-10 C θα συνοδεύσει επάξια την εντυπωσιακή σου δημιουργία. Διαθέτει πολυτελές χρυσαφί χρώμα, αρώματα μαρμελάδας βερίκοκου, ώριμου πεπονιού και νύξεις καραμέλας βουτύρου ενώ προσφέρει μια πανδαισία αρωμάτων γεύσης, εκφρασμένη με εξαιρετικά φρέσκο τρόπο.

 

Κρασί & Φαγητό | Να πώς θα τα συνδυάσεις σαν σομελιέ!

 

Χριστουγεννιάτικος Κορμός

Τα Χριστούγεννα αποζητούν το μεγαλείο της σοκολάτας και τίποτα δεν είναι καλύτερο από έναν εντυπωσιακό σοκολατένιο κορμό από παντεσπάνι και πλούσια κρέμα βαυαρίας. Ιδανικό ταίρι το Samos Nectar του ΕΟΣ Σάμου του οποίου τα χαρακτηριστικά θα βρεις πιο πάνω αλλά και το Ροζέ κρασί Μελλισόμαντρα-Καλλιγά της Ελληνικά Κελλάρια Οίνων, ποικιλίας Grenache, που θα αναδείξει την πλούσια γεύση της σοκολάτας στο έπακρο! Διαθέτει γεύση φρουτώδη, γλυκόπιοτη με τόνους μελιού και καραμέλας ενώ έχει επίγευση διαρκείας που προκαλεί σε νέα γεύση!

 

 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon