Αντλίες θερμότητας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να τις εγκαταστήσεις στο σπίτι σου
Mια σύγχρονη και ενεργειακά αποδοτική λύση για θέρμανση και ψύξη σπιτιών
ADVERTORIAL
Το κλίμα σπιτιού είναι από τις πιο σημαντικές παραμέτρους για την υγεία και την άνεση μας. Μπορεί η ιδανική θερμοκρασία να μην είναι ίδια για όλους, αλλά είναι βασική για την καθημερινότητα μας. Η κεντρική θέρμανση είναι πλέον σπάνια και ακόμα και εκεί που υπάρχει η οικονομία περιορίζει την χρήση της. Έτσι κάθε διαμέρισμα είναι πλέον υπεύθυνο για το οικιακό κλίμα που ταιριάζει στους κατοίκους του. Υπάρχουν πολλές τεχνολογίες θέρμανσης και ψύξης σε διάφορες τιμές και με διαφορετικές αποδόσεις και κόστος χρήσης. Στο παρελθόν που η θέρμανση καλυπτόταν από τα καλοριφέρ, μας απασχολούσε σχεδόν αποκλειστικά το ζήτημα της ψύξης. Πλέον σαν καταναλωτές πρέπει να διαλέξουμε την ιδανική τεχνολογία για θέρμανση και ψύξη της οικίας μας.
Οι αντλίες θερμότητας είναι μια σχετικά νέα πρόταση για να λύσει αυτό το πρόβλημα. Παρόλο που η τεχνολογία είναι πολύ διαφορετική μπορείς να σκέφτεσαι ότι μια αντλία θερμότητας μοιάζει λίγο με κλιματιστικό. Όμως αντί να αξιοποιεί κάποιο χημικό όπως τα κλιματιστικά, η αντλία θερμότητας είναι μια συσκευή που μεταφέρει θερμότητα από ένα μέρος σε άλλο. Σε λειτουργία θέρμανσης, παίρνει θερμότητα από το περιβάλλον και τη μεταφέρει στο εσωτερικό του σπιτιού. Για την ψύξη λειτουργεί αντίστροφα, αφαιρώντας θερμότητα από το εσωτερικό και αποβάλλοντάς την έξω.
Υπάρχει λοιπόν μια εξωτερική μονάδα που ρυθμίζει την θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού και λειτουργεί με ρεύμα. Αυτό κάνει τις αντλίες θερμότητας μια εξαιρετικά οικολογική λύση, ειδικά με δεδομένο ότι η συνολική παραγωγή ρεύματος τείνει συστηματικά προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ας τα δούμε βήμα-βήμα. Πρώτα από όλα υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αντλιών θερμότητας για διαφορετικές εγκαταστάσεις και ξεχωρίζουν ανάλογα με την πηγή θερμότητας που αξιοποιούν.
- Αντλίες Αέρα-Αέρα: Μεταφέρουν θερμότητα μεταξύ του αέρα εξωτερικού και του εσωτερικού. Ίσως η πιο διαδεδομένη και εύκολη λύση.
- Αντλίες Αέρα-Νερού: Μεταφέρουν θερμότητα από τον αέρα σε ένα υδραυλικό σύστημα, συνήθως αξιοποιούνται. για θέρμανση δαπέδων.
- Αντλίες Εδάφους: Χρησιμοποιούν τη θερμότητα του εδάφους, η οποία είναι σταθερή όλο το χρόνο. Παρά την απόδοση τους είναι πιο δύσκολες στην εγκατάσταση.
- Αντλίες Νερού: Χρησιμοποιούν τη θερμότητα από υπόγεια ύδατα ή λίμνες.
Σε μια μέση εγκατάσταση σε ένα διαμέρισμα το πιο πιθανό είναι να αξιοποιηθεί μια αντλία αέρα-αέρα, αλλά αν χτίζεις τώρα ένα σπίτι είναι πολύ πιθανό να συμφέρει να διαλέξεις κάποια άλλη τεχνολογία.
Ας δούμε συνοπτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για την εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας. Βασικό πλεονέκτημα είναι η ενεργειακή τους απόδοση. Οι αντλίες θερμότητας είναι πολύ αποδοτικές, καθώς για κάθε μονάδα ενέργειας που καταναλώνουν, μεταφέρουν πολλές μονάδες θερμότητας. Συχνά, η απόδοση τους είναι πάνω από 300%, δηλαδή μεταφέρουν 3-4 φορές περισσότερη θερμότητα από όση καταναλώνουν. Είναι αρχικά πιο οικονομικές στην χρήση, και μειώνουν το κόστος θέρμανσης και ψύξης σε βάθος χρόνου. Λόγω της απόδοση και της χαμηλής κατανάλωση είναι φιλικές προς το περιβάλλον, αφού συνολικά η χρήση τους παράγει λιγότερες εκπομπές CO₂ σε σύγκριση με τα συμβατικά συστήματα. Και τέλος η διπλή λειτουργία που έχουμε ήδη αναφέρει, αφού μια αντλία θερμότητας χρησιμοποιείται τόσο για θέρμανση όσο και για ψύξη.
Αυτά τα πλεονεκτήματα έχουν κάνει τις αντλίες θερμότητας να είναι επιδοτούμενες, προσθέτοντας ένα ακόμα πλεονέκτημα στην επιλογή τους.
Δυστυχώς καμία λύση δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα. Το βασικό μειονέκτημα για τις αντλίες θερμότητας είναι το αυξημένο κόστος εγκατάστασης σε σχέση με πιο συμβατικές λύσεις. Έχουν ένα μεγαλύτερο χρόνο απόσβεσης αλλά συνολικά αξίζει η εγκατάσταση τους, ειδικά σε ιδιόκτητα σπίτια. Πέρα από το κόστος εγκατάστασης, δεύτερο μειονέκτημα είναι ο χώρος εγκατάστασης της εξωτερικής μονάδας, που είναι σχετικά ογκώδης. Τέλος, ο τρόπος λειτουργίας τους εξαρτάται από τις κλιματικές συνθήκες και χρειάζεται προσοχή στην επιλογή τεχνολογίας. Για παράδειγμα οι αντλίες αέρα-αέρα δεν αποδίδουν τόσο καλά σε περιοχές με βαρύ χειμώνα.
Κλείνοντας, ας δούμε τις προϋποθέσεις για εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας.
- Μόνωση σπιτιού. Για να λειτουργήσει η αντλία θερμότητας με μέγιστη αποδοτικότητα, το σπίτι σου πρέπει να είναι καλά μονωμένο.
- Κλιματικές συνθήκες. Οι αντλίες αέρα-αέρα λειτουργούν καλύτερα σε μέτριες κλιματικές συνθήκες. Σε πολύ κρύες περιοχές, ίσως χρειαστεί συμπληρωματικό σύστημα θέρμανσης.
- Εγκατάσταση από επαγγελματία. Η σωστή εγκατάσταση είναι κρίσιμη για την απόδοση και τη διάρκεια ζωής της συσκευής.
Τέλος, όπως όλες οι συσκευές, οι αντλίες θερμότητας απαιτούν την κατάλληλη συντήρηση. Ευτυχώς η συντήρηση τους είναι εύκολη και ελάχιστη. Χρειάζονται ένα καθαρισμό φύτρων, έλεγχο των ρυθμίσεων και περιοδικό έλεγχο από τεχνικό.