Παρόμοια ηφαιστειακή έκρηξη με αυτή στην Ινδονησία, «μπορεί να γίνει σε μερικές χιλιάδες χρόνια και στην Σαντορίνη», προξενώντας υποθαλάσσια κατολίσθηση, εξηγεί ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολακής.
Το τσουνάμι του Σαββάτου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 281 ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν και δεκάδες έχουν καταγραφεί ως αγνοούμενοι.
«Δεν υπάρχει δικαιολογία ότι ήταν απροετοίμαστοι στην Ινδονησία. Το ηφαίστειο ήταν ενεργό εδώ και μήνες», δήλωσε χθες ο καθηγητής, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ΘΕΜΑ.
«Η ηφαιστειακή έκρηξη που έγινε στην Ινδονησία και προκάλεσε το τσουνάμι είναι αυτού του είδους που μπορεί να γίνει σε μερικές χιλιάδες χρόνια στη Σαντορίνη (...) κάποια στιγμή και η Νέα Καμμένη θα σηκωθεί προς τα πάνω θα κάνει έκρηξη και οι κατολισθήσεις θα κάνουν τσουνάμι» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Συνολάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο όλες οι παράκτιες περιοχές «στα στενά» έπρεπε να είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Όπως λέει, όλα ξεκινούν όταν οι άνθρωποι δεν σκέφτονται το χειρότερο δυνατό σενάριο.
«Οι συνθήκες ήταν οι χειρότερες δυνατές. Ήταν βράδυ και κανείς δεν μπορούσε να δει τις διαφορές στη στάθμη της θάλασσας και να καταλάβει ότι έρχεται τσουνάμι».
σχόλια