Ένα ακόμα ουσιαστικό και εύκολο βήμα για να φροντίσεις το περιβάλλον

Ένα ακόμα ουσιαστικό και εύκολο βήμα για να φροντίσεις το περιβάλλον

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανακύκλωση συσκευών και λαμπτήρων!

Έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε όλοι σοβαρά μέρος στην προστασία του πλανήτη μας. Και αντίθετα με αυτό που πιστεύουμε, το να υιοθετήσουμε συνήθειες καλές για το περιβάλλον είναι πλέον πανεύκολο!

 

Αν κλείνεις το φως και το νερό όταν δεν τα χρειάζεσαι έχεις ήδη κάνει ένα βήμα προς μία πιο φιλική για το περιβάλλον ζωή. Είναι όμως πλέον επιτακτικό να υιοθετήσουμε όλοι κάποιες ακόμα συνήθειες συμβατές με έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. Πρώτος σταθμός: η ανακύκλωση χάρτινων, πλαστικών, γυάλινων αλλά και αλουμινένιων συσκευασιών. Ίσως, μάλιστα, ήδη να ανήκεις σε εκείνους που ανακυκλώνουν! Επόμενος σταθμός: η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών και λαμπτήρων!

 

Αν αυτό το δεύτερο ακούγεται μικρό κι ασήμαντο, αρκεί να σου πω πως οι λάμπες οικονομίας περιέχουν υδράργυρο, ένα ιδιαίτερα τοξικό μέταλλο, που αποτελεί απειλή για την υγεία όλων μας αν δεν απομακρυνθεί καταλλήλως. Αντίστοιχα, συσκευές όπως οι οθόνες παλιών υπολογιστών και τηλεοράσεων περιέχουν μόλυβδο και άλλα βαρέα μέταλλα, ενώ παλαιού τύπου ψυγεία περιέχουν στο ψυκτικό τους κύκλωμα, ουσίες που προσβάλλουν τη στοιβάδα του όζοντος. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι όλες οι συσκευές έχουν πολύ πλαστικό που όταν καεί παράγονται φουράνια και διοξίνες. Γι'αυτό και το επόμενο πιο σημαντικό βήμα για την αειφορία και την υγεία όλων μας, είναι να βάλουμε την ανακύκλωση συσκευών και λαμπτήρων στη ζωή μας, σαν μία καθημερινή συνήθεια.

 

Πριν όμως βιαστείς να πετάξεις το χαλασμένο τηλεχειριστήριο στον μπλε κάδο ανακύκλωσης, θα σε προλάβω! Βλέπεις, η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών έχει, κι αυτή, τους δικούς της κανόνες. Δες παρακάτω πώς θα ανακυκλώσεις κάθε συσκευή, ανάλογα με το είδος της.

 

Λάμπες

Συλλέγονται σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης που μπορείς να βρεις σε καταστήματα πώλησης λαμπτήρων, καταστήματα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και super market.

 

Μικρές Συσκευές

Μπορείς να παραδώσεις τις μικρές συσκευές (όπως καφετιέρες, σκούπες, υπολογιστές, μικρές τηλεοράσεις κα) στα καταστήματα που πωλούν ηλεκτρικά είδη, σε καταστήματα τεχνολογίας, αλλά και αλυσίδες super market. Για να τις διαχωρίσεις από τις μεγάλες, μικρή συσκευή θεωρείται όποια μπορείς να μεταφέρεις με τα χέρια. Το άνοιγμα του κάδου για τις μικροσυσκευές είναι 43 x 45cm.

 

 

 

 

 

Μεγάλες Συσκευές

Όσον αφορά στις μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές (όπως ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια, ογκώδεις τηλεοράσεις) μπορείς να τηλεφωνήσεις στο δήμο της περιοχής για να συνεννοηθείς για τη μέρα και την ώρα τη μέρα και την ώρα παραλαβής της συσκευής. Εναλλακτικά, αν διαθέτεις το κατάλληλο μεταφορικό μέσο, μπορείς να μεταφέρεις την παλιά συσκευή σου σε container σε χώρο του δήμου. Επίσης, με την αγορά καινούριας συσκευής, τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών παραλαμβάνουν χωρίς χρέωση την παλιά συσκευή κατά την παράδοση της καινούριας.

 

Πέρα από όλα τα παραπάνω, μπορείς με τον ίδιο τρόπο να αποσύρεις οποιονδήποτε εξοπλισμό ψυχαγωγίας και αθλητισμού, μέχρι και επαγγελματικές συσκευές όπως όργανα παρακολούθησης και ελέγχου, συσκευές ιατροτεχνολογίας ή αυτόματης διανομής, που μπορεί να συσσωρεύονται στο σπίτι ή την επιχείρησή σου.

 

Από τα σημεία που προανέφερα (και που μπορείς αναλυτικά να βρεις στο electrocycle.gr) φροντίζει να συλλεχθούν όλες οι παραπάνω συσκευές η Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ που έχει αναλάβει την οργάνωση, τη λειτουργία και τον έλεγχο του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) στην Ελλάδα. Tα εγκεκριμένα από την Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ εργοστάσια ανακύκλωσης, όλα στην Ελλάδα, ακολουθούν πρακτικές επεξεργασίας με τα υψηλότερα ευρωπαϊκά standards για την προστασία του περιβάλλοντος και των εργαζομένων τους. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: οι παλιές σου συσκευές δεν θα αποτελούν πλέον απειλή για την υγεία και, επιπλέον, όσα υλικά τους μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, θα "επιστρέψουν στη ζωή" ως άλλα χρηστικά είδη και αντικείμενα, σώζοντας φυσικούς πόρους.

 

 

 

Η Ελλάδα έχει ήδη κάνει μεγάλα βήματα στο θέμα της ανακύκλωσης συσκευών. Βλέπεις, προκειμένου να αποτρέψει την περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος, η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει θεσπίσει ορισμένα από τα αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα παγκοσμίως μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, πλέον οι επιχειρήσεις που διαθέτουν στην αγορά ηλεκτρικές συσκευές υποχρεούνται να φροντίζουν για τη σωστή διαχείρισή τους μετά το τέλος της χρήσιμης ζωής τους. Για τον σκοπό αυτό, απευθύνονται στην Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ, η οποία έχει οργανώσει και αναπτύσσει σε πανελλαδικό επίπεδο την τεχνογνωσία και τις κατάλληλες υποδομές για όλες τις κατηγορίες συσκευών.

 

Και σε ατομικό επίπεδο ωστόσο, χρόνο με το χρόνο, όλο και περισσότεροι ευσυνείδητοι πολίτες ενημερώνονται και συμμετέχουν στην ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία της Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ, το 2018 συλλέχθηκαν και ανακυκλώθηκαν συσκευές που έφτασαν τους 56.000 τόνους υπερκαλύπτοντας τους στόχους που έχει η χώρα μας ως κράτος-μέλος της ΕΕ! Ειδικότερα, δε, η ανακύκλωση λαμπτήρων οικονομίας και led που περιέχουν τον ιδιαίτερα βλαβερό υδράργυρο, παρουσιάζει εντυπωσιακή άνοδο τα τελευταία 5 χρόνια, με 16% μέση αύξηση στις ποσότητες που ανακυκλώνονται ετησίως.

 

Γίνε και εσύ κομμάτι αυτής της σημαντικής κοινότητας ανθρώπων που προσβλέπουν σε ένα πιο φωτεινό μέλλον για όλους μας, ανακυκλώνοντας ό,τι είναι δυνατόν να ανακυκλωθεί και ιδιαίτερα τις άχρηστες ηλεκτρικές συσκευές και λάμπες σου!

 

Μάθε ακόμα περισσότερα για την ανακύκλωση συσκευών στο electrocycle.gr

 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon