Ζάκυνθος: Στην Εισαγγελία Διαφθοράς η υπόθεση πώλησης 15.000 στρ. γύρω από το «Ναυάγιο»

Ζάκυνθος: Στην Εισαγγελία Διαφθοράς η υπόθεση πώλησης 15.000 στρ. γύρω από το «Ναυάγιο» Facebook Twitter
Pixabay
0

Μετά από χρόνια δικαστικών διαδικασιών για την υπόθεση πώλησης 15.000 στρεμμάτων στη Ζάκυνθο, το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών είναι καταπέλτης και ορίζει πως η πωληθείσα έκταση δεν ανήκε ποτέ σε αυτόν που εμφανίστηκε ως πωλητής, αλλά σε δύο μονές, στους κατοίκους δύο χωριών και κατά ένα μικρό μέρος στο Δημόσιο.

Όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή, η υπόθεση παραπέμπεται στην Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ στο προς διερεύνηση κατηγορητήριο προστίθενται δύο κακουργήματα.

Το χρονικό

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2014, όταν ως ιδιοκτήτης έκτασης 14.387 στρ. στη δημοτική κοινότητα Ελατίων Ζακύνθου εμφανίζεται ο Γεώργιος Χάρος, ο οποίος και την πωλεί σε κτηματομεσιτική εταιρεία - με την επωνυμία Pimana.

Σημειώνεται πως η έκταση, που βρίσκεται κοντά στη διασημότερη παραλία του νησιού, το «Ναυάγιο», μεταβιβάστηκε έναντι 9 εκατ. ευρώ, με την αντικειμενική της αξία να υπολογίζεται σε 17,2 εκατ. ευρώ.

Αμέσως προσφεύγει στη Δικαιοσύνη η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και Στροφάδων, έχοντας στο πλευρό της τον δήμο και τους κατοίκους τεσσάρων χωριών (Εξωχώρα, Μαριές, Αναφωνήτρια και Βολίμες), υποστηρίζοντας ότι η έκταση ανήκει στο μεγαλύτερο μέρος της στην Εκκλησία και σε μικρότερο στους κατοίκους και στο Δημόσιο.

Κατατίθεται μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η Εισαγγελία ορίζει δύο οικονομικούς εισαγγελείς για τον έλεγχο της ορθότητας των καταγγελιών, το 2015 σχηματίζεται δικογραφία και η υπόθεση ανατίθεται στην Εισαγγελία Αθηνών. Κατηγορούμενοι είναι επτά άτομα: ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης, η συμβολαιογράφος που συνέταξε τα συμβόλαια, η νομική εκπρόσωπος της αγοράστριας, ο τοπογράφος και υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών.

Απαλλακτική πρόταση

Τον Οκτώβριο του 2019, στην πρόταση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών ζητά την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων και την παύση της ποινικής τους δίωξης.

Η Μητρόπολη Ζακύνθου υποβάλλει προσφυγή που συνοδεύεται από 141 έγγραφα, που υποδεικνύουν τις πλημμέλειες της απαλλακτικής πρότασης του εισαγγελέα. Πριν από λίγες ημέρες, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών με το βούλευμά του (1679/2020) ανατρέπει και πάλι την υπόθεση. Οπως καταλήγει:

- Οι πρόγονοι του φερομένου ως ιδιοκτήτη δεν είχαν ποτέ την κυριότητα της έκτασης, «αλλά τιμητικό δικαίωμα διαχείρισης και κάρπωσης της περιουσίας της μονής (σ.σ.: Αναφωνητρίας), μη δεκτικό ελεύθερης μεταβίβασης ή εκποίησης». Τους είχε παραχωρηθεί το λεγόμενο «πατρονικό» δικαίωμα, το οποίο μεταβιβαζόταν από γενιά σε γενιά μόνο σε άρρενες κληρονόμους και «χάθηκε» το 1880, όταν πέθανε ο τελευταίος κληρονόμος χωρίς άρρενες διαδόχους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε καν αδιάκοπη διαδοχή αυτού.

- Από τα έγγραφα που προσκόμισε ο πωλητής «δεν προέκυπτε ούτε και η ακριβής θέση και τα όρια του επίδικου ακινήτου. Τούτο δε τελούσε εν γνώσει τόσο του πωλητή όσο και της αγοράστριας εταιρείας», ενώ αν γινόταν πραγματικός νομικός έλεγχος, «θα μπορούσαν να γίνουν ευχερώς αντιληπτά τα κενά και οι αντιφάσεις».

- Η παλαιά Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών είναι αναπαλλοτρίωτη και δεν μπορεί να μεταβιβαστεί, καθώς δεν απώλεσε ποτέ τον θρησκευτικό της χαρακτήρα. Η πραγματογνωμοσύνη που είχε διαταχθεί για τα όρια της έκτασης του μνημείου δεν ολοκληρώθηκε.

Και καταλήγει: «Η επίδικη και πωληθείσα έκταση δεν ανήκει στον κατηγορούμενο Γεώργιο Χάρο, αφού δεν προέκυψε ότι αυτός κατέστη κύριος αυτής με κάποιο νόμιμο τρόπο. Κατά το μέρος που η έκταση αυτή περιλαμβάνει το Κτήμα Μονής Αναφωνήτριας, ανήκει στην Ιερά Μονή Θεοτόκου Αναφωνήτριας Ζακύνθου (...). Εντός της επιδίκου πωληθείσας έκτασης, εδαφικό τμήμα 3.056 στρ. περιλαμβάνει αντικείμενο εκτός συναλλαγής, ήτοι τα ερείπια του παλαιού Ναού του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, ενώ το Δημόσιο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τμήματα αυτής να ανήκουν σε αυτό».

«Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών είναι καίριο στην εξέλιξη της διαδικασίας, καθώς, όπως μάθαμε, επιστρέφει την υπόθεση στην ανακρίτρια Διαφθοράς, με σκοπό με εμπλουτισθεί το κατηγορητήριο με νέες, βαρύτατες κατηγορίες και ενδεχομένως νέους κατηγορουμένους», αναφέρει στην Καθημερινή ο βουλευτής Δυτικής Αττικής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, ο οποίος έχει παρακολουθήσει την υπόθεση και καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ