Η Ελλάδα κλιμακώνει τις προσπάθειες προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στις προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας.
Τη Δευτέρα, το θέμα τέθηκε από την ελληνική πλευρά στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Επιπλέον, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, πέρα από τη συζήτηση για τα θέματα της προσεχούς Συνόδου Κορυφής έγινε αναφορά και στην «προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
«Τονίζουμε ότι οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, ιδιαίτερα στην ανατολική Μεσόγειο, που είναι ενάντια στα συμφέροντα της ΕΕ, στα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών- μελών και στο διεθνές δίκαιο, πρέπει να τερματιστούν», δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε μακρά συζήτηση για την Τουρκία, μετά την όξυνση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, τόσο σε ό,τι αφορά στις γεωτρήσεις στην Κύπρο όσο και στη στάση της Άγκυρας στη Λιβύη.
Ο Μπορέλ ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο τάχθηκε υπέρ του να αναζητηθούν νέα μονοπάτια για τη μείωση των εντάσεων, ενώ ο ίδιος θα προετοιμάσει «επιλογές για κατάλληλα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν ως απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, συνέπεια των τουρκικών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην ανατολική Μεσόγειο».
Οι χώρες στο πλευρό της Ελλάδας
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, ανάμεσα στις χώρες που ήταν στο πλευρό της Ελλάδας ήταν η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία και η Σουηδία, ενώ η Αυστρία «ζήτησε ακόμη και τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».
Όσο για τα μέτρα που προτείνει η Ελλάδα, πρόκειται για «τομεακά μέτρα», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. «Ο προσδιορισμός για τους τομείς θα συζητηθεί κι εν τω μεταξύ θα συνεχιστούν οι επαφές της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και ως προς αυτό το θέμα», σημείωσαν ακόμη. Παράλληλα, ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά επεδίωξε και πέτυχε «ισχυρή καταδίκη στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας», έναντι μιας πιο ήπιας ρητορικής που είχε επιλεγεί αρχικά.
Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία. Επιπλέον, κάλεσε τις τουρκικές αρχές «επειγόντως να επανεξετάσουν και να άρουν αυτή την απόφαση», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε ικανοποίηση, σημειώνοντας ότι «οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της».
Ακόμη, ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι η τουρκική παραβατικότητα- έπειτα από σχετική επιθυμία της Ελλάδας και της Κύπρου- θα συζητηθεί ξανά στο άτυπο συμβούλιο του Αυγούστου και όχι στο τακτικό συμβούλιο του Σεπτεμβρίου, όπως ήταν η αρχική τοποθέτηση.
σχόλια