Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και κάλεσε την Άγκυρα να αναιρέσει αυτή την απόφαση.
Η Αγία Σοφία ήταν ένα «σημαντικό θέμα» της συνεδρίασης του Συμβουλίου, δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ. «Το συμβούλιο καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει ένα τέτοιο εμβληματικό μνημείο σε τζαμί», δήλωσε. «Η απόφαση αυτή αναπόφευκτα θα αναζωπυρώσει τη δυσπιστία και τις διαιρέσεις μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων και θα υπονομεύσει τις προσπάθειές μας για διάλογο και συνεργασία», υπογράμμισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Ακόμη, το Συμβούλιο- με ευρεία υποστήριξη όπως σημείωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ- «καλεί τις τουρκικές αρχές επειγόντως να επανεξετάσουν και να άρουν αυτή την απόφαση».
Επιπλέον, στο ζήτημα της Τουρκίας, τονίστηκε ότι «πρέπει να τερματιστούν οι μονομερείς ενέργειές της, ιδιαίτερα στην ανατολική Μεσόγειο, που είναι ενάντια στα συμφέροντα της ΕΕ, τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών- μελών και ενάντια στο διεθνές δίκαιο». Επίσης, η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να συνεισφέρει ενεργά στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Ο Μπορέλ χαρακτήρισε πολύ κακή την κατάσταση αυτή τη στιγμή στη Λιβύη και τόνισε ότι γίνεται «κατάφωρη» παραβίαση του εμπάργκο όπλων.
Πάντως, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, η αντίδραση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ήταν «χλιαρή». Διατυπώθηκε «ευρεία υποστήριξη», σύμφωνα με τον Μπορέλ, προκειμένου «να εξερευνήσουμε περαιτέρω μονοπάτια που μπορούν να μειώσουν τις εντάσεις και να επιτευχθεί κατανόηση» σε θέματα που τις προκαλούν.
«Θα προετοιμάσω επιλογές για κατάλληλα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν ως απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, συνέπεια των τουρκικών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Μπορέλ και συμπλήρωσε: «Στο μεσοδιάστημα, θα συνεχιστεί η δουλειά για περαιτέρω προσθήκες στο υπάρχον πλαίσιο κυρώσεων, όπως ζήτησε η Κύπρος».
Όταν ρωτήθηκε για τις κυρώσεις, απάντησε ότι «είναι πάντα όργανο για την επίτευξη ενός στόχου, αλλά δεν αποτελούν πολιτική». Σε ερώτηση για αν υπάρχει plan B, σε περίπτωση που η Τουρκία κάνει γεωτρήσεις σε ελληνικά χωρητικά ύδατα, είπε ότι αυτό θα αποτελούσε κάτι που θα «αύξανε τις εντάσεις».
Δένδιας: Στο επίκεντρο η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας
Σε δηλώσεις του μετά το Συμβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης.
«Υπήρξε ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ζητήθηκε, μάλιστα, από την Τουρκία να αναθεωρήσει και να αναστρέψει την απόφασή της», δήλωσε ο κ. Δένδιας και σημείωσε ότι στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στις σοβαρές επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Είμαι ικανοποιημένος, διότι οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας και σημείωσε ότι συμφωνήθηκε να διερευνήσει ο Ζοζέπ Μπορέλ τρόπους για τη μείωση των εντάσεων.
«Η τουρκική παραβατικότητα θα συζητηθεί, κατόπιν επιθυμίας της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, εκ νέου στο άτυπο συμβούλιο του Αυγούστου στο Βερολίνο και όχι στο τακτικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο όπως ήταν η αρχική τοποθέτηση. Ενημέρωσα επίσης τους συναδέλφους ότι θα ζητήσω τη σύγκληση εκτάκτου Συμβουλίου, εάν η Τουρκία μέχρι το άτυπο Συμβούλιο κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.
σχόλια