Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Ισραήλ η απόφαση να τοποθετηθεί στη Χάιφα άγαλμα της Ουμ Καλσούμ, της αγαπημένης τραγουδίστριας του αραβικού κόσμου.
Η Ουμ Καλσούμ, που πέθανε στα 76 της χρόνια το 1975, ήταν και παραμένει η αγαπημένη τραγουδίστρια του αραβικού κόσμου και τα τραγούδια της είναι ένα βασικό στοιχείο σε καφέ και ταξί στη Μέση Ανατολή, σημειώνουν οι Times.
Σε νεαρή ηλικία τραγουδούσε στη Χάιφα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, που διατηρεί μια σημαντική αραβική μειονότητα και υπερηφανεύεται για την συνεργασία μεταξύ των εθνοτήτων. Την ιδέα για το άγαλμα προώθησε ο Raja Zaatry, Άραβας μέλος του συμβουλίου και το στηρίζει η Einat Kalisch-Rotem, η Εβραία δήμαρχος της πόλης, που δήλωσε ότι η απόφαση δείχνει πώς η πόλη είναι «μοντέλο συνύπαρξης».
Όμως, υπήρξαν και αντιδράσεις. Αγάλματα της Ουμ Καλσούμ υπάρχουν τόσο στην ανατολική Ιερουσαλήμ όσο και τη Ραμάλα, αλλά πρόκειται για παλαιστινιακές περιοχές που έχουν καταληφθεί από το Ισραήλ.
Η τραγουδίστρια θεωρείται σύμβολο αιγυπτιακού πατριωτισμού, ενώ συχνά μετά τις ραδιοφωνικές συναυλίες της ακολουθούσαν εμπρηστικές ομιλίες του Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ. Λέγεται ότι εκείνος την προωθούσε από τότε που ανέλαβε την εξουσία.
Εξάλλου, ταίριαζε με την σφοδρή ρητορική του κατά του Ισραήλ. «Τώρα έχω ένα όπλο, πάρε με στην Παλαιστίνη μαζί σου», τραγουδούσε σε ένα τραγούδι της. Στίχο που θύμισε στο πρωτοσέλιδό της εβραϊκή εφημερίδα, στο ρεπορτάζ για την απόφαση για το άγαλμα.
Ο γιος του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Γιάιρ Νετανιάχου χαρακτήρισε ντροπιαστική την απόφαση. Βουλευτής του Likud, του κόμματος του Νετανιάχου, δήλωσε ότι θλίβεται με την πρωτοβουλία να τιμηθεί μια γυναίκα που ζητούσε την καταστροφή του ισραηλινού κράτους. Πάντως, αρκετοί τάχθηκαν υπέρ της τοποθέτησης του αγάλματος της Ουμ Καλσούμ, ανάμεσά τους και τραγουδιστές του Ισραήλ.
Με πληροφορίες από Times
σχόλια