Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε σήμερα πως η Άγκυρα σκοπεύει να συνεχίσει μέχρι τέλους με τη «δουλειά που ξεκίνησε στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Ανατολή.
«Δε θα διστάσουμε να ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως στο μεγάλο τζαμί της Αγίας Σοφίας που άνοιξε ξανά για προσευχή» φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.
Τα σχόλια του Ερντογάν ήρθαν λίγες ώρες μετά τον απόπλου του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός από τουρκικό λιμάνι προς την κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με την τελευταία NAVTEX που εκδόθηκε την Τρίτη.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν είχε ανακοινώσει την αναστολή των ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο και ανοιχτά του Καστελλόριζου, εξέλιξη που εξελήφθη ως τακτική αναδίπλωση.
Μήνυμα Δένδια στον Κύπριο ομόλογό του
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, είχε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Antenna», ο κ. Δένδιας τόνισε πως το Barbaros παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ και έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία με όποιο τρόπο ζητήσει. Επί παραδείγματι, ανέφερε, με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.
Παράλληλα ο κ. Δένδιας σκιαγράφησε το πλαίσιο και το αντικείμενο διαλόγου της Ελλάδας με την Τουρκία, καθιστώντας σαφές πως η διαφορά μας με τη γείτονα είναι η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή η ΑΟΖ. Στη συνέντευξή του, ο κ. Δένδιας διεμήνυσε ότι η ελληνική πλευρά έχει διακηρύξει πως είναι πάντα ανοικτή σε αυτόν τον διάλογο, αλλά όχι επί παντός επιστητού και εφόσον τηρείται η αυτονόητη προϋπόθεση της μη παραβατικότητας και των μη προκλήσεων, και επανέλαβε πως αν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία λύση αμοιβαία αποδεκτή, η Ελλάδα θα δεχόταν να πάει στο Δικαστήριο της Χάγης και να επιλυθεί εκεί η διαφορά.
Απαράδεκτη η τουρκική Navtex για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ
Στα εθνικά θέμα αντιδράσαμε «με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και εθνική αυτοπεποίθηση απέναντι στην παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αντιπαραθέσαμε το διεθνές δίκαιο που είναι με το μέρος μας, κινητοποιήσαμε τους συμμάχους μας που βρέθηκαν στο πλευρό μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως «η Άγκυρα έκανε ένα θετικό βήμα με την αποκλιμάκωση που ανακοίνωσε σε σχέση με την παράνομη Navtex της 21ης Ιουλίου. Απαιτείται όμως συνέχεια και συνέπεια, προσήλωση στις αρχές καλής γειτονίας και σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και ειδικότερα στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της Θάλασσας. Δυστυχώς, όμως, την ίδια ώρα, η Τουρκία εξέδωσε Νavtex για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και το Barbaros βρίσκεται ήδη στην Κύπρο. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι έμπρακτη συνέχεια της παραβατικής συμπεριφοράς της. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει αταλάντευτα την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο στην προσπάθειά της να λυθεί το Κυπριακό όσο και στην προσπάθειά της να αντιμετωπιστεί η τουρκική παραβατικότητα. Ήδη, σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου, κ. Νίκο Αναστασιάδη».
Με πληροφορίες από Anadolu/ΑΠΕ