O Καναδάς επιτρέπει ψυχεδελικά μανιτάρια σε ετοιμοθάνατους ασθενείς

O Καναδάς επιτρέπει ψυχεδελικά μανιτάρια σε ετοιμοθάνατους ασθενείς Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η κυβέρνηση του Καναδά θα επιτρέψει σε τέσσερις ασθενείς, που βρίσκονται στο τελικό στάδιο του καρκίνου, να λάβουν θεραπεία με ψυλοκιβύνη, ουσία που εντοπίζεται στα «μαγικά μανιτάρια».

Με τη χορήγηση αυτής της θεραπείας οι ασθενείς αναμένεται να βιώσουν λιγότερη ταλαιπωρία κατά το τελευταίο διάστημα της ζωής τους. Πρόκειται για μία απόφαση ορόσημο της υπουργού Πάτι Χάτζντου, καθώς, για πρώτη φορά από το 1974, επιτρέπεται σε ασθενείς να λάβουν θεραπεία με ψυχεδελικά, σύμφωνα με τη TheraPsil, μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που έχει θέσει ως στόχο την πρόσβαση των Καναδών σε θεραπείες ψιλοκυβίνης. 

Η Λόρι Μπρουκς, μία από τους τέσσερις ασθενείς, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την έγκριση από την κυβέρνηση Τριντό. Σημειώνεται ότι χρειάστηκαν πάνω από 100 ημέρες έως ότου το αίτημα να λάβει το «πράσινο φως».

«Η αναγνώριση του πόνου και του άγχους που έχω βιώσει σημαίνει πολλά», δήλωσε η Μπρουκς εκφράζοντας την ελπίδα πως η απόφαση αυτή θα είναι «μόνο η αρχή και ότι σύντομα όλοι οι Καναδοί θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ψιλοκυβίνη, για θεραπευτική χρήση (...) χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση στην κυβέρνηση». 

Ο Τόμας Χαρτλ, ένας από τους υπόλοιπους ασθενείς, είχε δηλώσει στο CTV News τον Ιούνιο ότι η ιδέα του αναπόφευκτου θανάτου του, τού είχε προκαλέσει καθημερινό άγχος, προσθέτοντας πως το φάρμακο που λάμβανε δεν βοηθούσε. 

Επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι η ψιλοκυβίνη, φυσική ψυχοτρόπος ουσία που βρίσκεται στα ψυχεδελικά μανιτάρια, ανακουφίζει σημαντικά το άγχος και την κατάθλιψη σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο. Σε μελέτη ερευνητών του NYU Langone Health, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα εφέτος, αναφέρεται ότι ανάμεσα σε 29 ασθενείς που βιώνουν άγχος και κατάθλιψη η οποία σχετίζεται με τον καρκίνο, η ψιλοκυβίνη, σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία, οδήγησε σε σημαντική μείωση του άγχους και της υπαρξιακής αγωνίας αλλά και σε «βελτιωμένη στάση» απέναντι στον θάνατο. 

Περίπου τρία έως σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα, δεκαπέντε από τους ασθενείς παρουσίασαν «μακροχρόνιες βελτιώσεις», σύμφωνα με τη μελέτη. Πάνω από το 70% από αυτούς αποδίδουν θετικές αλλαγές στη ζωή τους στην θεραπεία, κατατάσσοντας τις ως «τις πιο προσωπικά σημαντικές και πνευματικά σημαντικές εμπειρίες της ζωής τους», σύμφωνα με τους ερευνητές του NYU Langone Health. 

Με πληροφορίες από CΝΝ 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Η Χαμάς θέλει «σοβαρή συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων» για να προχωρήσει η κατάπαυση πυρός

Διεθνή / Γάζα: Η Χαμάς θέλει «σοβαρή συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων» για να προχωρήσει η κατάπαυση πυρός

«Η Χαμάς είναι έτοιμη για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και μια σοβαρή συμφωνία για την ανταλλαγή αιχμαλώτων», φέρεται να είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς.
LIFO NEWSROOM
Ο Λίβανος μετά την εκεχειρία: Χιλιάδες εκτοπισμένοι επιστρέφουν στα ερείπια

Διεθνή / Λίβανος μετά την εκεχειρία: Χιλιάδες εκτοπισμένοι άμαχοι επιστρέφουν στα ερείπια

Με τα υπάρχοντά τους δεμένα στην οροφή των αυτοκινήτων τους παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής - Αψηφούν προειδοποίηση των IDF να μείνουν μακριά από τις περιοχές που είχαν εκκενωθεί
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: «Τυχαίος ή ακούσιος βιασμός δεν υπάρχει», τόνισε η εισαγγελέας

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: «Τυχαίος ή ακούσιος βιασμός δεν υπάρχει», τόνισε η εισαγγελέας

«Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το 2024 πως "αφού αυτή δεν είπε τίποτα, συμφώνησε"», ανέφερε κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας Λορ Σαμπό - Ποινές φυλάκισης από 4 έως 20 χρόνια ζήτησε η εισαγγελέας για τους 51 βιαστές της Ζιζέλ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πατέρας του Έλον Μασκ λέει ότι το να κάνεις παιδιά πρέπει να μοιάζει περισσότερο με την εκτροφή αλόγων

Διεθνή / Ο πατέρας του Έλον Μασκ λέει ότι το να κάνεις παιδιά πρέπει να μοιάζει περισσότερο με την εκτροφή αλόγων

Η θεωρία του προναταλισμού και η ανησυχία για ροπή προς την ευγονική - Τι λέει ο πατέρας του Έλον Μασκ για τα καθαρόαιμα άλογα που εκτρέφονται στο Τσέλτενχαμ και η εξαγγελία Τραμπ για δωρεάν εξωσωματική γονιμοποίηση σε όποιον τη χρειάζεται
LIFO NEWSROOM