Κορωνοϊός: «Συνέχεια με μάσκα, παντού, οι νέοι που γυρίζουν από διακοπές», λένε οι ειδικοί

Κορωνοϊός: «Συνέχεια με μάσκα, παντού, οι νέοι που γυρίζουν από διακοπές», λένε οι ειδικοί Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Την ώρα που στη χώρα μας συνεχίζουν να καταγράφονται ημερήσια ρεκόρ στα νέα κρούσματα κορωνοϊού, οι ειδικοί καλούν τους νέους να δείξουν αυξημένη προσοχή επιστρέφοντας από τις διακοπές, καθώς υπάρχει ανησυχία για την κατάσταση που διαμορφωθεί στα αστικά κέντρα.

Την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 293 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας μέσα σε 24 ώρες. Στην Αττική για μία ακόμη φορά οι νέες μολύνσεις ξεπέρασαν τις 100 (103 συνολικά), κατάσταση που προκαλεί ανησυχία καθώς οι αδειούχοι επιστρέφουν στα αστικά κέντρα μετά τις διακοπές.

Για αυτό τον λόγο ο Νίκος Σύψας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κάλεσε τους νέους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί επιστρέφοντας από τις διακοπές, κάνοντας εκτεταμένη χρήση μάσκας και αποφεύγοντας τις επαφές με τις ευπαθείς ομάδες.

«Ο μέσος όρος των νοσούντων αυτή την περίοδο είναι κάτω από 40 ετών, περίπου 35-36 ετών. Αυτό σημαίνει ότι οι ηλικίες που "οδηγούν" την επιδημία είναι μεταξύ 20 με 30 ετών. Τα νέα παιδιά, τα οποία δεν τα πείσαμε δυστυχώς να τηρήσουν τα μέτρα προφύλαξης και αυτή τη στιγμή είναι οι "οδηγοί" της επιδημίας στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Σύψας μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σε ερώτηση για το αν οι νέοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για τον κορωνοϊό, επιστρέφοντας από τις διακοπές, ο κ. Σύψας απάντησε:

«Δεν θα έλεγα να κάνουν το τεστ ενώ δεν έχουν συμπτώματα. Σίγουρα όμως τις πρώτες 7 ημέρες από την επιστροφή τους από μια τουριστική περιοχή πρέπει να αποφεύγουν τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Δεύτερον να φοράνε με μεγάλη ευλαβεια τη μάσκα όπου και να πάνε. Σε οποιαδήποτε περιοχή έξω από το σπίτι τους, σε κατάστημα, στη δουλειά, πρέπει να φοράνε συνεχώς τη μάσκα. Να μην τη βγάζουν ούτε για ένα δευτερόλεπτο τουλάχιστον για 7 ημέρες».

Σχετικά με το νέο ρεκόρ κρουσμάτων, ο καθηγητής σημείωσε ότι «αρχίζουμε και βλέπουμε την επήρρεια του Δεκαπενταύγουστου, οπότε είχαμε μεγάλη κινητικότητα του πληθυσμού, είχαμε τις γιορτές, τις τουριστικές περιοχές στις οποίες είχαμε πολλά κρούσματα. Όλα αυτά πλέον φαίνονται και περιμένουμε με μεγάλη ανησυχία το πώς θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε και θα επιστρέψουν οι εκδρομείς στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου ενδεχομένως θα έχουμε και εκεί μια αύξηση κρουσμάτων».

«Πίεση στον δείκτη R με το άνοιγμα των σχολείων»

Αναφερόμενος στο επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, ο Νίκος Σύψας επεσήμανε ότι τα παιδιά του δημοτικού δεν μεταδίδουν εύκολα τον κορωνοϊό και επίσης δεν μολύνονται εύκολα.

«Ασφαλώς θα υπάρξει μια πίεση στον δείκτη R, δεν το αμφισβητούμε αυτό, αλλά θα αξίζει να πάρουμε αυτό τον μικρό κίνδυνο γιατί αν τα παιδιά μείνουν σπίτι οι συνέπειες στην ψυχική τους υγεία, στη σωματική τους υγεία και στην ανάπτυξή τους θα είναι δυσανάλογα μεγάλες», δήλωσε και ο καθηγητής και συμπλήρωσε: «Προτιμούμε να κλείσουμε οτιδήποτε άλλο- καφετέριες, διασκέδαση- εκτός από τα σχολεία. Τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείσουν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των μαθητών στην τάξη, τόσο πιο ασφαλής είναι αυτή. «Αλλά πρέπει να σας τονίσω ότι οι αποστάσεις μέσα στην τάξη δεν τηρούνται πολύ εύκολα από τα μικρά παιδιά και γι' αυτό ποντάρουμε στην καλή χρήση της μάσκας, στον εξαερισμό της αίθουσας, στην απολύμανση και στο να λειτουργεί η τάξη σαν ένα κέλυφος κλειστό όπου οι μαθητές της μίας τάξης δεν αλληλοεπιδρούν με τους μαθητές μιας άλλης ακόμη και στο διάλλειμμα», συμπλήρωσε.

«Στατιστική ανωμαλία η μείωση των κρουσμάτων»

Χρήση μάσκας από τους νέους που επιστρέφουν, ακόμη και όταν δεν είναι απαραίτητο, πρότεινε και ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

«Όταν επιστρέψουν όλοι, μπορεί να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων», είπε στο Star, αναφερόμενος στα αστικά κέντρα και συγκεκριμένα στην Αθήνα. «Εκεί είναι το ρίσκο. Να προσπαθήσουν οι νέοι να μείνουν απομονωμένοι και ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες να μειώσουν όσο μπορούν την έκθεση», πρόσθεσε και συμπλήρωσε, αναφερόμενος στους νέους «να μην κυκλοφορούν πολύ και να φορούν τη μάσκα ακόμη και όταν δεν είναι απαραίτητο».

Αναφερόμενος στο ρεκόρ κρουσμάτων, ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε ότι είναι αποτέλεσμα των ημερών πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ έκανε λόγο για στατιστική ανωμαλία, σχετικά με τη μείωση των προηγούμενων ημερών.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, τα κρούσματα είναι πολλά επιβεβαιώθηκε πως η μείωση των προηγούμενων ημερών ήταν μάλλον μια στατιστική "ανωμαλία", παρά κάτι που μας φέρνει αισιοδοξία από μόνο τους», δήλωσε σχετικά.

Τόνισε όμως ότι «ακόμη δεν έχουμε ξεφύγει». Τα 293 κρούσματα σε 24 ώρες «είναι μέσα στο όριο της σταθερότητας που είχαμε δει τις τελευταίες 10 ημέρες. Αν είχαμε μια αύξηση γεωμετρική, που θα σήμαινε ότι έχουμε χάσει τον έλεγχο οι αριθμοί θα διπλασιάζονταν κάθε 3-4 ημέρες», εξήγησε.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ