Το «παράδοξο» του κορωνοϊού: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Το «παράδοξο» του κορωνοϊού: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Η κρίση του κορωνοϊού έχει οδηγήσει στο «παράδοξο» φαινόμενο μιας μεγάλης αύξησης τραπεζικών καταθέσεων σε περίοδο μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξήθηκαν τον Ιούλιο στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη με ρυθμούς 9,5% και 10,3%, αντίστοιχα, που είναι οι υψηλότεροι που έχουν καταγραφεί εδώ και μία δεκαετία.

Σε σημαντικό βαθμό, η εξέλιξη οφείλεται στη μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, καθώς τμήματα της οικονομίας - από τα καφέ και τα εστιατόρια έως τα ξενοδοχεία - ήταν κλειστά στη διάρκεια της καραντίνας, ενώ και οι επιχειρήσεις ανέβαλαν την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων τους λόγω της αβεβαιότητας. Τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας που έλαβαν οι κυβερνήσεις στην Ευρωζώνη ενίσχυσαν τη ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όλα τα παραπάνω συνέβαλαν στην αύξηση των καταθέσεων όψεως που διατηρούν στις τράπεζες.

«Η οικονομική κρίση και ο φόβος του κορωνοϊού προκαλούν μείωση της ζήτησης και οδηγούν τις επιχειρήσεις σε συγκράτηση των δαπανών τους και διακράτηση της ρευστότητας που διοχετεύεται μέσα από κεφάλαια κίνησης, προκειμένου να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα το δύσκολο διάστημα που προμηνύεται η εκ νέου έξαρση της πανδημίας», τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή».

Στην Ελλάδα, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αυξήθηκαν σχεδόν ομοιόμορφα σε απόλυτα ποσά, σε σχέση με το 2019, αλλά ποσοστιαία η αύξηση ήταν μεγαλύτερη για τις επιχειρήσεις που έχουν σημαντικά μικρότερο μερίδιο στη συνολική πίτα των ιδιωτικών καταθέσεων.

Το Ιούλιο, οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν με ρυθμό 6% (12μηνος δείκτης), ενώ στην Ευρωζώνη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν ελαφρά υψηλότερο (7,4%). Σε αυτό συνέβαλαν η κρατική στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων καθώς και μέτρα για την αναστολή υποχρεώσεων στην εφορία, τα ταμεία και τις τράπεζες.

Τα νοικοκυριά αύξησαν τον Ιούλιο τις καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου κατά 511 και 579 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, αλλά μείωσαν τις καταθέσεις προθεσμίας με χαμηλό επιτόκιο, κατά 421 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχη ήταν η εξέλιξη και στην Ευρωζώνη, όπου τα νοικοκυριά αύξησαν τις καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου κατά 50 και 9 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, ενώ μείωσαν τις καταθέσεις προθεσμίας κατά 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι καταθέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 28,7% τον Ιούλιο. Η ενίσχυση αυτή αντανακλά, εν μέρει τα μέτρα για την αναστολή υποχρεώσεων έναντι του δημοσίου και των τραπεζών, την επιστρεπτέα προκαταβολή και τα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου.

Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αυξάνονται τους τελευταίους μήνες, με ρυθμό 6,5% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ. Τον ίδιο μήνα, οι επιχειρήσεις αύξησαν τόσο τις καταθέσεις όψεως κατά 1,4 δισ. ευρώ, όσο και τις καταθέσεις προθεσμίας κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Στην Ευρωζώνη οι επιχειρήσεις αύξησαν τις καταθέσεις όψεως και τις καταθέσεις προθεσμίας κατά 21,4% και 27,2%, αντίστοιχα.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM