Κοινή ευρωπαϊκή θέση σχετικά με τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο θα επιδιωχθεί στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος και οικοδεσπότης της επταμερούς συνάντησης στην Κορσική, Εμανουέλ Μακρόν σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.
Ο Μακρόν τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου πως Γαλλία και Γερμανία εργάζονται για συντονισμένη δράση αλλυλεγγύης προς την Ελλάδα, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκαν άστεγοι την Τετάρτη μετά τις φωτιές που κατέστραψαν το υπερ-συνωστισμένο ΚΥΤ της Μόριας.
Οι σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας είναι τεταμένες το τελευταίο διάστημα λόγω πληθώρας ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγεια, όπου η Άγκυρα βρίσκεται σε σύγκρουση με Ελλάδα και Κύπρο.
Για τους πρόσφυγες
Σύμφωνα με τον Μακρόν, Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται πάνω σε μια κοινή πρόταση για να δεχθούν πρόσφυγες, κυρίως ανήλικους, που έχουν μείνει άστεγοι μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ της Μόριας.
"Μια πρώτη συντονισμένη απάντηση" με τη Γερμανία αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ώρες σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, σχολίασε ο Μακρόν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την Κορσική, όπου θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7).
Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι ο ίδιος και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επιθυμούν να "υποβάλλουμε μια πρόταση (...) και να προσπαθήσουμε να πείσουμε όσο περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται να δεχθούν πρόσφυγες, κυρίως ανήλικους, που βρίσκονται σε αυτούς τους καταυλισμούς".
"Οι φρικτές εικόνες, η φρικτή πραγματικότητα" σημαίνει ότι "πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και παράλληλα να σταθούμε στο ύψος των ευρωπαϊκών αξιών", τόνισε ο Μακρόν.
Υπενθυμίζεται πως πριν την έναρξη της Συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, με βασικό θέμα την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και την αγορά αεροσκαφών Rafale και γαλλικού αμυντικού εξοπλισμού.
Ελλάδα και Κύπρος προσδοκούν και ένα ισχυρό σήμα αλληλεγγύης και στήριξης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το ethnos.gr, το προσχέδιο της τρισέλιδης κοινής Διακήρυξης των Μεσογειακών κρατών – μελών της Ένωσης, που είχε στα χέρια της έως αργά χθες βράδυ η ελληνική πλευρά, εμπεριείχε μεταξύ άλλων πολύ θετικές, όσο και υποστηρικτικές αναφορές για τα δίκαια Ελλάδος και Κύπρου, αλλά και την καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας με ανοιχτή πάντα την προοπτική οικονομικών, πολιτικών και διπλωματικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Με πληροφορίες από Reuters
σχόλια