Στις 8:15 το πρωί ανοίγουν σήμερα τα σχολεία στην Ελλάδα, με πολλούς καινούργιους κανόνες και περιορισμούς στην «σκιά» της πανδημίας κορωνοϊού, ενώ η χώρα καταγράφει εκατοντάδες κρούσματα σε καθημερινή βάση.
Μετά τον αγιασμό, θα ακολουθήσει επεξήγηση και συζήτηση εκπαιδευτικών και μαθητών για την πιστή τήρηση των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ. Στα δημόσια σχολεία, οι μαθητές θα λάβουν τα σχολικά βιβλία και τις δωρεάν μάσκες τους - δύο σε κάθε παιδί.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει το υπουργείο Παιδείας, το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας θα έχει ως εξής:
-Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ
-Εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί (117512/ΓΔ4/08-09-2020)
-Διανομή μάσκας ανά μαθητή με έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας
-Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας
-Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς
Σε ποιες περιοχές δεν θα ανοίξουν τα σχολεία
Μετά από ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου και Πέλλας ως τις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ ως τις 18 Σεπτεμβρίου, υπάρχει αναστολή λειτουργίας στα ακόλουθα σχολεία:
-Δημοτικό Σχολείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου (Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου)
-Νηπιαγωγείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου (Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου)
-7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Ημαθίας (Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας)
Τι προβλέπεται για τη μάσκα
Η μάσκα είναι υποχρεωτική τόσο για τους μαθητές όσο και για τους δασκάλους και σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν φορά μάσκα, δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και θα παίρνει λαμβάνει απουσία.
Οι ανήλικοι αυτοί θα παραμένουν σε ειδικό χώρο, με τήρηση απόστασης ασφαλείας και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι να τον παραλάβουν οι κηδεμόνες του. Κατά την άφιξη των κηδεμόνων, η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα επισημαίνονται προς τους γονείς και τον μαθητή η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.
Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας:
-σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων,
-στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων όταν υπάρχει συνωστισμός, (π.χ κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το σχολείο, έξω από τα κυλικεία)
-στα Μέσα Μεταφοράς μαθητών,
-κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).
Δεν είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/άθλησης. Οι συνοδοί μαθητών στα ΚΕΣΥ θα πρέπει να φορούν ωστόσο υποχρεωτικά μη ιατρική μάσκα.
Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας
Οι κατηγορίες παιδιών που εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας, είναι οι εξής:
-μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς,
-μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.
Στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνον εφόσον είναι εφικτό. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετέχουν στα μαθήματα θα είναι η προσκόμιση των απαραίτητων σχετικών δικαιολογητικών.
Τηλεκπαίδευση - δικαιολογημένες απουσίες
Οι μαθητές που θα απουσιάζουν λόγω κορωνοϊού, θα μπορούν να παρακολουθούν εξ αποστάσεως τα μαθήματα ενώ προβλέπεται η δυνατότητα απουσίας μαθητών και εκπαιδευτικών για λόγους σχετικούς με τη νόσο COVID-19 (ευπαθείς ομάδες αυξημένου κινδύνου, ασθένεια από COVID-19 κ.ά.) καθώς επίσης η αναστολή λειτουργίας σχολικών τμημάτων ή μονάδων εξαιτίας εντοπισμού κρουσμάτων.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, προβλέπεται εφαρμογή της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε πλαίσιο που ορίζει νέα Υπουργική Απόφαση που εξέδωσαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και η Υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη.
Αναλυτικά, οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές που δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία, στις παρακάτω περιπτώσεις:
1. αν το τμήμα τους ή η σχολική μονάδα τελούν σε αναστολή λειτουργίας, παρέχεται σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία.
2. αν κάποιοι μαθητές απουσιάζουν δικαιολογημένα λόγω κορωνοϊού, παρέχεται ταυτόχρονη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε όσους δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία. Ειδικότερα, αν μαθητές απουσιάζουν επειδή ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή συνοικούν με πρόσωπο το οποίο νοσεί από κορωνοϊό, η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική.
Σε περίπτωση που καθίσταται δυσχερής η εφαρμογή της ταυτόχρονης σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας, προβλέπεται, επίσης, υπό προϋποθέσεις για τους μαθητές που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου η εναλλακτική δυνατότητα σχηματισμού «διαδικτυακών τμημάτων», στα οποία τόσο ο εκπαιδευτικός όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτά μπορεί να απαρτίζονται είτε από μαθητές μόνο της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας είτε διαφορετικών σχολικών μονάδων, ανά τάξη και ανά μάθημα
Τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο
Οσον αφορά την περίπτωση ύποπτου κρούσματος σε μαθητή, το παιδί θα πρέπει να απομονώνεται αμέσως, προληπτικά, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που αερίζεται σωστά, έως ότου το παραλάβει η οικογένειά του.
Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, ο μαθητής θα παραμένει σε απομόνωση στο σπίτι, ενώ το σχολείο του θα λειτουργεί κανονικά. Παρόμοια διαδικασία θα ακολουθείται και στην περίπτωση εκπαιδευτικού ή εργαζομένου στη σχολική μονάδα.
Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος οι γονείς οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τον υπεύθυνο του σχολείου.
Αν καταγραφούν περισσότερα κρούσματα οι ειδικοί συζητούν την αναστολή λειτουργίας όλης της μονάδας, όπως διευκρίνισε χθες ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος. «Μέχρι δύο κρούσματα σε ένα σχολείο, θα μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του. Αν έχουμε τρία κρούσματα και πάνω μπορεί να χρειαστεί να κλείσει ακόμη και ολόκληρο συγκρότημα».
σχόλια