Τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τη Χεζμπολάχ για αποθήκευση όπλων και νιτρικού αμμωνίου προς χρήση στη δημιουργία εκρηκτικών σε όλη την Ευρώπη, με φερόμενο στόχο την προετοιμασία μελλοντικών επιθέσεων με εντολή του Ιράν.
Τον εν λόγω ισχυρισμό εξέφρασε ο συντονιστής αντιτρομοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νέιθαν Σέιλς, ο οποίος κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να εφαρμόσουν αυστηρότερη γραμμή απέναντι στο πολιτικό κίνημα Shia του Λιβάνου, το οποίο υποστηρίζεται από την Τεχεράνη, καθώς και απέναντι στην πολιτοφυλακή του.
Ο ισχυρισμός ότι η Χεζμπολάχ μεταφέρει και αποθηκεύει νιτρικό αμμώνιο στην Ευρώπη έρχεται έξι εβδομάδες μετά την έκρηξη σε αποθήκη που περιείχε μεγάλη ποσότητα νιτρικού αμμωνίου, στο λιμάνι της Βηρυτού, ισοπεδώνοντας την πρωτεύουσα του Λιβάνου.
Σχετικά με την έκρηξη και πώς το συγκεκριμένο χημικό, που χρησιμοποιείται ως λίπασμα αλλά και σε εκρηκτικά, έμεινε αποθηκευμένο για χρόνια στο λιμάνι της πόλης αφού κατασχέθηκε από ένα πλοίο, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα. Η Χεζμπολάχ φέρεται να είχε σημαντική επιρροή στη διοίκηση του λιμανιού.
«Μπορώ να αποκαλύψω ότι τέτοιου είδους κρησφύγετα (για όπλα της Χεζμπολάχ) έχουν μεταφερθεί μέσω Βελγίου στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελβετία. Μπορώ επίσης να αποκαλύψω ότι σημαντικά κρησφύγετα με νιτρικό αμμώνιο έχουν εντοπιστεί ή καταστραφεί στη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ιταλία», ανέφερε ο Σέιλς σε εμφάνιση μέσω βίντεο στην αμερικανική – εβραϊκή επιτροπή, μια ομάδα υπεράσπισης με έδρα τις ΗΠΑ.
«Έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτή η δραστηριότητα εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα. Από το 2018, υπήρχαν υποψίες για κρυψώνες με νιτρικό αμμώνιο εντός της Ευρώπης, πιθανώς στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία».
Και προσθέτει: «Για ποιο λόγο αποθηκεύει η Χεζμπολάχ νιτρικό αμμώνιο σε ευρωπαϊκό έδαφος; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Προκειμένου να μπορεί να προβεί σε μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις οποτεδήποτε οι ηγέτες της στην Τεχεράνη το κρίνουν απαραίτητο».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση τον στρατιωτικό βραχίονα της Χεζμπολάχ, αλλά όχι και τον πολιτικό, εξαιτίας έλλειψης ομοφωνίας επί του θέματος. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία χαρακτήρισαν ολόκληρη την οργάνωση ως τρομοκρατική νωρίτερα φέτος ενώ οι ΗΠΑ παροτρύνουν την υπόλοιπη Ευρώπη να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα.
«Η Χεζμπολάχ αντιπροσωπεύει έναν ξεκάθαρο και υπαρκτό κίνδυνο για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σήμερα», είπε ο Σέιλς.
«Η ουσία είναι ότι η προσέγγιση της ΕΕ από το 2013 απλά δεν έχει λειτουργήσει. Ο περιορισμένος προσδιορισμός του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ (ως τρομοκρατική οργάνωση) δεν έχει αποτρέψει το κίνημα από το να ετοιμάζει τρομοκρατικές επιθέσεις στην ήπειρο. Η Χεζμπολάχ συνεχίζει να βλέπει την Ευρώπη ως μία ζωτικής σημασίας πλατφόρμα για τις επιχειρησιακές, υλικοτεχνικές και χρηματικές της δραστηριότητες. Και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι η Ευρώπη να λάβει αποφασιστική δράση όπως έχουν κάνει τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Γερμανία».
Οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ ήρθαν εν μέσω σταθερά κλιμακούμενων εντάσεων με το Ιράν από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα από την πυρηνική συμφωνία του 2015 με την Τεχεράνη και άρχισε να επιβάλλει ένα ευρύ οικονομικό και χρηματοπιστωτικό εμπάργκο.
Αυτό το Σαββατοκύριακο, οι ΗΠΑ θα ισχυριστούν ότι οι κυρώσεις στο Ιράν θα τεθούν ξανά σε ισχύ, έπειτα από ανατολή πέντε χρόνων μετά την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας, παρόλο που σχεδόν όλα τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αμφισβητούν το δικαίωμα των ΗΠΑ για εκ νέου επιβολή κυρώσεων.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια