Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία αντέχει δεύτερο lockdown -Στα 37,7 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα

Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία αντέχει δεύτερο lockdown -Στα 37,7 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η ελληνική οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown, διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Στο μεσοδιάστημα χτίσαμε ταμειακά διαθέσιμα για να είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε σε οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει, αλλά και σε δημοσιονομικές και πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως οι στοχευμένες μειώσεις φόρων το 2021 και η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων», απάντησε ο κ. Σταϊκούρας στον ΣΚΑΪ, όταν ρωτήθηκε αν η οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown.

«Με τα σημερινά δεδομένα, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι στα 37,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά αλλάζουν κάθε εβδομάδα, την προηγούμενη ήταν στα 38,7 δισεκατομμύρια», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ερώτηση αν γίνεται προετοιμασία για νέο lockdown, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι η κυβέρνηση ακούει τις απόψεις των ειδικών και αποφασίζει. «Προέχει η δημόσια υγεία, έπεται η οικονομία. Προφανώς είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε το όποιο βάρος των οικονομικών αποφάσεων, έτσι ώστε να περιορίσουμε τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις αυτών. Έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα όχι μόνο για φέτος αλλά και για του χρόνου», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά στην ύφεση, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι περίπου στο 8%. Σημείωσε όμως ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και πρόσθεσε ότι μπορεί σε 15 ημέρες να αλλάξει τις εκτιμήσεις του.

Σενάριο για lockdown στα πρότυπα της Μαδρίτης 

Στο μεταξύ, με την Αττική να παραμένει στο «πορτοκαλί» σε ό,τι αφορά τα κρούσματα του κορωνοϊού, οι αρχές εξετάζουν την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων για την περιφέρεια

Πληροφορίες της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» αναφέρουν ότι εξετάζεται η εφαρμογή του «μοντέλου της Μαδρίτης», στην Αττική, για τις ευάλωτες ομάδες. Αυτό το μοντέλο καραντίνας προβλέπει οριοθέτηση των επιβαρυμένων περιοχών και περιορισμό μετακινήσεων των κατοίκων εντός συγκεκριμένων περιοχών. Αυτό, σε συνδυασμό με πιθανό περιορισμό μετακινήσεων για τους άνω των 65 ετών συζητείται ως λύση αντί για ένα γενικό lockdown στην Αττική, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. 

Το σχέδιο περιλαμβάνει πιθανή απαγόρευση πρόσβασης σε πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους, όπως οι πλατείες. Η κυκλοφορία των κατοίκων θα επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένο λόγο που θα δηλώνεται με SMS (επαγγελματικό, εκπαιδευτικό, νομικό, ιατρικό).

Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας τόνισε, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι η Αττική είναι ένα βήμα πριν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας. «Η πραγματική διάσταση είναι ότι στη σκάλα του συναγερμού είμαστε στο πορτοκαλί. Αυτό σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτραπεί η κατάσταση», προειδοποίησε.

Όπως είπε, τα σχέδια για ένα πιθανό lockdown, προβλέπουν δυνητικά περιοδική εφαρμογή. «Θα κάνουμε lockdown περιοδικά, θα γίνει για 2 βδομάδες μέχρι να πέσει η καμπύλη της επιδημίας και μετά, αν ξαναχρειαστεί, για άλλες δυο βδομάδες», εξήγησε, προσθέτοντας πως σε αυτό το σενάριο θα κλείσουν και τα σχολεία. Όπως είπε, το πρόβλημα την δεδομένη στιγμή εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας όπου η ιχνηλάτηση είναι δύσκολη.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Οικονομία / Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε τη σημασία της μετανάστευσης για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου η γήρανση του πληθυσμού μειώνει τις διαθέσιμες εργατικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM