Ηράκλειο: Κατάληψη σε 31 σχολεία για την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τις υποδομές

Ηράκλειο: Κατάληψη σε 31 σχολεία για την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τις υποδομές Facebook Twitter
0

Από το πρωί, 31 σχολείο στο Ηράκλειο Κρήτης βρίσκονται υπό κατάληψη, στην πλειονότητά τους από μαθητές που αντιδρούν στην υποχρεωτική χρήση μάσκας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις μαθητών που προχώρησαν σε κατάληψη λόγω προβλημάτων στην κτιριακή υποδομή του σχολείου τους ή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού (π.χ στο Γυμνάσιο Βαγιωνιάς), σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Εν τω μεταξύ, την ποινική δίωξη όσων διακηρύσσουν κατά της χρήσης μάσκας και την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας ζήτησε χθες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας. Στην εγκύκλιό του προς τους εισαγγελείς όλης της χώρας κάνει αναφορά στην αντιμετώπιση του «κινήματος κατά της μάσκας», απευθύνοντας πρόσθετες επισημάνσεις και γενικές οδηγίες προς τους εισαγγελικούς λειτουργούς.

Κατά τον ίδιο, είναι αυτονόητη υποχρέωση ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας και η τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας, για περιπτώσεις ανθρώπων που αντιτίθενται στα νόμιμα μέτρα και προσδίδουν δικές τους θεωρήσεις για τη χρήση μάσκας.

Δεκάδες καταλήψεις με διαφορετικά αιτήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα τελούν υπό κατάληψη, με τα αιτήματα των μαθητών να ποικίλλουν. Σε κάποιες περιπτώσεις ζητούν το «σπάσιμο» των τμημάτων σε μικρότερα τμήματα, ως προληπτικό μέτρο κατά του κορωνοϊού.

Χθες, οι περισσότερες καταλήψεις εντοπίζονταν στην Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα, τη Μαγνησία, την Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία και την Καβάλα.

Μαθητική πορεία στη Θεσσαλονίκη

 

Σήμερα, πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μαθητές σχολείων της πόλης, στα οποία πραγματοποιούνται καταλήψεις. Με κεντρικό σύνθημα «η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την παιδεία», οι μαθητές διαδήλωσαν ζητώντας αύξηση των δαπανών για την παιδεία, προσλήψεις εκπαιδευτικών για τη λειτουργία τμημάτων των 15 ατόμων, καθώς και μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα στα σχολεία, αλλά και κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.


Η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα Βενιζέλου στην Πλατεία Δικαστηρίων και μέσω των Οδών Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Αριστοτέλους, Εγνατίας, Βενιζέλου κατέληξε στο ΥΜΑΘ, όπου αντιπροσωπεία των μαθητών επέδωσε στη διευθύντρια του γραφείου του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θόδωρου Καράογλου ψήφισμα με τα αιτήματα τους.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και μέλη φοιτητικών συλλόγων της πόλης.

Νωρίτερα μαθητές της Γ' Λυκείου σχολείων που τελούν υπό κατάληψη -εκπρόσωποι των εκλεγμένων την προηγούμενη σχολική χρονιά 15μελων συμβουλίων, καθώς φέτος δεν έχουν αναδειχθεί ακόμη τα νέα συμβούλια- μετέβησαν στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ενημέρωσαν τον περιφερειακό διευθυντή Αλέξανδρο Κόπτση για τα κοινά αιτήματα των καταλήψεων, όσο και για επιμέρους ζητήματα σχολικών μονάδων σε σχέση με την καταλληλότητα αιθουσών, ολιγομελή τμήματα κατεύθυνσης, περιπτώσεις ελλείψεων σε αντισηπτικά.

Ο περιφερειακός διευθυντής κατέγραψε τα ζητήματα που μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις και κάλεσε τους μαθητές να ανοίξουν τα σχολεία και να εκλέξουν 15μελη συμβούλια, ώστε ο διάλογος να γίνει συντεταγμένα.
Σμαρώ Αβραμίδου

Εισαγγελική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη

Την Τρίτη, η εισαγγελέας ανηλίκων Δήμητρα Τσιαρδακλή παρήγγειλε δικογραφία για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας από την αστυνομία, για τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη στον νομό Θεσσαλονίκης και αφορούν κυρίως τη χρήση της προστατευτικής μάσκας.

Η παραγγελία εστάλη προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης με παράλληλη κοινοποίηση προς τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα. Σύμφωνα με την ίδια παραγγελία, όπου διαπιστωθεί ότι υπάρχει συμμετοχή ενηλίκων σε κατάληψη σχολείου θα εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία για το ίδιο αδίκημα.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ