Κοντά στα 80 εκατομμύρια δολάρια αναμένεται να πουληθεί πίνακας του Σάντρο Μποτιτσέλι, το οποίο αποτελεί ένα ίσως από τα τελευταία πορτρέτα του ζωγράφου.
Ειδικότερα, ένας πίνακας του διακεκριμένου Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης, Σάντρο Μποτιτσέλι, αναμένεται να πουληθεί σε δημοπρασία τον Ιανουάριο από τον οίκο Sotheby's που εκτιμά ότι η τιμή του μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 80 εκατομμύρια δολάρια.
Ο πίνακας «Young man holding a roundel» απεικονίζει έναν νεαρό άνδρα με μακριά μαλλιά, που κρατά στα χέρια του μια εικόνα. Η ταυτότητα του άνδρα είναι άγνωστη, όμως οι ειδικοί πιστεύουν ότι πιθανόν να πρόκειται για κάποιο πρόσωπο προσκείμενο στην πανίσχυρη οικογένεια των Μεδίκων.
Το έργο δεν είναι χρονολογημένο. Πιστεύεται όμως ότι φιλοτεχνήθηκε γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1470 και τις αρχές της δεκαετίας του 1480. Αυτή ήταν η πιο «γόνιμη» περίοδος του Μποτιτσέλι (1445-1510), το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Αλεσάντρο ντι Μαριάνο Φιλιπέπι. Εκείνη την περίοδο ο Μποτιτσέλι ταξίδεψε στη Ρώμη, κατόπιν πρόσκλησης του πάπα, για να διακοσμήσει την Καπέλα Σιξτίνα.
Ζωγράφισε επίσης τη Γέννηση της Αφροδίτης και την Αλληγορία της Άνοιξης, δύο από τα διασημότερα έργα του.
Πάντως, «ο νεαρός άνδρας» πιθανόν να είναι και το ακριβότερο έργο τέχνης που είχε ποτέ στην κατοχή του ο οίκος που θα το δημοπρατήσει.
«Η εικόνα αυτή συμβολίζει την Αναγέννηση στη Φλωρεντία. Είναι η στιγμή που όλα άλλαξαν εκ θεμελίων για τη σκέψη, την τέχνη και τη δυτική λογοτεχνία», σχολίασε ο Κρίστοφερ Απόστλ, ο επικεφαλής του τμήματος παλαιάς ζωγραφικής του οίκου Sotheby's.
Εκτιμάται ότι ο πίνακας θα ξεπεράσει σε κόστος πώλησης τα 80 εκατομμύρια δολάρια. Το ρεκόρ για έργο του Μποτιτσέλι κατέχει μέχρι στιγμής ο πίνακας «Η Παρθένος με το βρέφος και τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή» που πουλήθηκε το 2013 αντί 10,4 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το πορτρέτο του νεαρού άνδρα, αν και ηλικίας 500 ετών, είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Ανήκε μέχρι τώρα σε έναν ιδιώτη συλλέκτη που τον αγόρασε το 1982 δίνοντας τότε 810.000 στερλίνες (περίπου 1,3 εκατ. δολάρια) αλλά έχει εκτεθεί σε πολλά μουσεία σε όλον τον κόσμο.
σχόλια