Ένα από τα τελευταία πορτρέτα του Σάντρο Μποτιτσέλι αναμένεται να πουληθεί για πάνω από 80 εκατ. δολάρια

Ένα από τα τελευταία πορτρέτα του Σάντρο Μποτιτσέλι αναμένεται να πουληθεί για πάνω από 80 εκατ. δολάρια Facebook Twitter
«Young man holding a roundel», ο πίνακας του Μποτιτσέλι που θα δημοπρατηθεί τον Ιανουάριο
0

Κοντά στα 80 εκατομμύρια δολάρια αναμένεται να πουληθεί πίνακας του Σάντρο Μποτιτσέλι, το οποίο αποτελεί ένα ίσως από τα τελευταία πορτρέτα του ζωγράφου.

Ειδικότερα, ένας πίνακας του διακεκριμένου Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης, Σάντρο Μποτιτσέλι, αναμένεται να πουληθεί σε δημοπρασία τον Ιανουάριο από τον οίκο Sotheby's που εκτιμά ότι η τιμή του μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 80 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πίνακας «Young man holding a roundel» απεικονίζει έναν νεαρό άνδρα με μακριά μαλλιά, που κρατά στα χέρια του μια εικόνα. Η ταυτότητα του άνδρα είναι άγνωστη, όμως οι ειδικοί πιστεύουν ότι πιθανόν να πρόκειται για κάποιο πρόσωπο προσκείμενο στην πανίσχυρη οικογένεια των Μεδίκων.

Το έργο δεν είναι χρονολογημένο. Πιστεύεται όμως ότι φιλοτεχνήθηκε γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1470 και τις αρχές της δεκαετίας του 1480. Αυτή ήταν η πιο «γόνιμη» περίοδος του Μποτιτσέλι (1445-1510), το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Αλεσάντρο ντι Μαριάνο Φιλιπέπι. Εκείνη την περίοδο ο Μποτιτσέλι ταξίδεψε στη Ρώμη, κατόπιν πρόσκλησης του πάπα, για να διακοσμήσει την Καπέλα Σιξτίνα.

Ζωγράφισε επίσης τη Γέννηση της Αφροδίτης και την Αλληγορία της Άνοιξης, δύο από τα διασημότερα έργα του.

Ένα από τα τελευταία πορτρέτα του Σάντρο Μποτιτσέλι αναμένεται να πουληθεί για πάνω από 80 εκατ. δολάρια Facebook Twitter
Η Γέννηση της Αφροδίτης/ GETTY IMAGES

Πάντως, «ο νεαρός άνδρας» πιθανόν να είναι και το ακριβότερο έργο τέχνης που είχε ποτέ στην κατοχή του ο οίκος που θα το δημοπρατήσει.

«Η εικόνα αυτή συμβολίζει την Αναγέννηση στη Φλωρεντία. Είναι η στιγμή που όλα άλλαξαν εκ θεμελίων για τη σκέψη, την τέχνη και τη δυτική λογοτεχνία», σχολίασε ο Κρίστοφερ Απόστλ, ο επικεφαλής του τμήματος παλαιάς ζωγραφικής του οίκου Sotheby's.

Εκτιμάται ότι ο πίνακας θα ξεπεράσει σε κόστος πώλησης τα 80 εκατομμύρια δολάρια. Το ρεκόρ για έργο του Μποτιτσέλι κατέχει μέχρι στιγμής ο πίνακας «Η Παρθένος με το βρέφος και τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή» που πουλήθηκε το 2013 αντί 10,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το πορτρέτο του νεαρού άνδρα, αν και ηλικίας 500 ετών, είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Ανήκε μέχρι τώρα σε έναν ιδιώτη συλλέκτη που τον αγόρασε το 1982 δίνοντας τότε 810.000 στερλίνες (περίπου 1,3 εκατ. δολάρια) αλλά έχει εκτεθεί σε πολλά μουσεία σε όλον τον κόσμο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί το Ισραήλ βομβάρδισε ξανά τη Γάζα και τι ακολουθεί για τη συμφωνία εκεχειρίας

Διεθνή / Γιατί το Ισραήλ βομβάρδισε ξανά τη Γάζα και τι ακολουθεί για τη συμφωνία εκεχειρίας

Η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ μπορεί να αποσκοπεί στο να αναγκάσει τη Χαμάς να κάνει νέες παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, μπορεί επίσης να σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας μεγάλης επιχείρησης στη Γάζα, με απρόβλεπτες συνέπειες
LIFO NEWSROOM
Project 2025: Ο συντάκτης του ακροδεξιού μανιφέστο λέει ότι ο Τραμπ έχει ξεπεράσει τα «πιο τρελά του όνειρα»

Διεθνή / Project 2025: Ο συντάκτης του ακροδεξιού μανιφέστο λέει ότι ο Τραμπ έχει ξεπεράσει τα «πιο τρελά του όνειρα»

Το Project 2025 υποστηρίζει την απαγόρευση της άμβλωσης, αλλά και ότι η κυβέρνηση «θα πρέπει να διατηρήσει έναν ορισμό του γάμου και της οικογένειας με βάση τη βίβλο»
LIFO NEWSROOM
Ακυρώθηκε το πτυχίο του Ιμάμογλου - Δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος

Διεθνή / Τουρκία: Ακυρώθηκε το πτυχίο του Ιμάμογλου - Δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, είναι ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της αντιπολίτευσης και θεωρείται ο ισχυρότερος αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές
LIFO NEWSROOM