Υπό κατάληψη τελούν περισσότερα από 700 σχολεία σε όλη τη χώρα, τα 250 εκ των οποίων στην Αττική, την ώρα που διαρκώς κλείνουν νέες σχολικές μονάδες ή τμήματα εξαιτίας κρουσμάτων κορωνοϊού.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί πραγματοποιήσαν πορείες στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες μεγαλουπόλεις, με βασικά αιτήματα να συγκροτηθούν τμήματα με (το πολύ) 15 μαθητές καθώς επίσης να προσληφθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας με στόχο να γίνονται τα μαθήματα στα σχολεία με ασφάλεια.
Η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο το θέμα της σχολικής στέγης, καθώς δεν μπορούν να βρεθούν επιπλέον σχολικές αίθουσες ώστε να είναι λιγότερα παιδιά σε κάθε τμήμα.
Σχετικά με θέμα κυλιόμενου ωραρίου λειτουργίας των σχολείων, η κ. Ζαχαράκη είπε ότι θα συζητηθεί κάτι τέτοιο μόνο εάν το θέσουν οι ειδικοί.
«Δεν έχει συζητηθεί το θέμα του κυλιόμενου ωραρίου. Αν, ωστόσο διαμορφωθούν συνθήκες λόγω κορωνοϊού και συζητήσουμε με την Επιτροπή μια άλλη συνθήκη εμείς θα έχουν την ευελιξία να το κάνουμε. Μόνο αν μας το πουν οι ειδικοί λόγω των ειδικών συνθηκών. Αυτή τη στιγμή όμως δεν τίθεται. Προχωράμε με τα προγράμματά μας κανονικά όπως είναι», τόνισε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι καταλήψεις είναι πολιτικά υποκινούμενες, ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε από την πλευρά του πως υπήρξαν ξεκάθαρες τοποθετήσεις δημάρχων - με συγκεκριμένο πολίτικο προφίλ - υπέρ των κινητοποιήσεων.
«Έχουμε πολλά πεδία διαφόρων, ας αφήσουμε τα σχολεία απ' έξω», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωποςμιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Την Ίδια στιγμή, πολλά σχολεία και ακόμα περισσότερα τμήματα σχολείων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, θα παραμείνουν κλειστά λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού, που εντοπίστηκαν είτε σε μαθητή, είτε σε εκπαιδευτικό.
Συνολικά μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, 26 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του υπουργείου Παιδείας, 114 σχολεία έχουν κλειστά τμήματα σε όλη τη χώρα, είτε δεν λειτουργούν καθόλου.
Δείτε εδώ την λίστα του υπουργείο Παιδείας με τα σχολεία που θα είναι κλειστά τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου λόγω κορωνοϊού