Οι ακυρωμένες πτήσεις έχουν αποκλείσει 25 ανθρώπους στην Ταϊτή εδώ και 6 μήνες: «Δεν μπορώ να κλαίω άλλο»

Οι ακυρωμένες πτήσεις έχουν αποκλείσει 25 ανθρώπους στην Ταϊτή εδώ και 6 μήνες: «Δεν μπορώ να κλαίω άλλο» Facebook Twitter
Από αριστερά Benjamin Baude, Kissy Ika Chavez Baude, Gaïa Baude Ika και Thierry Gourtay. (Teraihau Rio μέσω AP)
0

Ο κορωνοϊός προκάλεσε οδυνηρούς αποχωρισμούς και αργοπορημένες επιστροφές στα σπίτια τους σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ωστόσο η περίπτωση 25 κατοίκων από το Νησί του Πάσχα ξεχωρίζει. 

Εδώ και έξι μήνες έχουν αποκλειστεί στην Ταϊτή της γαλλικής Πολυνησίας. Τα παιδιά παραμένουν μακριά από τους γονείς, οι άντρες από τις γυναίκες τους. 

Η Mihinoa Terakauhau Pont, μια 21χρονη μητέρα που βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς που αποκλείστηκαν, πρόκειται να φέρει στον κόσμο τον δεύτερο γιο της από μέρα σε μέρα, αλλά δεν μπορεί να έχει τον σύζυγό της στο πλευρό της επειδή εκείνος βρίσκεται πίσω στο σπίτι τους. Ο πόνος την έχει εξαντλήσει. «Δεν μπορώ να κλαίω άλλο. Η καρδιά μου πάγωσε», λέει. 

Η Ταϊτή, ένας άλλοτε τροπικός παράδεισος, έχει γίνει για εκείνους κάτι σαν φυλακή. Πολύ κατέφτασαν τον Μάρτιο σκοπεύοντας να μείνουν απλώς για μερικές εβδομάδες - για δουλειά, διακοπές ή ιατρικές επεμβάσεις. Όμως αποκλείστηκαν εκεί όταν ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε σε όλη την υφήλιο και οι πτήσεις επιστροφής τους ακυρώθηκαν. 

Καθημερινά πηγαίνουν στις αρχές και εκλιπαρούν για βοήθεια σε ισπανικά, γαλλικά και αγγλικά. Έχουν σκεφτεί να ναυλώσουν αεροπλάνο ή να φύγουν με στρατιωτικό πλοίο κάνοντας ένα ταξίδι περίπου 4.200 χιλιομέτρων. Ωστόσο κάθε φορά που αναπτερώνονται λίγο οι ελπίδες τους, τα σχέδιά τους αποδεικνύονται είτε πολύ ακριβά είτε ανέφικτα. 

Με πληθυσμό περίπου 8.000 κατοίκους, το Νησί του Πάσχα είναι μια μικρή έκταση στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανάμεσα στην Πολυνησία, στο νότιο Ειρηνικό, και τη νότια Αμερική. Για τους κατοίκους του, η Ταϊτή υπήρξε ανέκαθεν η σύνδεσή τους με τον υπόλοιπο κόσμο. 

Μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας, οι αεροπορική εταιρία LATAM πραγματοποιούσε κανονικά πτήση επιστροφής από το Σαντιάγκο της Χιλής στο Νησί του Πάσχα και μετά στην Ταϊτή. Η LATAM είπε πως ανέστειλε το δρομολόγιο τον Μάρτιο λόγω κορωνοϊού και δεν έχει σχέδια επαναφοράς του. Καμία άλλη εταιρία δεν προσφέρει αντίστοιχη υπηρεσία. 

Η Terakauhau Pont έφτασε την Ταϊτή τον Ιανουάριο για να επισκεφθεί τον μεγάλο της γιο, που μένει σε κοντινό νησί με τους γονείς της. Επρόκειτο να επιστρέψει σπίτι της τον Μάρτιο. Ενώ οι εβδομάδες που προσπαθούσε να βρει πτήση επιστροφής γίνονταν μήνες, έμαθε πως ο σύζυγός της έχασε την δουλειά του σε ένα ξενοδοχείο λόγω του πλήγματος στον τουρισμό που προκάλεσε ο κορωνοϊός. 

Τώρα, η μητέρα της ξεκίνησε έναν κήπο και ο πατέρας της πηγαίνει για ψάρεμα ώστε να έχουν αρκετά τρόφιμα κάθε μέρα. «Είναι ο μοναδικός τρόπος επιβίωσης», είπε. Η ίδια έχει παρακαλέσει τις αρχές σε βοήθεια και έγραψε ακόμη και επιστολή στους κυβερνώντες της Χιλής και του Νησιού του Πάσχα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. «Είναι τόσο οδυνηρό για όλους μας», πρόσθεσε. 

Όπως εξήγησε, ο άνθρωπος που έχει προσπαθήσει περισσότερο να τους βοηθήσει είναι η Kissy Baude, μια 40χρονη τεχνικός που ζούσε για χρόνια στην Ταϊτή και επρόκειτο να ξεκινήσει την καινούργια της δουλειά στο Νησί του Πάσχα, από όπου κατάγεται, τον περασμένο Απρίλιο. 

Λόγω των επαφών της στην Ταϊτή, η Baude έχει γίνει ο ανεπίσημος εκπρόσωπος της ομάδας αλλά και ψυχολόγος τους. Η Baude είπε πως η ομάδα επιβίωσε χάρη στη γενναιοδωρία των κατοίκων, που τους παρέχει φαγητό και στέγη καθώς οι περισσότεροι από αυτούς έμειναν χωρίς χρήματα. 

Όπως λέει η ίδια, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, ανυπομονούσε να επιστρέψει στο Νησί του Πάσχα για να δει την μητέρα της, που της είχε ήδη ετοιμάσει δωμάτιο και την περίμενε. Τώρα όμως, ο σύζυγος της μητέρας της, παραμένει επίσης αποκλεισμένος μαζί της στην Ταϊτή, έχοντας ταξιδέψει εκεί για μια επέμβαση τον Μάρτιο.

Η Baude λέει πως μια εναλλακτική που εξετάζουν είναι να πάνε αεροπορικώς στο Λος Άντζελες και μετά στο Σαντιάγκο, ελπίζοντας να επαναπατριστούν από εκεί. Ωστόσο ακόμη και τότε, η επιστροφή τους δεν είναι βέβαιη και πολλοί στην ομάδα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος. 

Ανάμεσα στις 16 γυναίκες και τους 9 άντρες που βρίσκονται αποκλεισμένοι είναι επίσης επτά παιδιά, ηλικίας μεταξύ 2 και 14 ετών. Και η ομάδα αναμένεται να μεγαλώσει κι άλλο όταν περίπου στις 3 Οκτωβρίου, έρθει στον κόσμο ο γιος της Terakauhau Pont που με τον σύζυγό της σκοπεύουν να ονομάσουν Anuihere. 

Κάποιοι στην ομάδα δίνουν μάχη να βρουν μερικά χρήματα απλώς για να φάνε, ενώ άλλοι δυσκολεύονται πάρα πολύ συναισθηματικά. Τελευταία, κατάφεραν να συγκεντρώσουν μερικά χρήματα στο ίντερνετ μέσα από δυο σελίδες για δωρεές. 

Η Baude συγκινείται όταν μιλάει για την κατάστασή τους. Όπως λέει, κάποιοι φοβούνται μέχρι και να μιλήσουν για να μην έρθουν αντιμέτωποι με κυρώσεις στο Νησί του Πάσχα, αλλά εκείνη όχι. «Θέλουμε απλώς να επιστρέψουμε στα σπίτια μας», λέει. 

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πυρκαγιές στο Λος Άντζελες: Θα γίνουν οι πιο δαπανηρές στην ιστορία των ΗΠΑ σύμφωνα με την JPMorgan

Διεθνή / Πυρκαγιές στο Λος Άντζελες: Θα γίνουν οι πιο δαπανηρές στην ιστορία των ΗΠΑ σύμφωνα με την JPMorgan

Η μεγαλύτερη πυρκαγιά, γνωστή ως Palisades Fire, έχει ήδη κάψει σχεδόν 20.000 στρέμματα και κατατάσσεται ως μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία του Λος Άντζελε
LIFO NEWSROOM
Ο θάνατος εφήβου ξεσηκώνει οργή και αιματηρές συγκρούσεις στους δρόμους της Κίνας

Διεθνή / Ο θάνατος εφήβου ξεσηκώνει οργή και αιματηρές συγκρούσεις στους δρόμους της Κίνας

Το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Κίνα τα τελευταία χρόνια, με προηγούμενα περιστατικά να οδηγούν σε διαμαρτυρίες και αυστηρές ποινέ
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στο Λος Άντζελες: Η βίλα Γκετί και τα άλλα πολιτιστικά «διαμάντια» που κινδυνεύουν

Διεθνή / Φωτιά στο Λος Άντζελες: Η βίλα Γκετί και τα άλλα πολιτιστικά «διαμάντια» που κινδυνεύουν

Η βίλα Γκετί με τη συλλογή αρχαιοελληνικών αρχαιοτήτων, το ράντσο του Γουίλ Ρότζερς, το Eames House και άλλοι πολιτιστικοί θησαυροί του Λος Άντζελες κινδυνεύουν από τις καταστροφικές πυρκαγιές
LIFO NEWSROOM