Αποκαρδιωτικά είναι τα στατιστικά στοιχεία για την ψυχική υγεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.
Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με μία ψυχική διαταραχή, ενώ κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος αυτοκτονεί και η κατάθλιψη αναγνωρίζεται σήμερα ως μία πρωταρχική αιτία ασθένειας και αναπηρίας ανάμεσα σε παιδιά και εφήβους.
«Δεν μπορούμε άλλο να αγνοούμε την ανάγκη για μαζική αύξηση της επένδυσης στην ψυχική υγεία και πρέπει να δράσουμε μαζί, τώρα, για να κάνουμε την ποιοτική φροντίδα ψυχικής υγείας διαθέσιμη σε όλους όσοι τη χρειάζονται ώστε να αναρρώσουμε ταχύτερα από την κρίση του COVID-19», διαμηνύει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ο κ. Γκουτέρες επισημαίνει πως περίπου ένα δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με μία ψυχική διαταραχή, κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος αυτοκτονεί και η κατάθλιψη αναγνωρίζεται σήμερα ως μία πρωταρχική αιτία ασθένειας και αναπηρίας ανάμεσα σε παιδιά και εφήβους.
Όλα αυτά ήταν η πραγματικότητα ακόμα και πριν τον COVID-19, σημειώνει και παρατηρεί πως οι συνέπειες της πανδημίας στην ψυχική ευημερία των ανθρώπων είναι μόνο η αρχή. Ειδικότερα, εφιστά την προσοχή πως «πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων ενηλίκων, των γυναικών, των παιδιών και των ανθρώπων με υφιστάμενες παθήσεις ψυχικής υγείας, κινδυνεύουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να έχουν κακή υγεία αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα».
Στην κατεύθυνση αυτή, ο Αντόνιο Γκουτέρες προτάσσει πως η αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας είναι κεντρικής σημασίας για την υλοποίηση της Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης. «Αξίζει τη δέσμευσή μας» υπογραμμίζει και προσθέτει: «Πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Στις χαμηλού και μέσου εισοδήματος χώρες, περισσότερο από το 75% των ανθρώπων με ψυχικές παθήσεις δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία.
Καταληκτικά, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρει πως συνολικά οι κυβερνήσεις ξοδεύουν κατά μέσο όρο λιγότερο από το 2% του προϋπολογισμού υγείας στην ψυχική υγεία», τονίζοντας πως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Αλυσοδεμένοι ζουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας ζουν αλυσοδεμένοι σε 60 χώρες, σύμφωνα με σοκαριστική έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Άνδρες, γυναίκες και παιδιά- από 10 ετών- ζουν δεμένοι ή κλειδωμένοι σε περιορισμένους χώρους για εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια, στην Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αμερική.
Η έκθεση εξετάζει πώς οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας συχνά ζουν δεμένοι, από την οικογένειά τους ενάντια στη θέλησή τους στα σπίτια τους, ή σε υπερπλήρη και ανθυγιεινά ιδρύματα, εξαιτίας του στίγματος και της έλλειψης υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους αναγκάζονται να τρώνε, να κοιμούνται, να ουρούν και να αφοδεύουν στον ίδιο μικρό χώρο. Σε κρατικά ή ιδιωτικά ιδρύματα, όπως και σε θρησκευτικά κέντρα, τους δένουν για να τους περιορίζουν ή τους τιμωρούν, τους στερούν την τροφή και συχνά τους αναγκάζουν να παίρνουν φάρμακα ή φυτική σκευάσματα και είναι αντιμέτωποι και σωματική και σεξουαλική βία.
Η έκθεση περιλαμβάνει επιτόπιες έρευνες και μαρτυρίες από το Αφγανιστάν, την Μπουρκίνα Φάσο, την Καμπότζη, την Κίνα, την Γκάνα, την Ινδονησία, την Κένυα, τη Λιβερία, το Μεξικό, τη Μοζαμβίκη, τη Νιγηρία, τη Σιέρα Λεόνε, την Παλαιστίνη, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη.
Συνήθως, οικογένειες δένουν αυτούς τους ανθρώπους γιατί πιστεύουν ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι αποτέλεσμα «κακών πνευμάτων», ή επειδή πιστεύουν ότι το άτομο αυτό έχει αμαρτήσει. Συχνά, πρώτα στρέφονται σε «θεραπευτές πίστης» ή σε παραδοσιακούς θεραπευτές και απευθύνονται στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας μόνο ως τελευταία λύση.