Οι Αμερικανοί οικονομολόγοι Πολ Μίλγκρομ, 72 ετών, και Ρόμπερτ Γουίλσον, 83 ετών, τιμήθηκαν σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας για το 2020, «για βελτιώσεις στη θεωρία δημοπρασιών και επινοήσεις νέων μορφών δημοπρασιών».
«Οι νέες μορφές δημοπρασιών είναι ένα ωραίο παράδειγμα του πώς η βασική έρευνα μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει επινοήσεις που ωφελούν την κοινωνία», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών. «Οι δημοπρασίες βρίσκονται παντού και επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή. Οι φετινοί βραβευθέντες για τις οικονομικές επιστήμες Πολ Μίλγκρομ και Ρόμπερτ Γουίλσον βελτίωσαν τη θεωρία δημοπρασιών και επινόησαν νέες μορφές δημοπρασιών, προς όφελος των πωλητών, των αγοραστών και των φορολογουμένων σε όλο τον κόσμο», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Τwitter ο επίσημος ιστότοπος του Βραβείου Νόμπελ.
Νέες μορφές δημοπρασιών έχουν χρησιμοποιηθεί για το φάσμα των ραδιοφωνικών συχνοτήτων, για αλιευτικές ποσοστώσεις, για τις αερολιμενικές χρονοθυρίδες (σλοτ) και για τα περιθώρια εκπομπών ρύπων.
BREAKING NEWS:
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 12, 2020
The 2020 Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel has been awarded to Paul R. Milgrom and Robert B. Wilson “for improvements to auction theory and inventions of new auction formats.”#NobelPrize pic.twitter.com/tBAblj1xf8
Το 1994, οι αρχές των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν ένα από τα σχέδια δημοπρασιών τους προκειμένου να πωλήσουν ραδιοφωνικές συχνότητες, μια μέθοδος που ακολούθησαν από τότε και άλλες χώρες.
Ο Γουίλσον έδειξε πως οι ορθολογικοί υποβάλλοντες προσφορά τείνουν να καταθέτουν προσφορές κάτω από τη δική τους καλύτερη εκτίμηση αυτού που αποκάλεσε «κοινή αξία» - δηλαδή την αξία ενός προϊόντος που θεωρείται πως είναι η ίδια για όλους - από φόβο ότι θα πληρώσουν περισσότερα χρήματα.
Ο Μίλγκρομ συμπλήρωσε το σκεπτικό αυτό με θεωρίες για την «ιδιωτική αξία», όταν η τιμή κάποιου πράγματος εκλαμβάνεται διαφορετικά από τον κάθε έναν που υποβάλλει προσφορά.
Κατέδειξε πως μια μορφή δημοπρασίας θα δώσει στον πωλητή υψηλότερο αναμενόμενο έσοδο όταν οι υποβάλλοντες προσφορά γνωρίζουν περισσότερα για την αξία που αποδίδει ο καθένας στο προϊόν του στη διάρκεια της διαδικασίας προσφοράς.
Μιλώντας τηλεφωνικώς στους δημοσιογράφους, ο Γουίλσον καλωσόρισε τα καλά νέα του βραβείου και αποκάλυψε πως ο ίδιος έχει περιορισμένη προσωπική εμπειρία από συμμετοχή σε δημοπρασίες.
«Υποσχέθηκα στον εαυτό μου να μην συμμετάσχω ποτέ ενεργά σε δημοπρασία», είπε ο Γουίλσον. «Η σύζυγός μου επισημαίνει ότι αγοράσαμε μπότες του σκι από το eBay -- φαντάζομαι ότι αυτή ήταν μια δημοπρασία».
Ο Μίλγκρομ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters από το σπίτι του πως ο Γουίλσον, που μένει μόλις 50 μέτρα μακριά, ήρθε και του κτύπησε την πόρτα για να του πει ότι μοιράζονται το βραβείο, επειδή το τηλέφωνό του ήταν σε σίγαση και μπορεί να κοιμόταν.
Ο Μίλγκρομ υποβάθμισε την κατάρα του νικητή, λέγοντας ότι το κυριότερο είναι να είναι κανείς ενήμερος για αυτήν. Όταν του ζητήθηκε να δώσει το παράδειγμα ενός πελάτη που δεν αντιλαμβάνεται ή δεν εμπιστεύεται μια πρωτότυπη προσέγγιση, είπε: «Για παράδειγμα, είχαμε προτείνει ένα σχέδιο για τη δημοπρασία C-band, τη δημοπρασία του φάσματος των ραδιοφωνικών συχνοτήτων για χρήση στο 5G. Προτάθηκε στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών και αποφάσισαν αντί γι΄αυτό να κάνουν κάτι πιο παραδοσιακό. Άρα αυτό είναι απλώς ένα παράδειγμα».
Ακόμα και αν έχουν όλα τα δεδομένα στη διάθεσή τους σήμερα, οι υποβάλλοντες προσφορά συχνά πληρώνουν την αβεβαιότητα, είπε ο Μίλγκρομ. «Για παράδειγμα, αν καταθέτατε προσφορά για πετρέλαιο σε μια περιοχή και δεν ξέρετε πόσο πετρέλαιο υπάρχει εκεί. Τα δεδομένα δεν θα είναι διαθέσιμα μέχρι να έχει γίνει η εξόρυξη, ή αν υποβάλετε προσφορά για ραδιοφωνικές συχνότητες και θέλετε να ξέρετε την αξία τους, αυτό εξαρτάται από τη ζήτηση που θα υπάρξει στο μέλλον ή τι πρόκειται να συμβεί με την τεχνολογία στο μέλλον».
«Πρέπει να κάνετε εκτιμήσεις που μόνο πολύ 'στο περίπου' καθοδηγούνται από τα δεδομένα. Αν οι εκτιμήσεις σας είναι λάθος, τότε έχετε την κατάρα του νικητή», είπε ο Μίλγκρομ. Το βραβείο οικονομίας, το οποίο κατά το παρελθόν έχουν κερδίσει προσωπικότητες όπως ο Πολ Κρούγκμαν και ο Μίλτον Φρίντμαν, ήταν το τελευταίο από τα έξι βραβεία που δόθηκαν φέτος, μια χρονιά κατά την οποία τα Νόμπελ έχουν επισκιαστεί από την πανδημία της COVID-19.
Το βραβείο οικονομίας το οποίο κατά το παρελθόν έχουν κερδίσει προσωπικότητες όπως ο Πολ Κρούγκμαν και ο Μίλτον Φρίντμαν, ήταν το τελευταίο από τα έξι βραβεία που δόθηκαν φέτος, μια χρονιά κατά την οποία τα Νόμπελ έχουν επισκιαστεί από την πανδημία της COVID-19.
Η δεξίωση για τους νικητές που διοργανωνόταν παραδοσιακά τον Δεκέμβριο έχει ακυρωθεί και άλλα τμήματα των εορτασμών πραγματοποιούνται ψηφιακά ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας.
Το Νόμπελ Οικονομίας, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, δεν είναι ένα από τα πέντε αρχικά βραβεία που δημιουργήθηκαν με τη διαθήκη το 1895 του βιομηχάνου και εφευρέτη της δυναμίτιδας Άλφρεντ Νόμπελ, αλλά καθιερώθηκε από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας και απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1969.
Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ σχεδιάζει μια διαφορετική τελετή απονομής αν και σε περιορισμένη μορφή λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Άλφρεντ Νόμπελ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια