Η πανδημία κορωνοϊού παρουσιάζει ήπιες αυξητικές τάσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη που μίλησε στην καθιερωμένη ενημέρωση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.
«Εκτιμούμε ότι δεν είναι πάνω από 20.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα σήμεραμ χωρίς όμως να αποκλείουμε να κάνουμε λάθος», σχολίασε, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους από την μείωση της θερμοκρασίας στο περιβάλλον, που εντείνει τα φαινόμενα συνωστισμού σε εσωτερικούς χώρους. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα, ο κ. Μαγιοργκίνης εξήγησε ότι δεν μπορεί να γίνει μια ακριβής εκτίμηση - όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς.
Αναφερόμενος στο σημερινό αρνητικό ρεκόρ που σημείωσε η Ελλάδα, ο καθηγητής επισήμανε πως για πρώτη φορά καταγράφηκαν 500 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα σε ένα εικοσιτετράωρο, κάνοντας λόγο για «ευαίσθητη τάση σταθεροποίησης στην Αττική» που «μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη».
Ο κ. Μαγιοργκίνης διευκρίνισε ότι από τα 508 σημερινά κρούσματα, τα 227 αφορούν την Αττική και τα 63 την Θεσσαλονίκη, παρατηρώντας ότι υπάρχει αύξηση νέων διαγνώσεων στην περιφέρεια της χώρας.
Αναφερόμενος στους διασωληνωμένους, επισήμανε ότι πλέον είναι σταθερά πάνω από 80 σε καθημερινή βάση, έχοντας στο παρελθόν αγγίξει και τους 100. Εκτίμησε ε ότι προς το παρόν, το σύστημα υγείας πιέζεται μεν αλλά δείχνει να αντέχει.
Προβληματισμό δημιουργεί το στοιχείο που αφορά όσους καταλήγουν από κορωνοϊό καθώς παρατηρείται αύξηση του ημερήσιου αριθμού θανάτων, από τους πέντε στους επτά. Όπως είπε ο καθηγητής πρόκειται κυρίως για ανθρώπους ηλικίας άνω των 70 ετών με αρκετά υποκείμενα νοσήματα.
Ερωτηθείς για τον δείκτη Rt1 και το κατά πόσο σχετίζεται με την αύξηση των θανάτων τις τελευταίες ημέρες, ξεκαθάρισε ότι ο αριθμός αυτός δεν σχετίζεται με τους νεκρούς, αλλά καταδεικνύει πως «η επιδημία βρίσκεται σε μία κατάσταση ανακύκλωσης».
«Κατά περιόδους βρισκόμαστε πάνω από το ένα ή κάτω από το ένα» συμπλήρωσε ο κ. Μαγιοργκίνης, επισημαίνοντας πως η συντριπτική πλειονότητα των θανόντων ήταν μεγάλοι σε ηλικία. Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου για την προστασία των ηλικιωμένων που αποτελούν ευάλωτη κατηγορία του πληθυσμού.
Το «κέντρο βάρους» της επιδημίας παραμένει στην Αττική και ουδείς μπορεί να αποφανθεί για την ώρα για το αν η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Παράλληλα υπογράμμισε την ανοδική τάση και σε άλλες περιοχές της χώρας. «Είναι επιβεβλημένη πλέον η αυστηρή τήρηση των μέτρων από όλους καθώς η πτώση της θερμοκρασίας θα σημάνει και αύξηση της μεταδοτικότητας».