Νέα τροπή παίρνει η δίκη της Χρυσής Αυγής καθώς η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, αμφισβήτησε την πρόταση της εισαγγελέως, Αδαμαντίας Οικονόμου.
H πρόεδρος εξήγησε ότι δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός της εισαγγελέως ότι όλοι οι καταδικασθέντες, εκτός του Μιχαλολιάκου, έχουν λευκό ποινικό μητρώο κι αναφέρθηκε σε καθείρξεις και ποινές που έχουν επιβληθεί για άλλες υποθέσεις, όπως για παράδειγμα για ληστείες.
Η Αδαμαντία Οικονόμου υποστήριξε ότι με βάση τα ποινικά μητρώα προκύπτει μεν ότι οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για ποινές κάθειρξης για διάφορα αδικήματα, εντούτοις, όπως είπε, δεν διαφοροποίησε γι' αυτούς την πρότασή της, γιατί έχουν εκτίσει τις ποινές τους, έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους όρους που τους έχουν επιβληθεί.
Η Μαρία Λεπενιώτη έκρινε ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση για τις αναστολές. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε να δοθεί εισαγγελική πρόταση ή διευκρινίσεις αναφορικά με τους καταδικασθέντες που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο λόγω πολυετών καθείρξεων, όπως οι δράστες της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν, Χρήστος Στεργιόπουλος και Διονύσης Λιακόπουλος.
Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, η πρόεδρος του δικαστηρίου έψεξε την εισαγγελέα για τη χθεσινή της επιχειρηματολογία ότι οι καταδικασθένετες δεν πρόκειται να τελέσουν νέα αδικήματα, επειδή η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί.
Παράλληλα χαρακτήρισε αναληθές το ότι ο Γιάννης Λαγός δεν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους, όπως είπε η εισαγγελέας, αναφερόμενη σε δικαστικές αποφάσεις που δείχνουν πως τους είχε παραβιάσει. Η πρόεδρος ζήτησε από την εισαγγελέα να αναζητήσει το βούλευμα που αναφέρεται σε παράβαση περιορισμού διαμονής από τον κατηγορούμενο Λαγό και διέκοψε για αύριο στις 11 το πρωί.
Μετά την εξέλιξη αυτή, το δικαστήριο θα μελετήσει όλους τους φακέλους, καθώς το αν κριθεί κάποιος ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων είναι κομβικής σημασίας θέμα για το αν θα του δοθεί ή όχι ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.
Ενδεικτικά, αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των προσώπων που η κ. Οικονόμου συμπεριέλαβε στην πρότασή της για χορήγηση αναστολών είναι και οι δύο δράστες της δολοφονίας Λουκμάν, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα σε κάθειρξη 21 ετών, έχουν εκτίσει τις ποινές τους και είναι ελεύθεροι. Δεν εξειδίκευσε την ποινή των 13 μηνών που είχε επιβληθεί το 1979 στον Νίκο Μιχαλολιάκο για την υπόθεση τοποθέτησης βόμβας στον κινηματογράφο «Έλλη» με 18 τραυματίες.
Με πληροφορίες από efsyn/ΣΚΑΪ/ΑΠΕ-ΜΠΕ