Κορωνοϊός: Μείωση κρουσμάτων για δεύτερη συνεχή ημέρα - Ανησυχία για Αττική και κλειστές δομές

Κορωνοϊός: Μείωση κρουσμάτων για δεύτερη συνεχή ημέρα - Ανησυχία για Αττική και κλειστές δομές Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Μετά από ημέρες με σταθερά τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού άνω των 200, για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο οι μολύνσεις παρουσίασαν μείωση. 

Πρόκειται για τα λιγότερα κρούσματα από τις 10 Αυγούστου, οπότε και είχαν ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ 126 νέες μολύνσεις. 

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αυτός δεν είναι λόγος εφησυχασμού, καθώς παραμένουν πολλοί λόγοι ανησυχίας.

285 οι νεκροί

Παρότι τα κρούσματα μειώθηκαν, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά πέντε. Μετά το θάνατο, την περασμένη Πέμπτη, 47χρονου στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, που διαπιστώθηκε πως ήταν θετικός στον κορωνοϊό και χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 285. 

Χθες κατέληξαν ένας 74χρονος στην Μυτιλήνη, καθώς και δύο γυναίκες στην Θεσσαλονίκη, από τα γηροκομεία τα οποία είναι σε καραντίνα (μία 75χρονη από το Ασβεστοχώρι και μία 92χρονη από τον Εύοσμο).

Οι κλειστές δομές, ιδίως οι οίκοι ευγηρίας όπου εντοπίζονται εσχάτως πολλές εστίες, απασχολούν ιδιαίτερα τους ειδικούς. Υπενθυμίζεται δε, πως ο αριθμός των νεκρών στον οίκο ευγηρίας του Ασβεστοχωρίου έφτασε τους 24. 

Επιπλέον, πηγή ανησυχίας παραμένει η Αττική όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα κρούσματα σε καθημερινή βάση, καθώς και η διασπορά του ιού στις ηλικιακές ομάδες 50 με 60 ετών.

Σχετικά με την έξαρση των κρουσμάτων με την επιστροφή των εκδρομέων, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε το Σάββατο πως υπάρχει μια ανησυχία ιδίως στην Αττική που «είναι ένα μεγάλο αστικό κέντρο, έχει πολλούς ανθρώπους και η δυνατότητα να περιχαρακώσουμε την επιδημία με τοπικά μέτρα είναι ελάχιστη έως μηδαμινή».

«Είναι πολύ εύκολη η αναπαραγωγή ορφανών κρουσμάτων που δεν σχετίζονται μεταξύ τους και είναι και γενικά δύσκολη η εφαρμογή μέτρων οπότε με την επιστροφή των εκδρομέων ίσως να δούμε μια μικρή αύξηση στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη διασπορά του ιού και στις ηλικίες 50 – 60 ετών, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως «οι νέοι μάς άκουσαν, έδειξαν μια συγκατάβαση στα μέτρα και το θεωρώ πολύ θετικό ωστόσο βλέπουμε ότι η αποτελεσματικότητα των μέτρων δεν πηγαίνει πολύ καλά στα 50 – 60 και αυτό πρέπει να μας απασχολεί. Ή είναι η μετάδοση από τους νέους που δεν νομίζω ή ότι ο πυρήνας στην ηλικία 50-60 ετών έχει παραμείνει και πρέπει να δούμε πως θα τον αντιμετωπίσουμε».

Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις συνέπειες της COVID-19

Εν τω μεταξύ, πραγματοποιείται σήμερα στη Βουλή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Η συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, θα διεξαχθεί έπειτα από πρωτοβουλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, η συζήτηση θα αρχίσει στις 17:00, με αγόρευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των προέδρων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ενός ή δύο υπουργών. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί, χωρίς να διεξαχθεί ψηφοφορία, σε μία συνεδρίαση.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ