Bloomberg: Η Ελλάδα προσφέρει φοροελαφρύνσεις για να προσελκύσει εργαζόμενους από όλο τον κόσμο

Bloomberg: Η Ελλάδα προσφέρει φοροελαφρύνσεις για να προσελκύσει εργαζόμενους από όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Bloomberg: Η Ελλάδα προσφέρει φοροελαφρύνσεις για να προσελκύσει εργαζόμενους από όλο τον κόσμο
0

Η Ελλάδα προσφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις για να δελεάσει εργαζόμενους από οπουδήποτε στον κόσμο, γράφει σε άρθρο του το Bloomberg.

Η Ελλάδα θέλει να χρησιμοποιήσει το σταθερό ιστορικό που έχει σημειώσει στην καταπολέμηση του κορωνοϊού ως έναν τρόπο για να προσελκύσει τους ανθρώπους να μετακομίσουν στη χώρα και υπόσχεται ότι το μισό τους εισόδημα θα είναι αφορολόγητο συνεχίζει.

«Τεχνολογία σημαίνει ότι μπορούμε τώρα να επιλέξουμε πού ζούμε και εργαζόμαστε», δήλωσε ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σχολιάζοντας σχετικά στο Bloomberg.

Η Ελλάδα «μπορεί τώρα να προσφέρει φορολογικά κίνητρα μαζί με τον ήλιο», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα κέρδισε διεθνή έπαινο για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία την περασμένη άνοιξη. Η χώρα έχει θέσει ένα δεύτερο lockdown σε εφαρμογή σε μια προσπάθεια να σταματήσει η πιο πρόσφατη εξάπλωση του ιού.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μητσοτάκη προσπαθεί να δελεάσει τις επενδύσεις στη χώρα ακολουθώντας περισσότερα από τέσσερα χρόνια αριστερής κυβέρνησης λιγότερο φιλικής προς τις επιχειρήσεις, αναφέρει το Bloomberg.

Συνεχίζει δε, λέγοντας πως, η προσέλκυση ξένων και η αντιστροφή της διαρροής εγκεφάλων θεωρούνται κλειδιά για την ανατροπή της απόδοσης της χώρας μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, που κόστισε περίπου το 25% της οικονομικής παραγωγής.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει περαιτέρω μείωση 9% του ΑΕΠ το 2020 λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ανεργία αναμένεται να φθάσει περίπου το 18%, σημαντικά χαμηλότερο από τα επίπεδα του 30% που παρατηρήθηκαν στο απόγειο της κρίσης. Ωστόσο εξακολουθεί να είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.

Η Microsoft Corp. και η Volkswagen AG ανακοίνωσαν και οι δύο σχέδια για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά η χώρα χρειάζεται πολύ περισσότερη βοήθεια εάν ελπίζει στην αντιμετώπιση μιας νέας οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας.

Ο Οίκος αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη το υψηλό δυναμικό ανάπτυξης, υπενθυμίζει το Bloomberg.

Με το νέο σχέδιο αυτό των κινήτρων, η ελληνική κυβέρνηση εστιάζει επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και στους εργαζομένους ή στους αυτοαπασχολούμενους που μπορεί να χρειαστεί να φύγουν λόγω του Brexit.

Η Ελλάδα εφαρμόζει επί του παρόντος φορολογικό συντελεστή 44% για κέρδη άνω των 40.000 ευρώ. Τα νέα κίνητρα θα ισχύουν για επτά χρόνια το πολύ για εργαζόμενους που θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους βάση στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την εθνικότητα και τον τύπο εργασίας, αν και θα ισχύει μόνο για νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα το 2021.

Η προσφορά θα είναι επίσης διαθέσιμη σε Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό εάν επιστρέψουν.

Η Ελλάδα έχει ήδη ένα πρόγραμμα για να προσελκύσει πλούσιους επενδυτές μέσω ενός σταθερού φορολογικού συντελεστή για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και είναι πρόθυμοι να αλλάξουν χώρα διαμονής.

Η χώρα έχει επίσης μειωμένο ποσοστό για ξένους συνταξιούχους, καταλήγει το Bloomberg.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ