Σε «εφιάλτη» έχουν εξελιχθεί οι πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, σε ό,τι αφορά την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι αυτό το διάστημα έχει καταγραφεί το 31% των συνολικών θανάτων στη χώρα μας.
Τις 11 πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει 284 θανάτους και πλέον οι νεκροί στη χώρα μας ανέρχονται σε 909, με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες. Το ίδιο διάστημα έχει εκτοξευθεί ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ μέσα σε 11 ημέρες έχουν ανακοινωθεί 24.103 νέα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε 63.321.
Ο μήνας ξεκίνησε με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώσει την 1η Νοεμβρίου 1.678 κρούσματα και 9 θανάτους, ενώ εκείνη την ημέρα οι διασωληνωμένοι ήταν 140. Χθες, οι θάνατοι σε 24 ώρες κατέγραψαν νέο «μαύρο» ρεκόρ και έφτασαν τους 43, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 297, επίσης ο υψηλότερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας.
Αναλυτικά τα στοιχεία από την 1η Νοεμβρίου έως και χθες:
- 1/11 1.678 νέα κρούσματα- 9 θάνατοι
- 2/11 1.152 νέα κρούσματα- 7 θάνατοι
- 3/11 2.166 νέα κρούσματα- 13 θάνατοι
- 4/11 2.646 νέα κρούσματα- 18 θάνατοι
- 5/11 2.917 νέα κρούσματα- 29 θάνατοι
- 6/11 2.448 νέα κρούσματα- 14 θάνατοι
- 7/11 2.556 νέα κρούσματα- 34 θάνατοι
- 8/11 1.914 νέα κρούσματα- 35 θάνατοι
- 9/11 1.490 νέα κρούσματα- 41 θάνατοι
- 10/11 2.384 νέα κρούσματα- 41 θάνατοι
- 11/11 2.752 νέα κρούσματα- 43 θάνατοι
«Δεν απέχουμε από τις εικόνες της Ιταλίας»
Τα δεδομένα αυτά έχουν αυξήσει κατακόρυφα την πίεση που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, προειδοποίησε σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλονίκη ότι δεν απέχουμε πολύ από τις εικόνες που είδαμε στα νοσοκομεία της Ιταλίας, στο πρώτο κύμα της πανδημίας.
Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι η κατάσταση είναι κρισιμότατη και έκανε έκκληση στους πολίτες της Θεσσαλονίκης να μετακινούνται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.
«Κάνω επίσης έκκληση στους συναδέλφους γιατρούς που μπορούν να βοηθήσουν, να έρθουν στη Θεσσαλονίκη, γιατί υπάρχει ανάγκη για γιατρούς στα νοσοκομεία μας. Οι άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή εξαντλούνται και πρέπει όλοι να τους βοηθήσουμε», πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Ζητάμε γιατρούς από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Οι Θεσσαλονικείς γιατροί ανταποκρίνονται επαρκώς και διαρκώς, αλλά δεν ξέρουμε πού θα φτάσουμε. Δεν απέχουμε πολύ από τις εικόνες που είδαμε στα νοσοκομεία στην Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος και συμπλήρωσε ότι θα νικήσουμε την πανδημία, ακόμα και αν χρειαστεί να παρέχουμε βοήθεια στους ανθρώπους σε δημόσιους χώρους.
«Σχεδόν 1 στους 5 διασωληνώνεται»
Σχεδόν 1 στους 5 διασωληνώνεται, ενώ υπάρχει και αύξηση των νεαρότερων στις μονάδες εντατικής θεραπείας, δήλωσε η διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος« Θεσσαλονίκης, Γλυκερία Βλαχογιάννη.
«Όταν έχουμε 600 κρούσματα θετικά καθημερινά, το 10% από αυτά να χρειαστεί νοσηλεία, είναι πολύ μεγάλος αριθμός. Τώρα από αυτά που εισάγονται, επίσης, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ασθενών θα διασωληνωθεί. Σχεδόν 1 στους 5 διασωληνώνεται. Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων, όπως είναι πολύ μεγάλος και ο αριθμός των θανάτων που έχουμε», δήλωσε στην ιστοσελίδα iatropedia.
Η ίδια τόνισε ότι υπάρχει αύξηση νοσηλευομένων στις ηλικίες 40-64, αλλά και σε μικρότερες ηλικίες: «Στις ΜΕΘ έχουμε και νεότερους σε ηλικία, δυστυχώς. Είναι 40άρηδες, 50άρηδες και πιο μικρές ηλικίες. Σήμερα για παράδειγμα χρειάστηκε νοσηλεία ένας 27χρονος, μια 38χρονη, είναι μικρές ηλικίες αυτές. Και δεν έχουν απαραίτητα και υποκείμενα νοσήματα όλοι. Υπάρχουν και άνθρωποι χωρίς κανένα νόσημα. Είναι απλά η αντίδραση του κάθε οργανισμού», ανέφερε σχετικά.
Η πλειοψηφία των ασθενών ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 65 ετών, η οποία παρουσιάζει συνοδά νοσήματα, σημείωσε. ««Τα συνήθη προβλήματα που έχουμε, είναι τα ίδια με το πρώτο κύμα, δηλαδή: διαβήτης, υπέρταση, παχυσαρκία. Αλλά εκτός από αυτά έχουμε ασθενείς με τελείως ελεύθερο ιστορικό», συμπλήρωσε.
Χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε ότι μέχρι την Κυριακή θα προστεθούν άλλες 50 κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό στη βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα πρόκειται για: 6 στο ΑΧΕΠΑ, 7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, 5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, 5 στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, 15 στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο, 6 στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών και 6 στο Νοσοκομείο Γεννηματάς.