«Από τη Θράκη στο Διάστημα»: Ιστορίες μαθητικής αναζήτησης και επιχειρηματικής τόλμης στο Ίδρυμα Ευγενίδου

«Από τη Θράκη στο Διάστημα»: Ιστορίες μαθητικής αναζήτησης και επιχειρηματικής τόλμης στο Ίδρυμα Ευγενίδου Facebook Twitter
0

Το Νέο Webcast από το Ίδρυμα Ευγενίδου «Από τη Θράκη στο Διάστημα: 
Ιστορίες μαθητικής αναζήτησης και επιχειρηματικής τόλμης», θα μεταδοθεί σήμερα το απόγευμα στις 6μμ, ζωντανά μέσω Zoom και Youtube. 

Στη διαδικτυακή συνάντηση «Από τη Θράκη στο Διάστημα: Ιστορίες μαθητικής αναζήτησης και επιχειρηματικής τόλμης» θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της επιχειρηματικής και της μαθητικής κοινότητας που θα συζητήσουν με τον διευθυντή του Πλανηταρίου, κ. Μάνο Κιτσώνα για τις δυσκολίες και τις νέες ευκαιρίες που προσφέρει η διαστημική έρευνα.

Στον πυρήνα της συζήτησης θα είναι η μεγάλη επιτυχία πέντε μαθητών λυκείου από την Θράκη, που κέρδισαν στο πανελλήνιο διαγωνισμό και το πείραμά τους επελέγη για να ταξιδέψει στην στρατόσφαιρα, με τον πύραυλο New Sheppard της Blue Origin. 

«Από τη Θράκη στο Διάστημα»: Ιστορίες μαθητικής αναζήτησης και επιχειρηματικής τόλμης στο Ίδρυμα Ευγενίδου Facebook Twitter

Καλεσμένοι ομιλητές στο 5ο webcast του Ιδρύματος Ευγενίδου, είναι οι:

-Χρήστος Γιορδαμλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Prisma Electronics, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, με σπουδές στο Management & Marketing, κατέχει τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου της Prisma Electronics από το 1996 και είναι Μέλος Δ.Σ. εταιρειών με έμφαση σε νέες τεχνολογίες. Είναι εκλεγμένος Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών & Βιοτεχνιών Έβρου, καθώς και του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών.


Από το 1991 που πρωτοξεκίνησε η λειτουργία της Prisma Electronics έχει υλοποιήσει εκατοντάδες έργα που αφορούν σε έργα Πληροφορικής στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ανάπτυξη λογισμικού, σχεδίαση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και παραγωγή αυτών, διαδικασίες Ελέγχου Ποιότητας Συστημάτων και παραγωγής ηλεκτρονικών υποσυστημάτων κ.ά. Συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη των προϊόντων της Prisma Electronics, με έμφαση στην διαχείριση γνώσης από αισθητήρες και ανθρώπους, ενώ κατευθύνει τα ερευνητικά έργα της εταιρείας, όπως τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς (ESA, Airbus, CERN κ.α.
H Prisma Electronics παρέχει τεχνολογικές λύσεις για επιχειρήσεις και οργανισμούς. Μέσω του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης που διαθέτει, σχεδιάζει, αναπτύσσει και παράγει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων πληροφορικής, ασύρματων συστημάτων και ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών.

«Από τη Θράκη στο Διάστημα»: Ιστορίες μαθητικής αναζήτησης και επιχειρηματικής τόλμης στο Ίδρυμα Ευγενίδου Facebook Twitter


-Ομάδα Thrace in Space του 2ου Λυκείου Ξάνθης (Βραβευμένη ομάδα μαθητών Β΄ & Γ΄ Λυκείου, οι οποίοι κατασκεύασαν ένα πείραμα που θα εκτοξευθεί στη στρατόσφαιρα με τον πύραυλο NEW SHEPARD της εταιρείας BLUE ORIGIN, όπου και θα παραμείνει για κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα σε συνθήκες μικροβαρύτητας, για να επιστρέψει τελικά πίσω στην επιφάνεια της Γης. Οι μετρήσεις θα εξεταστούν από την ομάδα, η οποία θα καταλήξει σε συμπεράσματα. Το πείραμα των παιδιών αφορά τη νιτρική αναγωγάση (NR) και πώς αυτή αντιδρά σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Την ομάδα συγκροτούν οι: Άννα Κανατά, Γιώργος Κοσμίδης, Αναστάσης Παυλίδης, Θανάσης Προύντζος, Δημήτρης Μάνος, με την σύμπραξη των καθηγητών Θωμά Αλεξόπουλου, Φυσικού, MSc Materials, και Αναστασίας Πεχτελίδου, Βιολόγου, με πλούσια εκπαιδευτική και ερευνητική δράση).

-Θωμάς Αλεξόπουλος, Φυσικός, MSc Materials, επιβλέπων καθηγητής της ομάδας Thrace In Space.

-Δρ Μάνος Κιτσώνας, Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, ενός από τα μεγαλύτερα και καλύτερα πλανητάρια στον κόσμο. Συμμετείχε στην ομάδα που το σχεδίασε από το 1998 και στη συνέχεια σε όλα τα στάδια κατασκευής και εξοπλισμού του. Διετέλεσε Τεχνικός Διευθυντής από την έναρξη λειτουργίας του το 2003 έως το 2014, οπότε και ανέλαβε την Διεύθυνσή του. Συμμετέχει επίσης στην ομάδα παραγωγής παραστάσεών του, που από το 2002 έχει δημιουργήσει περισσότερες των 30 παραστάσεις με θέμα την Αστρονομία, την Αστροφυσική και την εξερεύνηση του Διαστήματος. Επίσης, έχει σχεδιάσει και επιβλέψει όλες τις τεχνικές αναβαθμίσεις του. Είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών του ΕΜΠ, μέλος του Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρίας Πλανηταρίων (IPS) και επικεφαλής της επιτροπής βραβείων της.

Την διαδικτυακή συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Πάνος Σάκκας, αρχισυντάκτης του Newsroom στη LiFO.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά το Webcast στις 6μμ εδώ

 

Info

Για περισσότερες πληροφορίες:

Γραφείο Τύπου Ιδρύματος Ευγενίδου, Κα Λία Κούτσικα, 210 9469 684, [email protected]

Κα Ηρώ Δεπάστα, 210 9469 615, [email protected]

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM