Εντάλματα σύλληψης για 101 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων γιατροί και δικηγόροι, εξέδωσαν οι αρχές στην Τουρκία με την κατηγορία ότι έχουν σχέση με την τρομοκρατία.
Ήδη οι 74 κρατούνται, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.
Οι αρχές εξαπέλυσαν την επιχείρηση από τη νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιάρμπακιρ και αναζήτησαν τους υπόπτους σε τέσσερις πόλεις και συνολικά 106 διευθύνσεις κατοικιών, ανέφερε πηγή των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.
Οι ύποπτοι πιστεύεται ότι συνδέονται με το Συνέδριο Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK), για το οποίο η πηγή και το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu υποστήριξαν πως πρόκειται για το νομοθετικό σκέλος του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
To Anadolu μετέδωσε πως οι αρχές βρήκαν όπλα, έγγραφα και ψηφιακό υλικό στις διευθύνσεις των υπόπτων.
Η Μιλένα Μπουγιούμ, ακτιβίστρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, δήλωσε πως οι συλλήψεις δικηγόρων έρχονται σε σύγκρουση με πρόσφατες δηλώσεις περί μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη, για τις οποίες έχει κάνει λόγο και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Χθες, Πέμπτη, ο στενός σύμμαχος του Ερντογάν και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς είχε υπογραμμίσει σε συνέντευξή του τη σημασία του δικαστικού συστήματος.
«Οι επιδρομές αυτές είναι το αντίθετο του είδους της μεταρρύθμισης για την οποία είχε μιλήσει μόλις χθες ο Αρίντς, όπου οι κρατήσεις είναι σπάνιες και οι δικαστές λαμβάνουν 'αποφάσεις υπέρ της ελευθερίας'», έγραψε η Μπουγιούμ στο Twitter.
Η ίδια δήλωσε πως το DTK είναι μια οργάνωση ομπρέλα της κοινωνίας των πολιτών.
Στο μεταξύ, ο Μπουλέντ Αρίντς απηύθυνε σήμερα έκκληση να αποφυλακισθούν ο εξέχων κούρδος πολιτικός Σελαχατίν Ντεμιρτάς και ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά, οι οποίοι έχουν συλληφθεί μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας και μερικά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει την απελευθέρωση του Ντεμιρτάς και του Καβαλά, υπογραμμίζοντας πως η συνεχιζόμενη κράτησή τους για χωριστές υποθέσεις σηματοδοτεί άσκηση πολιτικής πίεσης στους δικαστές.
Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αμφισβητείται στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την καταστολή που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος και οδήγησε στη φυλάκιση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, δημοσιογράφων περιλαμβανομένων.
Επικριτές λένε πως η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την απόπειρα πραξικοπήματος ως πρόσχημα για να καταστείλει τους διαφωνούντες.
Παρά το γεγονός ότι δικαστήρια έχουν διατάξει την αποφυλάκισή τους, ο Ντεμιρτάς, πρώην επικεφαλής του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), βρίσκεται στη φυλακή εδώ και περισσότερο από τέσσερα χρόνια ενώ ο Καβαλά, ο οποίος κατηγορείται ότι βοήθησε να οργανωθεί η απόπειρα πραξικοπήματος, είναι φυλακισμένος εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια.
Σε συνέντευξή του στο κανάλι Haberturk, ο Αρίντς δήλωσε πως τάσσεται κατά της παράτασης της κράτησης του Ντεμιρτάς και πως τον έχει σοκάρει η συνεχιζόμενη κράτηση του Καβαλά.
«Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή εδώ και τρία με τέσσερα χρόνια. Η σύλληψη δεν πρέπει να μετατρέπεται σε τιμωρία», δήλωσε ο Αρίντς, ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της τουρκικής προεδρίας.
Οι κατηγορίες κατά του Ντεμιρτάς σχετίζονται με τον ρόλο του σε βίαιες διαμαρτυρίες κατά της αδράνειας του τουρκικού στρατού στη διάρκεια επίθεσης στην πόλη Κομπάνι των Κούρδων της Συρίας.
Ο Αρίντς πρόσθεσε: «Με σοκάρει το γεγονός ότι (ο Καβαλά) εξακολουθεί να κρατείται. Είναι ανάγκη να απελευθερωθεί. Όταν διάβασα αυτά τα κατηγορητήρια, είπα πως ούτε παιδί δεν θα τα έγραφε αυτά».
Τα σχόλια του Αρίντς επικρίθηκαν από τους εθνικιστές του κόμματος MHP, συμμάχου του κυβερνώντος κόμματος AKP του Ερντογάν. Το AKP μαζί με το MHP έχουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Ο Γιλντιράι Τσιτσέκ, σύμβουλος επικοινωνίας του ηγέτη του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απάντησε στον Αρίντς περιγράφοντας τον Ντεμιρτάς ως φονιά και τρομοκράτη που είναι μέλος του παράνομου PKK. «Να 'χει την κατάρα του Θεού ο τρομοκράτης, από τον οποίο εντυπωσιαστήκατε», έγραψε ο Τσιτσέκ στο Twitter.
Αν καταδικασθεί, ο Ντεμιρτάς κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 142 ετών για τρομοκρατία. Ο Καβαλά, ο οποίος είναι τώρα φυλακισμένος με κατηγορίες για κατασκοπεία που σχετίζονται με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, είχε νωρίτερα αθωωθεί για κατηγορίες που σχετίζονταν με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013.
Με πληροφορίες του Reuters/ΑΠΕ