«Φτάνει πια η σιωπή»: Η Σερβία στους δρόμους για τη σιδηροδρομική τραγωδία του Νόβι Σαντ

«Φτάνει πια η σιωπή»: Η Σερβία στους δρόμους για τη σιδηροδρομική τραγωδία του Νόβι Σαντ Facebook Twitter
Μαζικές διαδηλώσεις στη Σερβία για τη σιδηροδρομική τραγωδία του Νόβι Σαντ / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Τρεις μήνες μετά την τραγωδία στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ στη Σερβία, όπου 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε τμήμα του γείσου, η πόλη γνώρισε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες και φοιτητές συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι μπροστά από τον σταθμό του Νόβι Σαντ, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων με 15 λεπτά σιγής – ένα λεπτό για κάθε ζωή που χάθηκε.  

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία με επικεφαλής τους φοιτητές, κατευθυνόμενοι προς τις τρεις γέφυρες του Δούναβη, τις οποίες απέκλεισαν συμβολικά. Μία από αυτές θα παραμείνει κλειστή για 24 ώρες, ενώ ο αποκλεισμός των άλλων δύο θα διαρκέσει τρεις ώρες. Με το κεντρικό σύνθημα «Φτάνει πια η σιωπή», οι σημερινές κινητοποιήσεις αποτελούν συνέχεια του φοιτητικού κινήματος που ξεκίνησε πριν από δυόμιση μήνες, απαιτώντας απόδοση ευθυνών για τη σιδηροδρομική τραγωδία που συγκλόνισε τη Σερβία.  

Μια ολόκληρη χώρα στους δρόμους για το Νόβι Σαντ

Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Από τα ξημερώματα, χιλιάδες άνθρωποι κατέφθαναν στο Νόβι Σαντ από κάθε γωνιά της Σερβίας, δημιουργώντας ατελείωτες ουρές στα οδικά δίκτυα της πόλης.

Στις τάξεις των διαδηλωτών βρέθηκαν μοτοσικλετιστές, ταξιτζήδες, αγρότες με τρακτέρ, καθώς και απόστρατοι των ειδικών δυνάμεων και βετεράνοι πολέμου. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η άφιξη φοιτητών από το Βελιγράδι, οι οποίοι, σε μια πράξη αποφασιστικότητας και συμβολισμού, διένυσαν πεζή 95 χιλιόμετρα για να φτάσουν στη συγκέντρωση.  

Βούτσιτς: «Ξένη παρέμβαση πίσω από τις διαδηλώσεις» για το Νόβι Σαντ  

Την ώρα που οι διαδηλώσεις συγκλονίζουν τη χώρα, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, από τη νότια Σερβία όπου πραγματοποιεί περιοδεία, επανέλαβε τις αιχμές του περί ξένων παρεμβάσεων.

«Ακριβώς τη στιγμή που η Σερβία βγαίνει από τη φτώχεια και ανακάμπτει, δεχόμαστε επίθεση από το εξωτερικό, με τεράστια χρηματικά ποσά να επενδύονται για την πρόκληση αναταραχών και συγκρούσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά από την πόλη Μπρους. Παράλληλα, κάλεσε τους φοιτητές σε διάλογο, μια πρόταση που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση.  

Οι σημερινές κινητοποιήσεις επιβεβαιώνουν ότι η οργή της κοινωνίας παραμένει άσβεστη, με τους διαδηλωτές να δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους έως ότου αποδοθούν ευθύνες. Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να ελέγξει την κατάσταση ή αν η κρίση αυτή θα αποτελέσει σημείο καμπής για το πολιτικό μέλλον της Σερβίας.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σερβία: Οι φοιτητές έφτασαν στο Νόβι Σαντ – Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις παρά τις κατηγορίες Βούτσιτς για «ξένη ανάμειξη»

Διεθνή / Σερβία: Οι φοιτητές έφτασαν στο Νόβι Σαντ – Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις παρά τις κατηγορίες Βούτσιτς για «ξένη ανάμειξη»

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών συνεχίζονται, με τους διαδηλωτές να απαιτούν λογοδοσία και διαφάνεια για την τραγωδία, την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει τις διαμαρτυρίες ως μέρος ενός ευρύτερου γεωπολιτικού σχεδίου αποσταθεροποίησης της χώρας
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Σενάρια πρόωρων εκλογών - Πορεία από το Βελιγράδι προς το Νόβι Σαντ για τους 3 μήνες από το δυστύχημα

Διεθνή / Σερβία: Σενάρια πρόωρων εκλογών - Πορεία από το Βελιγράδι προς το Νόβι Σαντ για τους 3 μήνες από το δυστύχημα

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι το κόμμα του, για την ώρα, δεν έχει κάποιον υποψήφιο στον οποίο θα μπορούσε να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ες αύριον τα σπουδαία» λέει ο Τραμπ για Ουκρανία: «Μπορεί ακόμη να υπογραφεί η συμφωνία»

Διεθνή / «Ες αύριον τα σπουδαία» λέει ο Τραμπ για Ουκρανία: «Μπορεί ακόμη να υπογραφεί η συμφωνία»

«Απλώς πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι πιο ευγνώμων», είπε για τον Ζελένσκι - Προανήγγειλε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Αργεντινή και τον «σπουδαίο ηγέτη», Χαβιέρ Μιλέι 
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη έχει τα χρήματα για να σώσει την Ουκρανία, χρειάζεται όμως βούληση

Διεθνή / Η Ευρώπη έχει τα χρήματα για να σώσει την Ουκρανία, χρειάζεται όμως βούληση

Η στρατηγική των ΗΠΑ για την ειρήνη φαίνεται να βασίζεται στον κατευνασμό του Κρεμλίνου. Άλλοι σύμμαχοι πρέπει να αναλάβουν δράση για να διαμορφώσουν το τελικό παιχνίδι του πολέμου.
LIFO NEWSROOM
Διχασμένοι οι Μαερικανοί για τον Τραμπ - Τι δείχνει δημοσκόπηση του CNN

Διεθνή / Διχασμένοι οι Αμερικανοί για τον Τραμπ - Τι δείχνει δημοσκόπηση του CNN

Oι Αμερικανοί αξιολογούν τις επιδόσεις του Ντόναλντ Τραμπ με βάσει τη δημοφιλία του, το αν έχει θέσει σωστές προτεραιότητες και το αν η πολιτική του οδηγεί τη χώρα στη σωστή κατεύθυνση
LIFO NEWSROOM