Τρεις μήνες μετά την τραγωδία στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ στη Σερβία, όπου 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε τμήμα του γείσου, η πόλη γνώρισε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών.
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες και φοιτητές συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι μπροστά από τον σταθμό του Νόβι Σαντ, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων με 15 λεπτά σιγής – ένα λεπτό για κάθε ζωή που χάθηκε.
Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία με επικεφαλής τους φοιτητές, κατευθυνόμενοι προς τις τρεις γέφυρες του Δούναβη, τις οποίες απέκλεισαν συμβολικά. Μία από αυτές θα παραμείνει κλειστή για 24 ώρες, ενώ ο αποκλεισμός των άλλων δύο θα διαρκέσει τρεις ώρες. Με το κεντρικό σύνθημα «Φτάνει πια η σιωπή», οι σημερινές κινητοποιήσεις αποτελούν συνέχεια του φοιτητικού κινήματος που ξεκίνησε πριν από δυόμιση μήνες, απαιτώντας απόδοση ευθυνών για τη σιδηροδρομική τραγωδία που συγκλόνισε τη Σερβία.
Μια ολόκληρη χώρα στους δρόμους για το Νόβι Σαντ
Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Από τα ξημερώματα, χιλιάδες άνθρωποι κατέφθαναν στο Νόβι Σαντ από κάθε γωνιά της Σερβίας, δημιουργώντας ατελείωτες ουρές στα οδικά δίκτυα της πόλης.
Στις τάξεις των διαδηλωτών βρέθηκαν μοτοσικλετιστές, ταξιτζήδες, αγρότες με τρακτέρ, καθώς και απόστρατοι των ειδικών δυνάμεων και βετεράνοι πολέμου. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η άφιξη φοιτητών από το Βελιγράδι, οι οποίοι, σε μια πράξη αποφασιστικότητας και συμβολισμού, διένυσαν πεζή 95 χιλιόμετρα για να φτάσουν στη συγκέντρωση.
Βούτσιτς: «Ξένη παρέμβαση πίσω από τις διαδηλώσεις» για το Νόβι Σαντ
Την ώρα που οι διαδηλώσεις συγκλονίζουν τη χώρα, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, από τη νότια Σερβία όπου πραγματοποιεί περιοδεία, επανέλαβε τις αιχμές του περί ξένων παρεμβάσεων.
«Ακριβώς τη στιγμή που η Σερβία βγαίνει από τη φτώχεια και ανακάμπτει, δεχόμαστε επίθεση από το εξωτερικό, με τεράστια χρηματικά ποσά να επενδύονται για την πρόκληση αναταραχών και συγκρούσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά από την πόλη Μπρους. Παράλληλα, κάλεσε τους φοιτητές σε διάλογο, μια πρόταση που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση.
Οι σημερινές κινητοποιήσεις επιβεβαιώνουν ότι η οργή της κοινωνίας παραμένει άσβεστη, με τους διαδηλωτές να δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους έως ότου αποδοθούν ευθύνες. Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να ελέγξει την κατάσταση ή αν η κρίση αυτή θα αποτελέσει σημείο καμπής για το πολιτικό μέλλον της Σερβίας.
Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ