Βίντεο: Η στιγμή που Ολλανδός ρεπόρτερ μπαίνει απρόσκλητος στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων υπ. Άμυνας

Βίντεο: Η στιγμή που Ολλανδός ρεπόρτερ μπαίνει απρόσκλητος στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων υπ. Άμυνας Facebook Twitter
0

Ένας Ολλανδός δημοσιογράφος μπήκε απρόσκλητος στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, περιστατικό που προκάλεσε γέλια εκείνη την ώρα, αλλά και σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια αυτών των επικοινωνιών.

Βίντεο που δημοσίευσε το Politico δείχνει τον δημοσιογράφο, τον Ντάνιελ Βερλάαν του RTL Nieuws να εμφανίζεται σε ένα «παράθυρο» στην οθόνη, φορώντας μαύρο T-shirt. Ο ρεπόρτερ χαμογελούσε και χαιρετούσε τους υπουργούς.

«Ξέρετε ότι μπήκατε σε μια μυστική τηλεδιάσκεψη;», τον ρώτησε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ κάποιοι υπουργοί δεν συγκράτησαν τα γέλια τους.

«Ναι, ναι, συγγνώμη. Είμαι δημοσιογράφος από την Ολλανδία. Συγγνώμη που διέκοψα την τηλεδιάσκεψή σας», του απάντησε χαμογελώντας ο Βερλάν.

«Ξέρετε ότι είναι έγκλημα ε;», του είπε σε κάπως ανάλαφρο τόνο ο Μπορέλ και συμπλήρωσε: «Καλύτερα να αποσυνδεθείτε γρήγορα προτού φτάσει η αστυνομία». Έπειτα από αυτό, ο δημοσιογράφος τους αποχαιρέτησε. 

 

Πώς μπήκε στην τηλεδιάσκεψη


Σύμφωνα με το RTL, ο Βερλάαν κατάφερε να μπει στην τηλεδιάσκεψη επειδή στον λογαριασμό της υπουργού Άμυνας της Ολλανδίας, Ανκ Μπίλεφελντ δημοσιεύθηκε για λίγο ένα tweet με φωτογραφία στην οποία φαινόταν η διεύθυνση για τη σύνδεση και μέρος του κωδικού PIN.

«Έπειτα από αρκετές προσπάθειες, το RTL κατάφερε να μαντέψει τον κωδικό PIN για την μυστική διάσκεψη, επειδή τα 5 από τα 6 ψηφία του φαίνονταν στη φωτογραφία», ανέφερε ακόμη το ολλανδικό Μέσο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ολλανδίας δήλωσε στο RTL πως ένα μέλος του προσωπικού δημοσίευσε κατά λάθος στο Twitter τη φωτογραφία που περιελάμβανε εμπιστευτικές πληροφορίες.

Ανησυχία για την ασφάλεια

Αν και αυτή η «εισβολή» προκάλεσε κάποια γέλια, δημιούργησε και σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των εμπιστευτικών τηλεδιασκέψεων της ΕΕ.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής μεταξύ άλλων συζητήθηκε ένα απόρρητο έγγραφο, για τις απειλές που αντιμετωπίζει η ΕΕ, που θα αποτελέσει τη βάση για την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική, σύμφωνα με το Politico.

Αξιωματούχος της ΕΕ σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν διαθέτει «ασφαλή χώρο» για τις επικοινωνίες αντίστοιχο με τις πλατφόρμες του ΝΑΤΟ. Υψηλόβαθμος διπλωμάτης χαρακτήρισε ντροπιαστικό το συμβάν, ενώ άλλος τόνισε πως το Συμβούλιο ήταν τυχερό που η εισβολή δεν ήταν πιο σοβαρή. «Την επόμενη φορά μπορεί να είναι χάκερ και δεν θα γελάμε», προειδοποίησε.

Άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε πως η «εισβολή» ήταν παράνομη και ότι θα αναφερθεί στις αρχές. «Συνεχώς ανησυχούμε και προειδοποιούμε ότι οι τηλεδιασκέψεις είναι ευάλωτες σε ό,τι αφορά την ασφάλεια», δήλωσε στο Politico και συμπλήρωσε ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν γίνεται συζήτηση για απόρρητα θέματα.

«Τον Σεπτέμβριο η γενική γραμματεία του Συμβουλίου πρότεινε την εισαγωγή ενός νέου και πιο ασφαλούς συστήματος τηλεδιάσκεψης, που προς το παρόν εξετάζεται από τις χώρες- μέλη», συμπλήρωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ήρωας»: Ένας 56χρονος έσωσε άγνωστο από ππνιγμό αλλά έχασε ο ίδιος την ζωή του στο Μπάλι

Διεθνή / «Ήρωας»: Έσωσε άγνωστο από πνιγμό, αλλά πνίγηκε ο ίδιος - Η σορός του εντοπίστηκε δύο ημέρες μετά

Ο Αυστραλός πήδηξε στη θάλασσα στις δυτικές ακτές του Μπαλί και διέσωσε έναν Γερμανό τουρίστα από πνιγμό, αλλά το κύμα τον παρέσυρε στα ανοιχτά κι έχασε τη ζωή του
LIFO NEWSROOM
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Διεθνή / Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη - «Δεν είναι η Ελλάδα το 'έτερο εγώ' μας», είπε ο Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ «πουλάει» ρολόγια στις ομιλίες του - Μόνο που κανείς δεν γνωρίζει το πώς ακριβώς

Λίγα είναι γνωστά για την εταιρεία που συνεργάζεται τώρα με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτήν
LIFO NEWSROOM