Σενάρια για παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου- Με ποια εξαίρεση

Σενάρια για παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου- Με ποια εξαίρεση Facebook Twitter
0

Παράταση του lockdown για μία ακόμη εβδομάδα, έως τις 14 Δεκεμβρίου, εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε ότι τα μέτρα παρατείνονται έως τις 7 Δεκεμβρίου. Όμως, αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος που επικαλείται ο ΣΚΑΙ ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ανοίξει η χώρα πριν από τις 14 Δεκεμβρίου, με εξαίρεση ίσως τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, ενώ αυτές θα κριθούν από δύο παράγοντες: τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού και την πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το «άνοιγμα» να γίνει οριζόντια, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το αν κριθεί ότι υπάρχουν περιοχές για τις οποίες πρέπει να γίνουν εξαιρέσεις.

25.000 ενεργά κρούσματα

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι «η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει ακόμα συζητηθεί στην επιτροπή μας και θα εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα. Η πίεση στις ΜΕΘ της χώρας αποτελεί σημαντικό κριτήριο για τις αποφάσεις μας».

Η κ. Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι μειώνεται η καμπύλη των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο. Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν πάνω από 25.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα μας, συμπλήρωσε.

Η καθηγήτρια σημείωσε ότι υπήρξε μείωση κρουσμάτων σε πολλές περιοχές την εβδομάδα που πέρασε, αλλά αυτή γίνεται με πιο αργό ρυθμό από τον επιθυμητό. Παράλληλα όμως, τρεις εβδομάδες μετά την εφαρμογή του lockdown, τα κρούσματα αυξάνουν σε κάποιες περιοχές της χώρας.

Επίσης, σημειώνεται μία αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων, που σήμερα υπολογίζεται στα 48 χρόνια, ενώ υπήρξαν περίπου 3.200 νέα κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 65, κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η πίεση στο ΕΣΥ, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου. 

Οι 18 επιβαρυμένες περιοχές

Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις 18 περιοχές που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες.

Αυτές είναι: η Πέλλα, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, η Φλώρινα, η Πιερία, η Ημαθία, οι Σέρρες, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Ξάνθη, η Καρδίτσα, ο Έβρος, η Καβάλα, η Ροδόπη και τα Τρίκαλα.

«Αυτές οι περιοχές παραμένουν με τα περισσότερα κρούσματα, ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της νόσου στην περιοχή. Προφανώς, βέβαια, αστοχίες ή μη τήρηση μέτρων και σε άλλες περιοχές πολύ εύκολα μπορεί να τις φέρει στην θέση αυτών των 18 περιοχών», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία, δηλαδή στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM