Το ενδεχόμενο η διάρρηξη των θυρίδων στην τράπεζα του Νέου Ψυχικού να σχετίζεται με άλλο τραπεζικό κατάστημα που έχει κλείσει, εξετάζουν οι αρχές.
Συγκεκριμένα, οι θυρίδες του παραρτήματος στο Νέο Ψυχικό που έγιναν στόχος από τις αρχές Αυγούστου έως τα μέσα Νοεμβρίου αποτελούσαν τμήμα ενός φοριαμού που μεταφέρθηκε από άλλο γειτονικό υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας που έκλεισε πέρυσι. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα» οι θυρίδες είχαν παραβιασθεί «με χειρουργικό τρόπο» μόνο στην κλειδαριά που αντιστοιχεί στο κλειδί του ιδιοκτήτη της θυρίδας, ενώ εκείνη για κλειδί του αρμόδιου τραπεζικού υπαλλήλου δεν είχε το οποιοδήποτε ίχνος διάρρηξης.
Με βάση αυτή την ένδειξη τα στελέχη της ΕΛΑΣ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στον σχεδιασμό της αρπαγής του περιεχομένου των τεσσάρων θυρίδων να εμπλέκονται άτομα που σχετίζονται με το κατάστημα που έχει κλείσει και να χρησιμοποίησαν το παλιό κλειδί ή αντίγραφό.
«Με γνωριμία ίσως πρώην τραπεζικών υπαλλήλων με κάποιον από τους ιδιοκτήτες μιας θυρίδας από τον ίδιο φοριαμό ή άλλης θυρίδας στην κλεισμένη τράπεζα. Προκειμένου να ανοίξουν την κλειδαριά που αντιστοιχεί στον τραπεζικό υπάλληλο χρησιμοποίησαν το παλιό κλειδί ή αντίγραφό του που διέθεταν υπάλληλοι της κλεισμένης τράπεζας. Έτσι εξετάζεται το ενδεχόμενο τη διάρρηξη να έκανε κάποιος από τους κατόχους άλλων θυρίδων στον ίδιο φοριαμό ή άλλος που ήξερε αυτό το "μυστικό". Κι αυτό, στον χρόνο που παρέχεται συνήθως (...) από τον τραπεζοϋπάλληλο – υπεύθυνο των θυρίδων, στον πελάτη», αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα».
Η ΕΛΑΣ πιστεύει ότι η διάρρηξη των θυρίδων έγινε σε μία ή περισσότερες φάσεις το τελευταίο τετράμηνο με πιο πιθανό χρόνο την καλοκαιρινή περίοδο λόγω διακοπών ή μειωμένου προσωπικού λόγω των μέτρων για Covid-19. Τα στελέχη των διωκτικών αρχών εξετάζουν τους δεκάδες κατόχους 100 θυρίδων που είχαν εισέλθει στον εν λόγω χώρο από τις αρχές Αυγούστου κι ιδίως αυτούς που είχαν θυρίδες στον ίδιο φοριαμό ή στο παλιό υποκατάστημα της ίδια τράπεζας. Ακόμη εξετάζεται αν στον χώρο είχαν εισέλθει μέλη τεχνικού συνεργείου για κάποια επισκευή ή τρίτα πρόσωπα.
Όπως σημείωνε πάντως μιλώντας προς «Το Βήμα» ο δικηγόρος Αθηνών Ιωάννης Μαρακάκης που εκπροσωπεί νομικά ένα από τα θύματα της διάρρηξης «είναι μία σύνθετη υπόθεση με προσεκτικό νομικό χειρισμό ώστε σύντομα να αποκαλυφθεί η αλήθεια».
Σημειώνεται ότι παρεμφερή υπόθεση με αρπαγή 16 τραπεζικών θυρίδων από κεντρικό κατάστημα τράπεζας της Θεσσαλονίκης είχε διαλευκανθεί στις αρχές του 2018.
Με πληροφορίες από εφημερίδα «Το Βήμα»