Κατάσκοποι στη Ρόδο: Οι δύο πράκτορες είχαν βάλει στο στόχαστρο το Καστελόριζο

Κατάσκοποι στη Ρόδο: Οι δύο πράκτορες είχαν βάλει στο στόχαστρο το Καστελόριζο Facebook Twitter
Pixabay
0

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται νέος κύκλος ερευνών για την υπόθεση κατασκοπείας, με φερόμενους «πρωταγωνιστές» τον 35χρονο υπάλληλο του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και τον 54χρονο μάγειρα του πλοίου «ΕΓ/ΟΓ ΣΤΑΥΡΟΣ».

Ήδη, όπως φαίνεται, έχουν προκύψει νέα στοιχεία, με τις αρμόδιες Αρχές να εξετάζουν το ενδεχόμενο ο 54χρονος μάγειρας στο πλοίο της γραμμής Ρόδος - Καστελόριζο και ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου Ρόδου να κατέγραφαν τις δραστηριότητες αλλά και τις εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κω και τη Νίσυρο.

Στην κατοχή των δύο Ελλήνων βρέθηκαν περισσότερες από 2.500 φωτογραφίες υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού κατά τον ελλιμενισμό τους στη Ρόδο και με βάση τα όσα φέρεται να ομολόγησε ο 54χρονος μάγειρας, ο ίδιος στρατολογήθηκε από τον γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, με την υποχρέωση να του παρέχει πληροφορίες για τη δράση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σύμπλεγμα της Μεγίστης, όπως ποτέ αλλάζει η φρουρά στο Καστελόριζο, τον αριθμό των ανδρών στο νησί, στοιχεία ταυτότητας μελών αλλά και διοικητών της ελληνικής φρουράς.

 

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Πρώτο Θέμα», οι αρχές στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς το πλοίο όπου εργαζόταν ο 54χρονος πραγματοποιούσε δρομολόγια και στα δύο παραπάνω νησιά.

 

Σύμφωνα το ρεπορτάζ, επικουρικές έρευνες ως προς τη δράση των δύο φερόμενων κατασκόπων διεξάγουν και στρατιωτικοί κύκλοι, σε μία επιπλέον προσπάθεια να καταγραφεί όχι μόνο το μέγεθος των πληροφοριών που έχουν μεταφερθεί στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ), αλλά και το εύρος των περιοχών και τοποθεσιών στις οποίες επικέντρωσαν τη δράση τους.

Ιδιαίτερα σημαντική η δράση τους

Σύμφωνα με πληροφορίες από επιτελείς του Πενταγώνου, η δράση των δύο φερόμενων κατασκόπων αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική.

 

«Η αξία που έχει η ανθρώπινη εμπλοκή στη συλλογή των πληροφοριών είναι ανεκτίμητη και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την όποια τεχνολογία έχει αναπτυχθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Μπορεί να θεωρεί κάποιος ότι αρκεί η δορυφορική εικόνα ή το πέταγμα ενός μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους ή ενός drone πάνω από τον στόχο για να αντληθούν όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Μπορεί λόγου χάρη ένα drone να καταγράψει κατά προσέγγιση τον αριθμό των ανδρών πάνω σε ένα νησί, δεν μπορεί να καταγράψει όμως και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Εάν δηλαδή πρόκειται για οπλίτες που απλά υπηρετούν τη θητεία τους εκεί ή πρόκειται για άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Επίσης δεν μπορούν να καταγράψουν πλήρως ούτε και το είδος των όπλων που μπορεί να έχουν μεταφερθεί σε κάποια τοποθεσία ή τις δυνατότητές τους. Όλα αυτά όμως γίνονται πιο εύκολα όταν υπάρχει κάποιο "ανθρώπινο μάτι" το οποίο θα δει εκ του σύνεγγυς, θα αξιολογήσει και εν συνεχεία θα μεταφέρει με κάθε ακρίβεια στους αποδέκτες του όλες τις πληροφορίες που κατέγραψε» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη για το Μάτι: «Η πολιτεία εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής», είπε ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής

Ελλάδα / «Δεν είχα εμπλοκή, δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο» απολογήθηκε για το Μάτι ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής

«Η πολιτεία εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής», είπε ο Σωτήρης Τερζούδης και επέρριψε τις ευθύνες σε άλλες υπηρεσίες - Πώς αντέδρασαν συγγενείς των 104 νεκρών από την πυρκαγιά στο Μάτι
LIFO NEWSROOM