Τα ημερήσια κρούσματα και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία μπορεί να μειώνονται, αλλά η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε περιοχές όπως η Δυτική Αττική και η Κοζάνη αποτελούν κίνδυνο για «γενική αύξηση» στην Ελλάδα.
Με αυτή την προειδοποίηση ξεκίνησε τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό και ελπιδοφόρο» που τα εξιτήρια από τις ΜΕΘ ήταν περισσότερα από τους ασθενείς που διασωληνώθηκαν, σχολίασε η κα Παπαευαγγέλου ενώ είπε ότι είναι ξεκάθαρη είναικαι η μείωση του ρυθμού θανάτων από Covid-19 αυτή την εβδομάδα, σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.
Ένας από τους βασικούς λόγους που άργησε πολύ να σημειωθεί πτώση στις ΜΕΘ και τους νέους θανάτους είναι η εξαιρετικά υψηλή διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα.
Πολύ εύκολο να σημειωθεί μια εκθετική αύξηση
«Είμαστε χαρούμενοι που πετύχαμε την μείωση του δεύτερου πανδημικού κύματος και μειώθηκε ο δείκτης αναπαραγωγής Rt αλλά με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, αλλά ο κίνδυνος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές, και με μία «μικρή χαλάρωση» τις επόμενες εβδομάδες είναι πολύ εύκολο να σημειωθεί εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ».
Η κα Παπαευαγγέλου, έδωσε ένα τυχαίο παράδειγμα για μία υποθετική περιοχή με σημαντικό αριθμό ενεργών κρουσμάτων εξαιτίας του δεύτερου πανδημικού κύματος, όπου όμως ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων είναι σημαντικά μειωμένος. «Αν κάποιος κάτοικος χαλαρώσει, δεν φορά σωστά μάσκα ή συγχρωτιστεί για πολλές ώρες σε κλειστό χώρο, έχει μεγάλη πιθανότητα να συναντήσει έναν ασυμπτωματικό φορέα και έτσι να ξεκινήσει και πάλι η νέα αλυσίδα μετάδοσης περαιτέρω διασποράς και τον Ιανουάριο η κατάσταση να είναι και πάλι δραματική στην περιοχή.»
Όσο πιο υψηλό είναι το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής τόσο πιο γρήγορη θα είναι η άυξηση των νέων κρουσμάτων και με εκθετικό τρόπο, γεγονός που θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά της επιδημιολογικής κατάστασης τώρα, σε σχέση με το καλοκαίρι, εξήγησε.
«Τότε είχαμε λίγα ενεργά κρούσματα και συνεπώς μικρή πιθανότητα, και λόγω των καιρικών συνθηκών, να εκτεθούμε. Τότε έπρεπε να είσαι πολύ άτυχος για να βρεθείς κοντά σε έναν ασυμπτωματικό φορέα. Κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει σήμερα».
Τα μέλη της επιτροπής συναντήθηκαν αρκετές φορές αυτή την εβδομάδα και σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου, μία είναι η λέξη που περιγράφει το κλίμα: «ανησυχία».
«Ανησυχούμε πολύ, γιατί γνωρίζουμε καλά ότι αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις θα γεμίσουν και πάλι τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ μέσα στις επόμενες εβδομάδες - δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για πειραματισμούς ούτε για λάθη [...] Η συνάντηση με άτομα που δεν συγκατοικούμε, στο ίδιο σπίτι, αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσης αλλά και τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Το μέγεθος της παρέας και η διάρκεια της μετάδοσης μεγεθύνουν τον κίνδυνο» σημείωσε και αναφέρθηκε στην έκκληση που έκανε προς τους πολίτες, ενόψει γιορτών, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη.
«Καθώς πλησιάζουμε την περίοδο των γιορτών, η μετάδοση στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παραμένει έντονη και εξαπλωμένη», επεσήμανε σε δήλωσή του ο δρ. Χανς Κλούγκε, σημειώνοντας ότι έχουν καταγραφεί σχεδόν 23 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη.
«Την ώρα που οικογένειες συζητούν πώς θα περάσουν τις γιορτές, έχω να κάνω μία τελική έκκληση», αναφέρει στη δήλωσή του, επισημαίνοντας ότι παραμένει η διαφορά «ανάμεσα σε αυτό που σας επιτρέπουν οι αρχές να κάνετε και σε αυτό που θα έπρεπε να πράξετε. Το ασφαλέστερο πράγμα αυτή τη στιγμή είναι να παραμείνετε σπίτι».
«Αναγνωρίστε ότι, ακόμη κι αν είστε χωριστά από τους αγαπημένους σας, δεν είστε μόνοι. Αναζωπυρώστε το συλλογικό πνεύμα με το οποίο τα βγάλαμε πέρα σε αυτή την κρίση: επικοινωνήστε, συνδεθείτε, στηρίξτε. Να θυμάστε ότι το πιο ασφαλές πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να μείνετε στο σπίτι. Μείνετε σπίτι, δεν αξίζει το ρίσκο»