Μέλη συμμορίας, με στόχο γυναίκες, υποδύονταν τους πιλότους, τους καπετάνιους ακόμα και αξιωματούχους της Ιντερπόλ προκειμένου να αποσπάσουν χρήματα.
Μετά από τρία χρόνια δράσης αλλά και κυνηγητού από τις ιταλικές αρχές, η επονομαζόμενη «Επιχείρηση Καζανόβα» κατέρρευσε, σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία.
Τα μέλη της συμμορίας είχαν βάλει στο στόχαστρο 19 περιπτώσεις γυναικών. Πίσω από μια διαδικτυακή απάτη γνωριμιών, τα μέλη υποσχόταν αγάπη και γάμο στα θύματά τους, τα οποία κατέληξαν να χάσουν χρήματα.
Ένα θύμα έχασε 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα έδωσαν ακόμα και οικογενειακά σπίτια. Δεκαπέντε άτομα συνελήφθησαν συνολικά.
Άλλοι τέσσερις δράστες έχουν καταθέσει εγγύηση ενώ έχουν ανακτηθεί 1,4 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την αστυνομία Guardia di Finanza στη βόρεια πόλη του Τορίνο. Πίσω από την απάτη λέγεται ότι βρισκόταν μια ομάδα Νιγηριανών και ένας Ιταλός.
Αν και η επιχείρηση επικεντρώθηκε στη βόρεια Ιταλία, πολλά από τα θύματα βρίσκονταν αλλού σε ολόκληρη την Ευρώπη, στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Πώς λειτουργούσε η απάτη
Η αστυνομία των οικονομικών εγκλημάτων είπε ότι υπήρχαν δύο τύποι απάτης: ο ένας ήταν «η απάτη του ρομάντζο» και ο άλλος αφορούσε το διαδικτυακό κομμάτι.
Οι λεγόμενες επιθέσεις man-in-the-middle περιλαμβάνουν αναχαίτιση αλληλογραφίας και κινήσεις πειθούς προς τις εταιρίες, ώστε να μεταφέρουν χρήματα σε λάθος λογαριασμούς.
Δεκάδες χιλιάδες ευρώ, που είχαν κλαπεί από μια εταιρεία στην περιοχή του Τρεβίζο, ανακτήθηκαν τελικά πριν μπορέσουν να αφαιρεθούν μέσω αναλήψεων ή μεταφορά χρημάτων.
Αυτό που φαίνεται να ήταν διαφορετικό στην συγκεκριμένη υπόθεση, είναι ότι οι δράστες προσποιήθηκαν ότι είχαν δουλειές που απαιτούσαν μεγάλες αποστάσεις, όπως πιλότοι και μηχανικοί πετρελαίου, πράγμα που σήμαινε ότι δεν μπορούσαν ποτέ να συναντηθούν προσωπικά με τα θύματά τους ενώ ξαφνικά χρειάζονταν μετρητά.
Οι απατεώνες κέρδισαν πρώτα την εμπιστοσύνη των γυναικών, μερικές φορές με υποσχέσεις γάμου, στη συνέχεια ζητούσαν χρήματα για να βοηθήσουν στην πληρωμή ενός υποτιθέμενου άρρωστου παιδιού ή μιας άδικης κράτησης στη φυλακή.
Μερικά θύματα έφτασαν σε σημείο να δανειστούν για να βοηθήσουν. Κάποια από τα θύματα έχασαν μερικές χιλιάδες ευρώ, αλλά ένα ξεπέρασε τα 1,3 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος χρόνου.
Οι ιταλικές αρχές με τη βοήθεια της αστυνομίας σε 22 χώρες, ανέλυσε 30.000 χρηματοοικονομικές συναλλαγές και 200 αναφορές ύποπτης δραστηριότητας.
Με πληροφορίες του actionfraud.police.uk/BBC/Ansa