Σκωτία: 1 εκατ. λίρες σε ερευνητές για να αποκαλύψουν τα μυστικά θησαυρού των Βίκινγκς

Σκωτία: 1 εκατ. λίρες σε ερευνητές για να αποκαλύψουν τα μυστικά θησαυρού των Βίκινγκς Facebook Twitter
Σκωτία: 1 εκατ. λίρες σε ερευνητές για να αποκαλύψουν τα μυστικά θησαυρού των Βίκινγκς (NMS)
0

Ερευνητές στη Σκωτία ελπίζουν να ξεκλειδώσουν τα μυστικά ενός εντυπωσιακού θησαυρού της εποχής των Βίκινγκς αφού έλαβαν επιχορήγηση ύψους 1 εκατομμυρίου λιρών για να εξετάσουν την προέλευση του.

Ο θησαυρός του 10ου αιώνα βρισκόταν ανενόχλητος για χίλια χρόνια, πριν αποκαλυφθεί από έναν ανιχνευτή μετάλλων.

Η απίστευτη ανακάλυψη του Galloway Hoard, που περιλαμβάνει περισσότερα από 100 αντικείμενα, όπως ασημένια κοσμήματα και πλινθώματα, έγινε τον Σεπτέμβριο του 2014 σε ένα χωράφι στο Dumfries και το Galloway. Έκτοτε ανήκει στα Εθνικά Μουσεία της Σκωτίας (NMS).

Το NMS θα πραγματοποιήσει ένα τριετές έργο, με την ονομασία «Unwrapping the Galloway Hoard» (Ξετυλίγοντας τον θησαυρό του Galloway), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, για να εξετάσει λεπτομερώς τα αντικείμενα, που πρόκειται να προβληθούν σε έκθεση τον επόμενο χρόνο.

Η ανάσυρση του θησαυρού περιέχει μια απαράμιλλη γκάμα πολύτιμων μετάλλων και κοσμημάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός σπάνιου χρυσού πλινθώματος, ενός μοναδικού χρυσού σε σχήμα πτηνού και ενός διακοσμημένου ασημένιου επιχρυσωμένου αγγείου, το μοναδικό του είδους του που ανακαλύφθηκε ποτέ στη Βρετανία και την Ιρλανδία.

Μέσα στο «σεντούκι» υπήρχαν χάντρες, φυλαχτά από γυαλί και κρύσταλλο, μια ασημένια καρφίτσα και πέντε αγγλοσαξονικές καρφίτσες που δεν είχαν βρεθεί προηγουμένως στη Σκωτία. Τμήματα του όγκου ήταν τυλιγμένα σε περίτεχνες δέσμες υφασμάτων.

Συνολικά, ο θησαυρός αυτός υποδηλώνει μέχρι στιγμής άγνωστες συνδέσεις μεταξύ ανθρώπων σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν αυτής.

Σύμφωνα δε, με τους ερευνητές, παρέχει μια σπάνια ευκαιρία για έρευνα και αποκάλυψη πολλών χαμένων πτυχών της εποχής των Βίκινγκς.

Η έρευνα θα περιλαμβάνει την ακριβή χρονολόγηση των αντικειμένων και τον προσδιορισμό των τόπων καταγωγής τους, οι οποίες πιστεύεται ότι φτάνουν από την Ιρλανδία έως τη βυζαντινή αυτοκρατορία. Ίσως και πιο πέρα.

Το Συμβούλιο Έρευνας Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών έχει δώσει επιχορήγηση 791.293 λιρών για το έργο, με το υπόλοιπο κόστος να καλύπτεται από το NMS και το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.

«Έχουμε ήδη ανακαλύψει πολλά μέσω των εργασιών συντήρησης και οι άνθρωποι θα μπορούν να τα δουν όλα αυτά στην προσεχή έκθεση. Ωστόσο, αυτό το ερευνητικό έργο θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε πολύ περισσότερο χρησιμοποιώντας επιστημονικές τεχνικές και διεθνή συνεργασία» τόνισε ο Martin Goldberg, κύριος επιμελητής της μεσαιωνικής αρχαιολογίας και της ιστορίας στο NMS.

Η Susanna Harris, λέκτορας Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και συνερευνήτρια, δήλωσε ότι, εκτός από το ασήμι που είναι κοινό σε χρήση για τα περισσότερα κορίτσια της εποχής των Βίκινγκς και τον πολύ σπάνιο χρυσό, η συλλογή Galloway παρουσίασε επίσης μια «άνευ προηγουμένου σειρά» άλλων υλικών όπως χαλκός, γυαλί και κρύσταλλο.

Υπήρχε επίσης η «εξαιρετικά σπάνια συντήρηση οργανικών υλικών», όπως ξύλο, δέρμα, μαλλί, λινό και το παλαιότερο παράδειγμα του μεταξιού της Σκωτίας, «που θα μπορούσε να έχει ταξιδέψει χιλιάδες μίλια για να φτάσει εκεί».

Έκανε λόγο δε, για μία μοναδική και υπέροχη ευκαιρία.

Με πληροφορίες του Guadrian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM