Αρχαιολογικές ανασκαφές ξαναγράφουν την περίοδο κατάρρευσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Αρχαιολογικές ανασκαφές ξαναγράφουν την περίοδο κατάρρευσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Facebook Twitter
φωτ.: Wikipedia
0

Οι ανασκαφές σε μια πόλη της κεντρικής Ιταλίας ανέτρεψαν την πεποίθηση ότι ήταν μια «υποβαθμισμένη πόλη» κατά την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, διαπιστώνοντας ότι ήταν ένα ακμάζον κέντρο μέχρι τον 3ο αιώνα.

Η δεκαετής έρευνα, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Roman Urbanism in Italy, ξαναγράφει το χρονοδιάγραμμα της κατάρρευσης της αρχαίας αυτοκρατορίας.

Μέχρι στιγμής, σε τοποθεσίες σε ολόκληρη την πόλη Interamna Lirenas, οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει αρκετά αρχαία κτίρια και δομές, όπως ένα στεγασμένο θέατρο, ένα ποτάμιο λιμάνι, θέσεις αγοράς, αποθήκες, πολλά από τα οποία φαίνεται ότι επιβίωσαν και ευδοκίμησαν αιώνες περισσότερο από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.

Τα ευρήματα ανατρέπουν τις προηγούμενες αντιλήψεις ότι η πόλη ήταν μια αρχαία ρωμαϊκή παρακμή, αλλά μια ακμάζουσα πόλη που προσαρμοζόταν στις προκλήσεις που αντιμετώπιζε για σχεδόν μια χιλιετία.

Το μέγεθος της πόλης δεν κορυφώθηκε στα τέλη του 2ου ή στις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ., όπως πιστευόταν προηγουμένως, αλλά κατάφερε να καταπολεμήσει την παρακμή μέχρι τα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ., λένε οι επιστήμονες.

Λένε ότι υπάρχουν πλέον «σαφείς ενδείξεις» για τη συνεχή ανάπτυξη της πόλης από τα μέσα της δημοκρατικής έως τις αρχές της αυτοκρατορικής περιόδου, «χωρίς πραγματικά σημάδια συρρίκνωσης ή παρακμής μέχρι τα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ.».

«Βρήκαμε μια ακμάζουσα πόλη που προσαρμόστηκε σε κάθε πρόκληση που της παρουσιάστηκε για 900 χρόνια», δήλωσε ο αρχαιολόγος Alessandro Launaro από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ευρείες επιπτώσεις από τα ευρήματα.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της πόλης που βρέθηκαν κατά την πρόσφατη αρχαιολογική ανασκαφή ήταν στοιχεία για την «πυκνή κατοίκησή» της κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Μια επιγραφή που βρέθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών υποδηλώνει επίσης ότι την πόλη πιθανότατα επισκέφθηκε ο Ιούλιος Καίσαρας το 46 π.Χ.

Οι ερευνητές έχουν τώρα αποδείξεις ότι η δομημένη περιοχή της πόλης ήταν «γεμάτη με ένα ευρύ φάσμα» ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων. Ένα αρχαίο στεγασμένο θέατρο που αποκαλύφθηκε στην πόλη με διαστάσεις περίπου 45 επί 26 μέτρα θα μπορούσε να είναι αρκετά μεγάλο για να φιλοξενήσει 1.500 επισκέπτες, λένε. Διαπιστώθηκε ότι το θέατρο βρισκόταν σε πλήρη χρήση καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της πόλης.

Οι μελετητές έφεραν επίσης στο φως αρκετά κτίρια στην αυλή και ένα «πολύ μεγαλύτερο ποσοστό» οικιακών μονάδων, γεγονός που υποδηλώνει, όπως λένε, «υψηλότερη πυκνότητα πληθυσμού και ακόμη μεγαλύτερο πληθυσμό συνολικά».

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η Interamna λειτουργούσε ως άμεσος σύνδεσμος με τις κοντινές αγορές μέσω της σύνδεσής της με τον ποταμό, με το λιμάνι της να εκτιμάται ότι βρισκόταν στο αποκορύφωμα της λειτουργίας του μεταξύ του πρώτου αιώνα π.Χ. και του 4ου αιώνα μ.Χ.

«Η Interamna πιθανότατα προσέφερε ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών σε πολλούς, κάτι που μπορεί κάλλιστα να εξηγήσει τα πληθυσμιακά της επίπεδα και την πυκνή κατοίκησή της για μια παρατεταμένη περίοδο», δήλωσε ο Δρ Launaro. Συνολικά, οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι η πόλη εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται και να συντηρείται πέραν της περιόδου κατά την οποία η ρωμαϊκή Ιταλία γνώρισε παρακμή.

Με πληροφορίες από Independent

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA φωτογράφισε τον αστεροειδή που τελικά δεν θα χτυπήσει τη γη - Ίσως συγκρουστεί με τη Σελήνη

Τech & Science / Η NASA φωτογράφισε τον αστεροειδή που τελικά δεν θα χτυπήσει τη γη - Οι πιθανότητες να συγκρουστεί με τη Σελήνη

Οι πιθανότητες πρόσκρουσης με τη Σελήνη είναι 3,8%, αν και η NASA σημειώνει ότι ακόμη και σε περίπτωση σύγκρουσης, η τροχιά του φεγγαριού δεν θα αλλάξει
LIFO NEWSROOM
Μήπως οι άνθρωποι αρχίζουν να προτιμούν την ενσυναίσθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ανθρώπινη;

Τech & Science / Μήπως οι άνθρωποι αρχίζουν να προτιμούν την ενσυναίσθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ανθρώπινη;

Πιο «ανθρώπινο» κι από άνθρωπο αποδείχθηκε το GPT-4.5, σύμφωνα με νέα έρευνα – γιατί το τεστ Τιούρινγκ ίσως πλέον δεν αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά εμάς τους ίδιους
LIFO NEWSROOM
Αυτή η μέθοδος μπορεί να απομακρύνει τα επιβλαβή μικροπλαστικά από το πόσιμο νερό

Τech & Science / Αυτή η μέθοδος μπορεί να απομακρύνει τα επιβλαβή μικροπλαστικά από το πόσιμο νερό

Τα μικροπλαστικά –πολύ μικρά τεμάχια πλαστικού που προκύπτουν από την αποσύνθεση μεγαλύτερων πλαστικών απορριμμάτων– έχουν εντοπιστεί στο ανθρώπινο αίμα, τους πνεύμονες, ακόμη και στον εγκέφαλο
LIFO NEWSROOM