Αρχαιολογικές ανασκαφές ξαναγράφουν την περίοδο κατάρρευσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Αρχαιολογικές ανασκαφές ξαναγράφουν την περίοδο κατάρρευσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Facebook Twitter
φωτ.: Wikipedia
0

Οι ανασκαφές σε μια πόλη της κεντρικής Ιταλίας ανέτρεψαν την πεποίθηση ότι ήταν μια «υποβαθμισμένη πόλη» κατά την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, διαπιστώνοντας ότι ήταν ένα ακμάζον κέντρο μέχρι τον 3ο αιώνα.

Η δεκαετής έρευνα, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Roman Urbanism in Italy, ξαναγράφει το χρονοδιάγραμμα της κατάρρευσης της αρχαίας αυτοκρατορίας.

Μέχρι στιγμής, σε τοποθεσίες σε ολόκληρη την πόλη Interamna Lirenas, οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει αρκετά αρχαία κτίρια και δομές, όπως ένα στεγασμένο θέατρο, ένα ποτάμιο λιμάνι, θέσεις αγοράς, αποθήκες, πολλά από τα οποία φαίνεται ότι επιβίωσαν και ευδοκίμησαν αιώνες περισσότερο από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.

Τα ευρήματα ανατρέπουν τις προηγούμενες αντιλήψεις ότι η πόλη ήταν μια αρχαία ρωμαϊκή παρακμή, αλλά μια ακμάζουσα πόλη που προσαρμοζόταν στις προκλήσεις που αντιμετώπιζε για σχεδόν μια χιλιετία.

Το μέγεθος της πόλης δεν κορυφώθηκε στα τέλη του 2ου ή στις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ., όπως πιστευόταν προηγουμένως, αλλά κατάφερε να καταπολεμήσει την παρακμή μέχρι τα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ., λένε οι επιστήμονες.

Λένε ότι υπάρχουν πλέον «σαφείς ενδείξεις» για τη συνεχή ανάπτυξη της πόλης από τα μέσα της δημοκρατικής έως τις αρχές της αυτοκρατορικής περιόδου, «χωρίς πραγματικά σημάδια συρρίκνωσης ή παρακμής μέχρι τα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ.».

«Βρήκαμε μια ακμάζουσα πόλη που προσαρμόστηκε σε κάθε πρόκληση που της παρουσιάστηκε για 900 χρόνια», δήλωσε ο αρχαιολόγος Alessandro Launaro από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ευρείες επιπτώσεις από τα ευρήματα.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της πόλης που βρέθηκαν κατά την πρόσφατη αρχαιολογική ανασκαφή ήταν στοιχεία για την «πυκνή κατοίκησή» της κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Μια επιγραφή που βρέθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών υποδηλώνει επίσης ότι την πόλη πιθανότατα επισκέφθηκε ο Ιούλιος Καίσαρας το 46 π.Χ.

Οι ερευνητές έχουν τώρα αποδείξεις ότι η δομημένη περιοχή της πόλης ήταν «γεμάτη με ένα ευρύ φάσμα» ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων. Ένα αρχαίο στεγασμένο θέατρο που αποκαλύφθηκε στην πόλη με διαστάσεις περίπου 45 επί 26 μέτρα θα μπορούσε να είναι αρκετά μεγάλο για να φιλοξενήσει 1.500 επισκέπτες, λένε. Διαπιστώθηκε ότι το θέατρο βρισκόταν σε πλήρη χρήση καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της πόλης.

Οι μελετητές έφεραν επίσης στο φως αρκετά κτίρια στην αυλή και ένα «πολύ μεγαλύτερο ποσοστό» οικιακών μονάδων, γεγονός που υποδηλώνει, όπως λένε, «υψηλότερη πυκνότητα πληθυσμού και ακόμη μεγαλύτερο πληθυσμό συνολικά».

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η Interamna λειτουργούσε ως άμεσος σύνδεσμος με τις κοντινές αγορές μέσω της σύνδεσής της με τον ποταμό, με το λιμάνι της να εκτιμάται ότι βρισκόταν στο αποκορύφωμα της λειτουργίας του μεταξύ του πρώτου αιώνα π.Χ. και του 4ου αιώνα μ.Χ.

«Η Interamna πιθανότατα προσέφερε ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών σε πολλούς, κάτι που μπορεί κάλλιστα να εξηγήσει τα πληθυσμιακά της επίπεδα και την πυκνή κατοίκησή της για μια παρατεταμένη περίοδο», δήλωσε ο Δρ Launaro. Συνολικά, οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι η πόλη εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται και να συντηρείται πέραν της περιόδου κατά την οποία η ρωμαϊκή Ιταλία γνώρισε παρακμή.

Με πληροφορίες από Independent

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM
Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Τech & Science / Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Η ανάλυση αποσκοπεί στην εδραίωση της συμφωνίας σχετικά με τις δυνατότητες της κάνναβης ως θεραπεία του καρκίνου, λέει ο επικεφαλής της έρευνας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Τech & Science / Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια από την κατάρρευση ενός τεράστιου άστρου και έκτοτε ταξιδεύει μόνη στον Γαλαξία
LIFO NEWSROOM