Την αναβολή της προγραμματισμένης έναρξης εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού σε νοσοκομεία της Ελλάδας καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΝΕ).
Σύμφωνα με την καταγγελία της ΟΕΝΓΕ «παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών ο προγραμματισμένος για τη Δευτέρα (4/1) εμβολιασμός δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε 15 νοσοκομεία της χώρας».
Η ΟΕΝΓΕ επικαλείται το επίσημο πλάνο διανομής των εμβολίων, που κοινοποιήθηκε υπηρεσιακά στις 2/1. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, από τα σχετικά έγγραφα των ΥΠΕ που κοινοποιήθηκαν υπηρεσιακά την ίδια μέρα προκύπτει ότι «αναβάλλεται η προγραμματισμένη έναρξη των εμβολιασμών στα νοσοκομεία Γ.Κ.Ν. Γεννηματάς Αθήνας, Καραμανδάνειο, Βόλου, Λαμίας, Τρίπολης, Αμαλιάδας, Πύργου, Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, Γρεβενών, Σερρών, Ξάνθης, Χαλκίδας, Ρεθύμνου, Μυτιλήνης, στα Κ.Υ και στο ΕΚΑΒ Καρδίτσας, στο Ε.Ι.Α.Α.»
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους απαντά πως ο εμβολιασμός των υγειονομικών «ήταν προγραμματισμένο να γίνει σε 3 φάσεις, όπως είχε, άλλωστε, ανακοινωθεί.» Κατά τον ίδιο, «η σταδιακή ένταξη των Νοσοκομείων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, διασφαλίζει την καλύτερη προετοιμασία του συστήματος».
Η τακτική της σταδιακής έναρξης των εμβολιασμών ακολουθείται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Κάποιοι επιμένουν να βαφτίζουν τον σχεδιασμό σε τρεις φάσεις, αναβολή. Είναι οι ίδιοι "πρόθυμοι" που θα έσπευδαν να καταγγείλουν και την ακριβώς αντίθετη τακτική», προσθέτει στην δική του ανακοίνωση
Αναλυτικά η καταγγελία της ΟΕΝΓΕ:
«Παρά τις διαβεβαιώσεις του γενικού γραμματέα ΠΦΥ κ. Θεμιστοκλέους για το αντίθετο, η πραγματικότητα είναι ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη έναρξη των εμβολιασμών για τις 4/1 σε μία σειρά νοσοκομείων της χώρας.
»Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το επίσημο πλάνο διανομής των εμβολίων, που κοινοποιήθηκε υπηρεσιακά στις 2/1 καθώς και από σχετικά έγγραφα των ΥΠΕ που κοινοποιήθηκαν υπηρεσιακά την ίδια μέρα, αναβάλλεται η προγραμματισμένη έναρξη των εμβολιασμών στα νοσοκομεία Γ.Κ.Ν. Γεννηματάς Αθήνας, Καραμανδάνειο, Βόλου, Λαμίας, Τρίπολης, Αμαλιάδας, Πύργου, Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, Γρεβενών, Σερρών, Ξάνθης, Χαλκίδας, Ρεθύμνου, Μυτιλήνης, στα Κ.Υ και στο ΕΚΑΒ Καρδίτσας, στο Ε.Ι.Α.Α.
»Αυτό σημαίνει ότι θα καθυστερήσει η πρώτη φάση του εμβολιασμού που περιλάμβανε όλα τα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας και τα κέντρα αποκατάστασης και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι θα ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου.
»Η χθεσινή αποτυχημένη προσπάθεια του κ. Θεμιστοκλέους να διαψεύσει τις καταγγελίες των υγειονομικών έρχεται να προστεθεί σε μια ατέλειωτη σειρά παρόμοιων κυβερνητικών ενεργειών που δείχνουν πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την προπαγάνδα και όχι για την ουσία.
»Απαιτούμε η κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να επισπευστεί και να ολοκληρωθεί άμεσα, χωρίς καθυστέρηση, ο εμβολιασμός όλων των γιατρών, των νοσηλευτών, συνολικά των εργαζόμενων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Έχουμε σηκώσει και συνεχίζουμε να σηκώνουμε μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι στον ιό, αντιμετωπίζουμε υπερτριπλάσιο κίνδυνο συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό και ως αντάλλαγμα έχουμε την υποκριτική στάση της κυβέρνησης και καμία κουβέντα για τα αιτήματά μας.
»Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Καλλιεργεί τον εφησυχασμό, «στρίβειν» δια της ατομικής ευθύνης και του εμβολίου, που χρησιμοποιεί ως άλλοθι για το γεγονός ότι το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει αθωράκιστο, την ώρα που οι ανάγκες διαρκώς αυξάνονται.
»Είναι γνωστό ότι έως ότου επιτευχθεί η αναγκαία εμβολιαστική κάλυψη ώστε να δημιουργηθεί το φράγμα ανοσίας που απαιτείται, θα περάσουν μήνες. Και αυτό με την προϋπόθεση ότι η χρονική διάρκεια της ανοσίας που προσφέρει το εμβόλιο, (η οποία δεν είναι ακόμα γνωστή) θα είναι μεγαλύτερη από τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης στην πραγματοποίηση των εμβολιασμών. Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να έχουμε ασθενείς, διασωληνωμένους, να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
»Η κυβέρνηση που «ανακάλυψε» όψιμα, την Πρωτοχρονιά του 2021, ότι το ΕΣΥ αντιμετωπίζει προβλήματα και πιέζεται, είναι επιβεβλημένο να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη της διασποράς στους εργασιακούς χώρους, στα σχολεία, στα Μ.Μ.Μ, για την ουσιαστική ενίσχυση σε προσωπικό, υποδομές, τεχνολογικό εξοπλισμό όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας, και για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων φαρμάκων.»
Αναλυτικά η απάντηση του γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους
«Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται χωρίς διακοπή και με βάση τον προγραμματισμό της επιχείρησης «Ελευθερία», όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.
Μέχρι τις 15:00 σήμερα έγιναν 572 νέοι εμβολιασμοί. Συνολικά από τις 27/12/2020 έως σήμερα έχουν γίνει 3.779 εμβολιασμοί.
Το διάστημα από 4/1/2021 έως 20/1/2021, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, θα ολοκληρωθεί η πρώτη δόση του εμβολιασμού των υγειονομικών, των διαμενόντων και εργαζομένων στους οίκους ευγηρίας, στις μονάδες χρόνιας φροντίδας και στα κέντρα αποκατάστασης.
Ο εμβολιασμός των υγειονομικών στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. θα γίνει σε 3 φάσεις.
Αύριο, 4/1/2021, θα προστεθούν 42 νέα Νοσοκομεία στα 9 Νοσοκομεία που ήδη πραγματοποιούν εμβολιασμούς - δυναμικότητα που θα επιτρέψει περισσότερους από 5.000 εμβολιασμούς υγειονομικών καθημερινά.
Στις 8/1/2021 θα προστεθούν επιπλέον 55 Νοσοκομεία και έως τις 12/1/2021 θα ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε 19 Νοσοκομεία που βρίσκονται στη νησιωτική χώρα. (επισυνάπτονται λίστες).
Στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. θα προστίθενται σταδιακά τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία - τη Δευτέρα 4/1/2021 προστίθενται και 5 Στρατιωτικά Νοσοκομεία - ενώ θα αρχίσει και ο εμβολιασμός των υγειονομικών του ιδιωτικού τομέα.
Επίσης, αύριο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών που διαμένουν και εργάζονται στους οίκους ευγηρίας από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ. Ο εμβολιασμός της ομάδας αυτής θα ολοκληρωθεί έως τις 20/1/2021.
Η εκτίμηση με βάση τις δηλώσεις συμμετοχής, είναι ότι μέχρι τις 20/1/2021 θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα.
Ο εμβολιασμός των υγειονομικών ήταν προγραμματισμένο να γίνει σε 3 φάσεις, όπως είχε, άλλωστε, ανακοινωθεί.
Η σταδιακή ένταξη των Νοσοκομείων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, διασφαλίζει την καλύτερη προετοιμασία του συστήματος, τόσο στον ασφαλή εφοδιασμό, όσο και στην εκπαίδευση του προσωπικού στα ψηφιακά εργαλεία που για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και σε όλα τα στάδια διαχείρισης του εμβολίου από την αποθήκευση και διανομή του, έως τη διενέργεια των εμβολιασμών.
Η τακτική της σταδιακής έναρξης των εμβολιασμών ακολουθείται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Κάποιοι επιμένουν να βαφτίζουν τον σχεδιασμό σε τρεις φάσεις, αναβολή. Είναι οι ίδιοι "πρόθυμοι" που θα έσπευδαν να καταγγείλουν και την ακριβώς αντίθετη τακτική».