Άνοιγμα σχολείων: Ανησυχία των ειδικών για νέα έξαρση - Το σχέδιο του υπ. Παιδείας και οι ενστάσεις

Άνοιγμα σχολείων: Ανησυχία των ειδικών για νέα έξαρση - Το σχέδιο του υπ. Παιδείας και οι ενστάσεις Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Αν και είναι ειλημμένη απόφαση να ανοίξει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία την Δευτέρα στις 11 Ιανουαρίου, ωστόσο αρκετοί είναι οι ειδικοί που εκφράζουν προβληματισμούς, φοβούμενοι νέα έξαρση του κορωνοϊού στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων υπήρξε διχογνωμία, ενώ δεν εγκρίθηκε το οριζόντιο άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θέλει να αποφύγει το σενάριο να χρειαστεί να ξανακλείσει τα σχολεία μετά την επαναλειτουργία τους, ωστόσο όλα είναι πιθανά εφόσον η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας συνεχίσει να επιδεινώνεται. Σχολιάζοντας δε τις εικόνες συνωστισμού στις εκκλησίες που καταγράφηκαν ανήμερα των Θεοφανίων, ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης τόνισε χαρακτηριστικά πως δεν θα πρέπει να απορήσουμε εάν θα ξανακλείσουν τα σχολεία.

Τι φοβούνται οι ειδικοί

Tην άποψη να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις 25 Ιανουαρίου έχει εξάλλου υποστηρίξει πολλές φορές ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο MEGA είπε ότι:

«Για τα rapid tests υπάρχει ένας σχεδιασμός θα γίνουν διάφορες προσπάθειες. Το βασικό είναι να μην συνωστίζεται ο κόσμος έξω από τα σχολεία. Θα γίνει προσπάθεια να ανοίγουν τμηματικά τα σχολεία, να έχουν όλες τις πόρτες ανοιχτές. Δε χρειάζεται κουτσομπολιό έξω από το σχολείο μέχρι να βγουν τα παιδιά. Θα ανοίξει όλη η πρωτοβάθμια εκπαίδευση και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ειδικά σχολεία. Είναι σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία και είναι προτεραιότητα. Τα επιχειρησιακά θα τα δει το υπουργείο Παιδείας, τις λεπτομέρειες».

«Τα rapid tests είναι μόνο για τον κορωνοϊό. Αλλά δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε αυτά, έχουμε και την κοινή λογική. Ένα παιδάκι που είναι αδιάθετο ή έχει πυρετό δεν το στέλνουμε σχολείο», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος.

Το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων

Διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο, χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν, διαφορετικά διαλείμματα εντάσσονται στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την έναρξη των μαθημάτων των δημοτικών σχολείων.

Σε ό,τι αφορά στους εκπαιδευτικούς, έχει ήδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας ενημέρωσε για το άνοιγμα ειδικής πλατφόρμας για δειγματοληπτικά covid τεστ σε εκπαιδευτικούς, που δεν θα αφορά όμως και στους μαθητές.

Όπως είπε ο κ. Αρκουμανέας, μιλώντας στην ΕΡΤ, «θα υπάρχει ειδική πλατφόρμα σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, όπου θα μπορούν να γραφτούν εκπαιδευτικοί και να κάνουν δειγματοληπτικά τεστ, σε όλη την επικράτεια, ώστε να έχουμε καλύτερη επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για μεγάλο διάστημα, αλλά τα τεστ θα είναι δειγματοληπτικά δεν θα αφορούν όλους τους εκπαιδευτικούς».

Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ