Θεοδωρίδου: Ο εχθρικός κορωνοϊός προσαρμόστηκε για να επιβιώσει

Θεοδωρίδου: Ο εχθρικός κορωνοϊός προσαρμόστηκε για να επιβιώσει Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
0

Στο εμβόλιο και στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού επικεντρώθηκε η Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, ενώ αναφέρθηκε και στην ενδονοσοκομειακή διασπορά στην Πάτρα. 

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ξεκίνησε την τοποθέτησή της υπενθυμίζοντας πως μόλις χθες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που ο ΠΟΥ ανακήρυξε την πανδημία του κορωνοϊού «παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία». 

«Πριν τρεις ημέρες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το τρίτο κατά σειρά εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και η διαδικασία για την έγκριση και άλλων δύο εμβολίων», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου αναφέροντας πως τα γεγονότα αυτά δείχνουν ότι μέσα σε λίγους μήνες, υπό τη σκιά εκατομμυρίων κρουσμάτων και θανάτων από τον κορωνοϊό η επιστήμη έκανε άλματα.

«Παράλληλα βέβαια ο εχθρικός ιός μεταδιδόμενος από άνθρωπο σε άνθρωπο φρόντισε να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά: να προσαρμοστεί για να μπορεί να επιβιώσει», πρόσθεσε. 

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στη έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αλλά και στις επιφυλάξεις που εξέφρασαν Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία για τη χρήση του εμβολίου σε άτομα ηλικίας 65+, λόγω μικρής συμμετοχής των ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας στις δοκιμές. Υπάρχει η προοπτική το δείγμα να γίνει μεγάλο, από τα αποτελέσματα της μελέτης της εταιρείας στην Αμερική. 

Το εμβόλιο της AstraZeneca παρασκευάζεται με τη μέθοδο του ιικού φορέα, με την οποία χρησιμοποιείται «ένας μη πολλαπλασιαζόμενος αθώος ιός» που μεταφέρει τη γενετική πληροφορία στο ανθρώπινο κύτταρο και να παρασκευαστεί η πρωτεΐνη που θα δώσει το ερέθισμα για ανοσοαπόκριση.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μετέχει το εμβόλιο στο DNA του ατόμου που εμβολιάζεται ούτε ο ιός που χρησιμοποιείται σαν μεταφορέας να μεταδίδεται στο περιβάλλον». 

«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου (...) είναι περίπου 60%, ωστόσο με τη χορήγηση της β' δόσης του εμβολίου μετά από 12 εβδομάδες φτάνει ακόμη και το 82%. Είναι εύκολο εμβόλιο, συντηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου και μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες ώστε να καλυφθούν πολλά κενά για τον εμβολιασμό των πληθυσμών», εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου.

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι προστασία δεν είναι μόνο αντισώματα, αλλά υπάρχει και το σκέλος της κυτταρικής ανοσίας. Υπάρχουν ισχυρά δεδομένα από πολύ σοβαρά κέντρα ότι τα εμβόλια προσφέρουν ισχυρή και ευρεία προστασία.

Τέλος, αναφέρθηκε στο περιστατικό της έξαρσης κρουσμάτων σε νοσοκομείο της Πάτρας, όπου σημειώθηκε διασπορά του ιού στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Όπως είπε είχε δοθεί προτεραιότητα υγειονομικό προσωπικό να εμβολιαστεί για την προστασία των  ιδίων και των ασθενών.

«Αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη το γεγονός ότι στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας της Πάτρας παρουσιάστηκε διασπορά σε προσωπικό ανεμβολίαστο.»

Το ποσοστό των εμβολιασμένων ήταν εξαιρετικά χαμηλό είτε από αμέλεια, είτε από δυσπιστία, είτε ακόμη και από κόπωση και αμέλησαν να εμβολιαστούν, είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ